Ha ebbe a személyiségtípusba tartozol, rengeteg pénzed lesz - A mentális jóllétedről is sokat elárul

Az ember pénzügyei nagyban tükrözik azt, mennyire van rendben magával.

Pénzügyi személyiségtípus
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hitelek, számlák, ajándékok és utazások - mind-mind komoly kiadások, amiket olykor napi szinten fizetni kell. Mindez nyomasztó tud lenni, és pénzügyi szorongást okozhat. Az pedig, hogy miként kezeled a pénzügyeket, nagyban függ a személyiségedtől és attól, miben szocializálódtál.

Míg egyesek az utolsó forintig kiszámolnak és vezetnek minden kiadást, addig mások könnyelműen költenek magukra és másokra is. Az, hogy hogyan viszonyulsz a pénzhez, nagyban befolyásolja döntéseidet és életedet. Ahogy az érzelmi világunk is meghatározza személyiségünket, úgy a pénzügyi személyiségtípus is egy létező fogalom.

Megkeserítheti az életed a pénzhez való viszonyod

Az ember szereti azt hinni, hogy tudatos pénzügyileg. Az infláció és az ebből következő növekvő élelmiszer- és ingatlanáraknak hála rendkívül komoly megélhetési válság van hazánkban. Bár mindez megkövetelné a szigorú és következetes pénzköltést, a bizonytalan jövő miatti szorongás csak még több impulzusvásárlást generál. Márpedig a pénzhez való viszonyod megkeserítheti az életed - ezért kiemelten fontos, hogy megismerd, melyik pénzügyi személyiségbe tartozol. Ha ugyanis ezt tudod, az segíteni fog tudatosabban figyelni költéseidre, vagy pont fordítva: megtanulod kicsit lazábban kezelni pénzügyeidet. Lássuk hát a különböző pénzügyi személyiségtípusokat!

GettyImages-1477032950
Fotó: shapecharge / Getty Images Hungary

1. A kényszeres pénzkereső

Ők azok, akik folyamatosan futnak a pénz után. A munkát helyezik előtérbe, ami gyakran a magánélet háttérbe szorulását eredményezi. Lendületesek és ambiciózusak, ezért általában a siker nem marad el. Ezt azonban új dolgok megvásárlására használják fel, majd egyre többet és többet akarnak. Gyakran közülük kerülnek ki a gazdag és munkamániás emberek, akik a pénzt arra használják, hogy mások orra alá dörgöljék: ők megcsinálták. A kényszeres pénzkeresők a pénzhez pénzügyi szabadságot, biztonságot és boldogságot társítanak, miközben magánéletük gyakran zavaros és magányos.

2. Az óvatos takarékoskodó

Ők szeretnek biztosra menni, ha a pénzügyekről van szó. Vagyonukat bankszámlájukon gyűjtik, nem fektetnek be semmibe, mivel számukra a lényeg a biztonság. Nem esik nehezükre gyűjteni és felhalmozni összeget, aprólékosan megtervezik költéseiket és egyértelmű határokat szabnak. Nekik arra érdemes figyelni, hogy vállaljanak egy kis kockázatot és megtakarításuk egy részét befektetésre fordítani, ahol nem inflálódik el kuporgatott pénzük, hanem akár meg is kétszereződik az értéke. Emellett fontos, hogy az élvezetekről se mondjanak le, hiszen így elveszhet a pénzkeresés öröme. Mivel gyakran mindenféle cél nélkül gyűjtenek, ha ebbe a típusba tartozol, ne félj néha kirúgni a hámból.

3. Az adakozó

People pleaserek, ezek vagytok ti! Az adakozó típus az, aki magától fizet az italokért a buliban, elveszi a számlát az étteremben, és jobbnál jobb ajándékokkal halmozza el barátait. De mi lehet a mögöttes motiváció? Az adakozók nagylelkűek, ez azonban nem feltétlen az őszinte szeretetet jelenti, sokkal inkább a megfelelési kényszer az, ami hajtja őket. Az adakozóknak érdemes feltenni pár kérdést: „Miért csinálom ezt?”, „Azért, hogy jobban érezzem magam?”. Ezek mellett érdemes átgondolni, hogy a pénzügyi szükségleteit nem érdemes beáldozni mások kényeztetésének oltárán.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

4. A feltűnő költekező

Ő az, aki másnak akar látszani, mint ami. Azzal foglalkozik, mások mit gondolhatnak róla, ha ránéznek, ezért igyekszik jómódúnak tűnni. Szereti a drága ruhákat, órákat és autókat. Ha meghívják ismerőseiket egy italra, az azért van, mert érdekli őket, hogy az emberek mit gondolnak róluk. A költekezők nem ellenőrzik bankszámlájukat, és olyan dolgokat vásárolnak, amire nincs szükségük. Az előző kategóriához hasonlóan ők is szomjaznak a pozitív megerősítésre. Nekik érdemes figyelni költéseikre, és értelmes mederben tartani őket, hogy elkerüljék az adósságot. Emellett fontos tudatosítani, hogy a különböző tárgyak nem okoznak tartós boldogságot és kielégülést. 

5. Az élménykereső

Az élménykereső a drága ruhák és kütyük helyett sokkal inkább az élményeket részesíti előnyben, ezért soha nem mond nemet egy utazásra, drága vacsorára vagy bulira. Mindezek miatt tetemes összegeket tudnak elkölteni. Ők a bohém mentalitású szabad szellemű egyének, akik arra használják pénzüket, hogy megszabaduljanak a szürke hétköznapoktól és a korlátokról. Nincs tervük és pénzügyi szorongás sem uralkodik rajtuk, a pillanatnak élnek anélkül, hogy a jövőbe tekintenének. Az öröm és a függetlenség érzését hajszolják, azonban fontos néha figyelmeztetni magukat, hogy lesznek még ők is öregek.

GettyImages-1779311261
Fotó: Kseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary

6. Az elkerülő

Az elkerülő típus gyakran kerül nehéz helyzetbe anyagilag, ezt pedig sokszor adminisztrációs hibák okozzák. Ritkán nézi meg bankszámláját, mivel ez szorongást kelt benne. Nincs képben kiadásairól, pénzügyei tehát kaotikusak. Az elkerülés és szorongás helyett érdemesebb átvenni az irányítást és megtervezni a költségvetést. Erre egy alkalmazás, vagy akár a jó öreg Excel tábla is segítségedre lehet.

7. A pénzügyi aggodalmaskodó

Ő az elkerülő ellentéte, aki kényszeresen ellenőrzi bankszámláját, és kézben tartja pénzügyeit. Az aggódó általában túlgondolja kiadásait, mindig tisztában van azzal, mennyi pénze van. Fokozott stresszt és feszültséget érez, ami az önmagunkba vetett bizalom hiányára vezethető vissza. A pénzügyek miatti aggódás felgyorsítja a szorongást, és az állandó csekkolás csak olaj a tűzre. Ahelyett, hogy mindennap megnézed, mennyi pénzed van még, próbálj meg hetente egyórányi időt szentelni annak, hogy ellenőrzöd a bankszámlád és megtervezed a költségeid. A pénzkezelő alkalmazások segíthetnek ebben, azonban az aggódónak itt is figyelnie kell arra, hogy ne használja túl gyakran az appot.

A legnagyobb tabu a párkapcsolat elején - Így beszéljetek zökkenőmentesen a pénzről

A pénz a második fő oka a válásoknak. Nem csoda, hogy a legtöbb ember még a hozzá legközelebb állókkal is kínosan kerüli a témát.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük