Titkos szerelem ihlette a Rolls-Royce orrdíszét: a luxusautó szárnyas nője tiltott viszonyról mesél

Az autó emblematikus díszét egy titkos románcnak köszönheti.

spirit of ecstasy
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az a név, hogy Eleanor Velasco Thornton keveseknek csenghet ismerősen. Pedig a több mint száz éve elhunyt nőről mintázott szobor még ma is egy luxusautó emblematikus attribútuma. 

Az autók királyának tartott, legendás Rolls-Royce dísze, a lendületet sugárzó, szárnyas angyalra emlékeztető nőalak Eleanor és egy szerelem emlékét őrzi. 

Titkos szerelem ihlette a díszt

Eleanor Velasco Thornton 1880-ban született Londonban, Nelly Thornton néven. Életéről keveset tudni, szép fiatal nő hírében állt, aki színészkedett és modellkedett is. Titkárnőként dolgozott az egyik első, hetente megjelenő képes autósmagazinnál, a The Car Illustratednél. A kiadvány szerkesztője egy báró, John Douglas-Scott-Montagu volt, aki politikai karrierje mellett az autózás ügyét is a szívén viselte, valósággal rajongott az elegáns járgányokért. Bár a férfi házasságban élt, 1889-ben vette el Lady Cecil Kerrt, szemet vetett a csinos titkárnőre.

Eleanor Velasco Thornton. Lord Montagu's Private Secretary and rumored to be the lady on whom the Spirit of Ecstasy was based.

Közzétette: Rolls-Royce Motor Cars Kuala Lumpur – 2013. augusztus 18., vasárnap

Más vélekedések szerint Eleanor egy autósklubnál dolgozott, és onnan csábította át őt a magazinhoz Lord Montagu. Mindenesetre az 1902-ben, tehát a magazin indulásakor 22 éves Eleanor viszonozta a férfi érzéseit, és titkos viszony szövődött közöttük. A diszkrécióra nemcsak a báró házassága miatt volt szükség, hanem azért is, mert a nő jócskán alatta helyezkedett el a társadalmi ranglétrán. 

Montagu báró 1908 körül.
Montagu báró 1908 körül.
Fotó: George C. Beresford / Getty Images Hungary

Amikor a báró szert tett egy Rolls-Royce Silver Ghost kocsira, ami egyébként a márka hírnevét is megalapozta, egyedi hűtődísszel szerette volna ékesíteni, ezért megbízta barátját, a Londonban tevékenykedő angol szobrász Charles Robinson Skyest, hogy tervezzen neki egy különleges, személyes kabalát. Amikor a szobor modelljére terelődött a szó, a választás természetesen Eleanorra esett. 

Az Eksztázis szelleme

Skyes eredetileg egy libbenő ruhájú alakot tervezett, amely egyik mutatóujját a szája elé helyezte, mintha csendre intene, később ennek köszönhette a The Whisperer (A suttogó) nevet is. Egyesek szerint a figura gesztusa a viszony titkos jellegére emlékeztetett, de az is lehet, hogy az autó halk működésére utalt.

A cikk az ajánló után folytatódik

1910-re a Rolls-Royce-tulajdonosok a legkülönfélébb személyes kabalákkal díszítették kocsijuk hűtőjét, ez pedig kivívta a cég nemtetszését. Az akkori vezérigazgató, Claude Johnson Skyeshoz fordult, hogy tervezzen egy olyan szobrot, ami megjeleníti az autóval kapcsolatos legfontosabb asszociációkat, a sebességet és az energiát, felidézve Niké, a győzelem istennőjének alakját is.

Az Eksztázis szelleme.
Az Eksztázis szelleme.
Fotó: Michael Cole / Getty Images Hungary

A szobrász visszanyúlt nem sokkal korábban készített alkotásához, és azt alakította át. Az előrehajoló nőalak karjait hátranyújtja, szélfútta ruhája pedig szárnyakhoz hasonló. Ez az orrdísz lett a Spirit of Ecstasy (az Eksztázis szelleme), amit a művész eleinte a Sebesség szellemének nevezett. Napjainkban olykor csak Silver Ladyként (Ezüst Hölgy), Flying Ladyként (Repülő Hölgy) vagy Eleanorként hivatkoznak rá. Az 1930-as években Skyes egy térdelő verziót is elkészített, ami kevésbé korlátozta a sofőrök látását.

Twiggy pózol az Eksztázis szellemeként a The Boy Friend című 1971-es filmben.
Twiggy pózol az Eksztázis szellemeként a The Boy Friend című 1971-es filmben.
Fotó: MGM Studios / Getty Images Hungary

A szobor által halhatatlanná tett Eleanor Velasco Thornton 1915. december 30-án hunyt el, amikor az SS Persia hajót, amelyen szerelmével, Lord Montaguval India felé utazott, egy első világháborús német tengeralattjáró elsüllyesztette. Montagu túlélte a katasztrófát, miután első felesége 1919-ben elhunyt, 1920-ban újranősült. 

Az Eksztázis szelleme azóta is a Rolls-Royce-ok meghatározó eleme, amelyet a 2000-es évek elejétől aranyozott, sőt világító változatban is lehetett kérni. Utóbbi egy 2020-as európai uniós szabályozás értelmében a fényszennyezés miatt már a múlté. Mindenesetre az elegáns szobor továbbra is a luxusautók emblematikus dísze. 

Schrödinger elképesztő szerelmi élete

A Nobel-díjas fizikusnak, Erwin Schrödingernek felesége mellett is számos nő volt az életében. A zseniális tudós igazi nőfaló volt, házassága alatt is számtalan szeretői viszonyba bonyolódott, sőt akadt egy asszony, akit feleségével együtt szerettek. Nem véletlen, hogy a történelem leghíresebb poliamorjai közt tartják számon. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük