Kezet emelt rád a párod? 3 különös ok az erőszak hátterében

Ha a párod erőszakossá válik, annak több oka is lehet. Ne hagyd, hogy bántson!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vajon csakis a családi minták okolhatók azért, hogy valaki agresszívvá válik? Miért tűri el egy nő a rendszeres bántalmazást?

Ki a hibás azért, ha egy hétköznapi vitából verekedés kerekedik? Fel lehet-e ismerni még időben azt a férfit, aki nem tudja kontrollálni az erejét?

Válasz a múltra

Zárjuk most ki először is azokat az eseteket, amelyeknél a lélek betegségéből következik a durva viselkedés, például súlyos depresszió vagy alkoholizmus. Magyarázhatónak tűnik az is, ha valakit rendszeresen bántottak, megaláztak gyerekkorában, illetve folyamatosan szemtanúja volt a szülei verekedésének, olykor maga is hasonló helyzetbe keveredik felnőttként.

A férfi, mondjuk, az apja iránti hűsége jeléül, tudattalanul másolhatja le az erőszakos mintát. A nő pedig lehet úgy is szolidáris a férfierőtől sokat szenvedett anyjával, hogy szintén bántalmazó párt választ ki maga mellé.

De mi van akkor, ha az erőszakos férfi nem beteg, és a gyerekkora is felhőtlen volt, azaz semmi olyat nem látott, mint amit ő, felnőve, mások ellen elkövet? Hogyan fordulhat elő, hogy valakinek egyik pillanatról a másikra elborul az agya?

12 férfi, akivel semmiképpen se randizz

Nézegess képeket!

Elolvasom

A csecsemő is taktikázik

Olykor bizony már a kezdetek kezdetén, azaz közvetlenül a születés utáni legelső időszakban eldőlhet minden. Ilyenkor az az ember legaktívabb énrésze, amely a túlélési stratégiát alakítja ki. Kicsit leegyszerűsítve, kétféle utat választhatunk. Akit az első pillanattól kezdve szeretettel vesznek körbe, vagyis automatikusan megkapja a számára szükséges figyelmet, általában mosolyogva és egyértelműen jelzi, ha valami hiányzik.

Akit azonban elhanyagolnak, és csakis a legszükségesebb törődéshez jut hozzá, megpróbálja ordítva kikövetelni magának a pluszgondoskodást. A felnőtt taktikázás hasonló lehet aztán a korai megoldáshoz. Vagy ellenállhatatlanul kérjük, olykor azonban erőszakkal biztosítjuk be magunknak azt, ami jár.

A verés eldönti a vitát

A bántalmazás előjátéka azért általában valamiféle konfliktushelyzet, amelyben mindenkinek - egymástól függetlenül és párhuzamosan is - igaza lehet a maga szempontjából. Viszont a női logika sokszor annyira eltérően közelít meg bizonyos dolgokat, hogy a férfi meg van győződve arról, nem érthető a másik számára az, amit ő mond. Más minőségben és más síkokon érvelünk.

Ha pedig eljut odáig is netán: a nő csakis miattam nem akarja megérteni, azaz pontosan vette, amit mondtam, csak úgy tesz - biztos ezzel is bosszantani akar -, mintha nem értené meg az álláspontomat, a férfi könnyen beszakítja a síkokat, és azzal az eszközzel szerez nyomatékot a véleményének, amivel a nő nem tud versenyezni. Üt, hiszen a fizikai fölénye tagadhatatlan. Ezt nevezhetjük a tehetetlenségből fakadó agressziónak.

Van segítség!

A családállítás az efféle párkapcsolati problémákat is segíthet megoldani. Nézd meg, hogyan!

Az ellenség nemet vált

A férfiak többsége nem tud mit kezdeni a könnyekkel és a klasszikus női hisztivel. Ez a legtöbb esetben meghátrálásra, sőt, menekülésre is készteti őket. Ellenben, ha a nő is felveszi a kesztyűt, ha tehát a gyengébbiknek tartott nem képviselője is harciassá válik a vita hevében, a férfiban aktiválódhat az ősi megküzdési ösztön. Már nem a nőt látja maga előtt, hanem a potenciális ellenfelét.

Kardja nincs, ám az érvei is elfogytak. És ha netán az a - korábban említett - kisgyerekként megtanult stratégiai minőség irányítja őt a lelke legmélyén, hogy erőszakkal is célt lehet érni, nem mérlegel, ösztönösen üt. Ha pedig nincs gyakorlata ebben, ilyen begőzölt állapotban nem biztos, hogy képes adagolni a pofon nagyságát.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vissza a gyökerekhez

De miért tűrik el egyes nők a bántalmazást? A családállítás módszerének egyik felismerése, hogy még a mai, modern társadalmi keretek között is hatnak ránk az archaikus - női - szerepből adódó viselkedésformák. Míg a férfiak - ugyanilyen tudattalan ősi mintát követve - akár az életük árán is megvédik a családjukat, a nők az életüket óvják. Hiszen ők a család reprodukciójának biztosítói. Így a férfi megküzd, a nő olykor inkább meghúzza magát és kivár, mert az vezeti a lelkében, hogy túl kell élni az adott helyzetet, bármi áron.

Az előbbiek természetesen nem szolgálhatnak mentségül a fizikai fölényüket használó férfiak számára. Csupán árnyaltabbá és érhetőbbé teszik azokat a helyzeteket, amelyekben egy nő áldozattá válik.

OLVASD EL EZT IS!

duzzog par lead
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

Ezt tedd, ha a párod szüneteltetné a kapcsolatotokat

szoke pasi lead
  • hűtlenség
  • párkapcsolati probléma

Mit eszik azon a szürke egéren a férfi?

Ezt is szeretjük