18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Ezek a dolgok pornófüggőségre utalnak - A szexuálpszichológus szerint innentől kóros

Szakértő a pornófüggőségről.

nagykep?cikkid=169245&kep=pornaddict1-lead

Egy holland kutatás szerint az összes neten végzett tevékenység közül a pornó az, ami leginkább függőségre hajlamosít. Az internetes pornó nem szex, és sajnos a túl sok fogyasztása negatívan befolyásolja a párkapcsolati és a szexuális elégedettségi szintet is.

Mivel az internetes pornót viszonylag egyszerű elérni, egyre inkább terjed, és ezzel párhuzamosan függőségről is egyre több fogyasztó kapcsán beszélhetünk. A pornófüggőségről, a tünetekről és a megoldási javaslatokról Román Boglárka szexuálpszichológust kérdeztük.

A pornófüggőség kialakulása

Egy kanadai kutató, Simon Lajeunesse kimutatta, hogy a legtöbb fiú már tízéves korában elkezd pornó után keresgélni. Boglárka elmondta, hogy a netes pornó sokkal inkább vonzza a felhasználókat, mint a korábbi filmes verziók. Ez azért van, mert végtelen lehetőség közül válogathatnak az interneten.

Egy ausztrál kutatás szerint nem a meztelenség, hanem az újdonság ereje az, ami az egekig fokozza az izgalmat.

- A folyamatos klikkelés és az újabb és újabb ingerek az agyban a dopaminszint folyamatosan emelkedéséhez vezetnek - fejti ki Boglárka. - Egészen addig, amíg az alany el nem fárad. Tíz perc leforgása alatt egy férfi több dögös nő látványához juthat, mint amennyit a való életben produkálnak a hétköznapok. Sokan viszont nem tudják, hogy a túl sok dopamin a természetes kielégülő mechanizmusokat negatív módon befolyásolja.

Az ember gyűjtögető aggyal rendelkezik. Az agy jutalmazó rendszere a folyamatos jutalmak felé hajt, mint a szex, a kötődés és a táplálék. Ennek evolúciós háttere a szerezd meg, amit lehet elv, ami érhető ez ételre, de a nőkre is. Ezek extrém, felfokozott verziói képesek rabul ejteni a fogyasztót - mondja Boglárka. - Az agy a látvány révén könnyen hozzászokhat az újabb és újabb nő megszerzéséhez, ami egészen egyszerűen függő érzést generál. A pornó tulajdonképpen a szaporodásról alkotott torzított valóság.

A függőség jelei

A pornófogyasztás természetesen egy bizonyos szintig természetes. Vannak azonban olyan jellemző tünetek, amelyek ha megjelennek, már pornófüggőségről beszélhetünk. A szexuálpszichológus szerint négy fő tünetet lehet meghatározni, a pornó mértéktelen fogyasztásától kezdve az elszigetelődésig, a különböző lelki problémák erősödéséig vagy akár a merevedési zavarig.

Boglárka azt mondja, a mértéktelen fogyasztás első jelei, hogy a való élet élvezetei eltünedeznek. Kezd megszűnni a lelkesedés más örömforrások iránt, azaz minden más unalmasnak fog tűnni a pornóval szemben. Sok esetben elvész a viselkedés feletti kontroll. Előfordulhat, hogy a személy észleli a káros hatásokat, mégsem tud változtatni a helyzeten.

- Megjelenik a magány, az elszigetelődés, a társas kapcsolatok lazulása, és különböző életvezetési nehézségek is adódhatnak.

A szexuálpszichológus szerint jellemző továbbá az is, hogy a pornófüggés különböző lelki problémákkal társul, melyek általában erősítik is egymást. Ha például a személy hangulati zavartól, szociális szorongástól, stresszkezelési gondoktól szenved, a problémát a pornóval történő összekapcsolás tovább mélyítheti.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

- A pornófüggés gyakran párosul merevedési zavarral is, ugyanis ez befolyásolja a férfiak szexuális teljesítményét. Ami kezdődhet a pornóoldalakra adott alacsonyabb reakcióval, de folytatódhat akár a nemi vágy általános visszaesésével - meséli Boglárka. - Az alany így akár eljuthat a merevedési zavarokig is.

A megoldás

A szexuálpszichológus azt javasolja, a függő próbáljon meg felhagyni a pornóval. Ha nem olyan súlyos még a probléma, az illető önmaga is meg tudja állítani a folyamatot. Az agy jutalmazó rendszere ugyanis ilyenkor elkezd visszaállni az egyéb örömforrásokra. Ha valamilyen oknál fogva azonban nem tudja az illető korlátozni a pornófogyasztást, érdemes felkeresni egy szexuálpszichológust, aki segítségére lehet a témában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük