Ezért nem működik a párkapcsolat, ha túl nagy a korkülönbség
Ha nagy a korkülönbség közted és a párod között, nem fog működni a kapcsolatotok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a szerelemben nincsenek olyan szabályok, amelyeket ne lehetne megszegni, bizonyos helyzetek nagyobb kockázattal járnak.

A hangsúlyos korkülönbséggel létrejövő párkapcsolatok általában nem a külvilág ítéletén buknak meg, sokkal inkább azon, hogy az életkorból adódó eltérések erőteljesebbek, mint a vonzódásból fakadó azonosságok.

Merre a közös arra?

A világirodalom talán legszebb és legextrémebb bizonyítéka arra, hogy két ember egymásnak való lehet akkor is, ha netán sok évtizeddel előbb és később jöttek a világra, Colin Higgins Harold és Maude című színdarabja, amely egy 80 éves nő meg egy huszonéves fiú szerelméről szól. Noha ez a mű arra tanít, hogy a boldogságunkat bárkivel megtalálhatjuk, jól példázza az ilyen kapcsolatok kikerülhetetlen csapdáit is.

A fiatal partner sokszor vakhittel gondolja azt, hogy bármilyen akadály elhárítható az útból, miközben idősebb párja sokkal szkeptikusabban szemléli, mi mindent kell bevállalnia azért, hogy működőképes legyen a viszonyuk. A fiatal lelkesedése sajnos hamar megtorpanhat, majd csalódásba válthat át, amikor kiderül: mégsincsenek csodák, és az eltérő generációk merőben más célokat tűznek ki, amelyeknek bizony nem azonos lendülettel futnak neki. Ez az első fontos szempont: összeegyeztethetők-e az aktuális életvágyak? Azaz egyensúlyba hozható-e az, amit  egy ilyen kapcsolatból kapunk azzal, amiért le kell mondanunk érte?

A jövő nyomasztó felelőssége

A legtöbbször a gyerekvállalásra mennek rá nagy korkülönbséggel létrejövő párkapcsolatok. Ha a nő a fiatalabb, arról kell döntenie: megfosztja-e magát a szüléstől, anyaságtól, amennyiben idősebb párja nem szeretne újabb gyereket. Ő számlál több évet? Lehet, hogy túl van a fogamzóképes koron, így nem teljesítheti partnere közös gyerekről szőtt álmait.

A fiatalabb férfi sokszor nem végleg köteleződik el a lelke legmélyén, bátrabban és lazábban odázza el az apaságát, mert tudja, ő még sokáig nem futhat ki az időből. És az idősebb korosztályhoz tartozó férfi dilemmái sem könnyebbek, mert hatalmas lelki terhet vesz a nyakába akkor, amikor azt kell számolgatnia, lehet, hogy a születendő fia, lánya érettségijét sem éri meg. Ezek azok a döntések, amelyek nagyon megterhelik a szerelmet, és idővel netán újra mérlegre tesznek mindent.

A múlt a kulcs

Elképzelhető, hogy a nagy korkülönbséggel választott párral valamit kompenzálni akarsz. A családállítás választ ad a kérdéseidre!

Miért éppen te?

Egy dolog biztos tehát, épp a hosszú távú érzelmi biztonság hiányozhat az ilyen viszonyokból. A nagyjából egy korosztályhoz tartozó partnerek közel azonos kockázatot vállalnak be ugyanis az elköteleződésükkel. A nagy korkülönbséggel együtt élők azonban folyamatos igazolási kényszer alatt állnak. Nem csupán a szűkebb-tágabb környezetüknek, saját maguknak és a partnerüknek is bizonygatniuk kell újra meg újra, minden a legnagyobb rendben van közöttük.

Ez önmagában is megterhelő, pláne, ha a háttérben még valamilyen rejtett lelki szempont is tetten érhető, amely a választásukat tudattalanul motiválta.
Például a nő azt a szeretetet próbálja megkapni az idősebb férfitól, amely a gyerekkorából és az édesapjától hiányzott. Vagy a fiatalabb férfi a vele nagyon szoros érzelmi viszonyban lévő anyját is szeretné megtalálni a nála idősebb partnerében.

Ezek a furcsa, lélekszintű üzletek sajnos a szerelem ellen dolgoznak. Olykor persze fontos felismeréseket hoznak, ám minden változással értéktelenebbé és feleslegesebbé válhatnak a különös kiválasztási szempontok. Ez pedig egyenlő lehet akár még egy gyors szakítással is. Hiszen akinek nincs már szüksége megoldásra, sokszor szívesen és nagyon felszabadulva, megkönnyebbülve lépne máris tovább.

Kockázat nélkül nincs boldog vég

Természetesen mindig akadnak kivételek, amelyek cáfolják az előbbieket. Ha nem hinnénk ebben, nem lenne szabad a megérzéseinkre hagyatkozni, illetve élni a bizonyosság lehetőségével, amikor olyan egyértelműen stimmel minden. Függetlenül attól, ki hány éves.

Ezeket az eseteket onnan lehet felismerni, hogy egyetlen kétely sem lopakodik be a hétköznapokba, és szinte sorsformáló döntések nélkül képes együtt haladni a két ember. Tart, ameddig csak tart ez az állapot.

Ezt is szeretjük