Semmiből nem veszi ki a részét, mindent csak a másikra hárít - Hogy vonható be a feladatokba a passzív partner?
Néhány egyszerűen alkalmazható, de hatásos módszerrel egyenlővé tehető a feladatmegosztás és a döntéshozás is a kapcsolatban.

gondterhelt no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok párkapcsolatban vitás kérdés a teendők megosztása, hiszen a munka és esetleg a gyermeknevelés mellett senkinek nem marad sok ideje, energiája az egyéb kötelezettségekre. Pedig ezeket mindenképpen el kell végezni, meg kell beszélni, és általában akkor működik a legjobban a helyzet, ha igazságosan oszlanak el a feladatok. De gyakran előfordul, hogy ez nincs így. És nem csupán a házimunka, hanem például a számlák befizetése, a nyaralás megszervezése vagy a legapróbb kérdések eldöntése is rengetegszer csak az egyik félre, legtöbbször a nőre hárul.

A passzív partner általában nem segít az ügyek intézésében, azt mondja, hogy ő nem tudja ezeket elvégezni egyedül, nem hoz döntéseket, nem ad ötleteket bizonyos problémák megoldásához, és mindent csak elfogad, amit a másik mond. Ez azonban rengeteg vitát és stresszt okoz, hiszen az egyikük vállát nyomja az összes felelősség és teendő. Viselkedésüknek több oka is lehet, melyekről nem feltétlenül tehetnek, azonban a partnernek mindenképp zavaró lehet. A következő módszerekkel azonban megváltoztatható a helyzet, és kialakítható a teendők igazságosabb felosztása.

A passzív partner kezelése

Sokan csupán célozgatással, enyhe utalásokkal próbálkoznak, ám ezek szinte sosem hatásosak. Konkrét, egyértelműen megfogalmazott mondatokra, kérésekre van szükség ilyen esetben. Például, meg lehet jegyezni, hogy az illető úgy érzi, mostanában mindent csak ő dönt el, mindenre neki kell egyedül megoldást találnia, és azt szeretné, hogy a párja is jobban kivegye ebből a részét. De az is jó, ha egyszerűen csak megkéri arra, hogy kivételesen ő fizesse be a számlákat, és hangsúlyozza mellé a határidőt is. A listaírás szintén jó megoldás lehet erre az esetre: oda kell adni a lapot a másiknak, és kiemelni, hogy a rajta szereplő elintéznivalók most az ő kötelezettségei lesznek.

Ki kell adni a feladatokat

Van, hogy nincs más választás, csak az, ha az addig minden teendőt intéző fél néhányat a másik kötelességévé tesz. Elmondja neki, hogy erre már nincs ideje, kapacitása, és megkéri, hogy ezentúl tudja le őket ő. Ha kétségbeesettnek, meglepettnek tűnik, érdemes felajánlani, hogy megmutatja, elmagyarázza neki, hogy ő hogyan szokta, vagy mire figyeljen - legyen szó akár a számlabefizetésről vagy a hivatalos papírok elintézéséről. Meg kell válaszolni a kérdéseit, és ki kell hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy ne feledkezzen el róla, így nagyobb felelősség hárul majd rá, mely alól nem bújhat ki.

Ráhagyni, és nem elintézni helyette

Sajnos sokan nem bírják elnézni, ha a másik egyáltalán nem, vagy nem jól csinálja meg a rábízott teendőt, azonban ekkor sem szabad elvégezni helyette, hiszen így nem érhető el tartós változás. Rá lehet kérdezni, hogy áll vele, és óvatosan tanácsot is szabad adni, de ennél többet nem érdemes tenni. Kritizálni, vitázni sem ajánlott, ugyanis ezek mind azt a gondolatot erősítik majd benne, hogy valóban nem képes a rábízott teendőre, ez pedig azt eredményezi, hogy a jövőben sem végzi majd el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Értékelni a változást

Bár a teendők egyenlő felosztása magától értetődő kellene, hogy legyen, amennyiben ez nem így van, fontos a hosszú távú átalakulás eléréséhez a rendszeres pozitív visszacsatolás. Javasolt megköszönni, ha elintézte a kért dolgot, vagy kifejezni, mennyire nagy segítség volt ez a másik számára. Ez kellő motivációt adhat neki a továbbiakhoz, és érezheti, hogy valóban értékelik a tettét, valóban jól csinálta. 

Beszélni kell az okokról

Előfordul, hogy a passzivitás hátterében nem lustaság vagy nemtörődömség áll, hanem önértékelési problémák, vagy az attól való félelem, hogy nem ért hozzá, nem tudja megcsinálni, esetleg csalódást okoz majd a másiknak, illetve rossz döntést hoz. Ezért is ajánlott rákérdezni a miértekre, és, ha szükséges, bátorítani, biztatni őt abban, amiben kétségei vannak. Ez hosszútávon meghozhatja a változást. Ilyenkor kis dolgokkal kell kezdeni, melyeket, ha sikerélményként él meg, később még könnyebben átvállalja majd a többi feladatot is.

Felháborítóan szexista reklámok

A reklámok történetét végigkíséri a szép és gyenge nők, valamint az erős férfiak kontrasztja. Néhány cég azonban egészen szélsőségesen szexista, gyakran a nőkre nézve sértő, provokatív üzenettel próbálta eladni a termékét. Íme, a hetvenes évekig született termés néhány extrém, felháborító darabja.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük