Kezet emelt rád a párod? 3 különös ok az erőszak hátterében
Ha a párod erőszakossá válik, annak több oka is lehet. Ne hagyd, hogy bántson!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vajon csakis a családi minták okolhatók azért, hogy valaki agresszívvá válik? Miért tűri el egy nő a rendszeres bántalmazást?

Ki a hibás azért, ha egy hétköznapi vitából verekedés kerekedik? Fel lehet-e ismerni még időben azt a férfit, aki nem tudja kontrollálni az erejét?

Válasz a múltra

Zárjuk most ki először is azokat az eseteket, amelyeknél a lélek betegségéből következik a durva viselkedés, például súlyos depresszió vagy alkoholizmus. Magyarázhatónak tűnik az is, ha valakit rendszeresen bántottak, megaláztak gyerekkorában, illetve folyamatosan szemtanúja volt a szülei verekedésének, olykor maga is hasonló helyzetbe keveredik felnőttként.

A férfi, mondjuk, az apja iránti hűsége jeléül, tudattalanul másolhatja le az erőszakos mintát. A nő pedig lehet úgy is szolidáris a férfierőtől sokat szenvedett anyjával, hogy szintén bántalmazó párt választ ki maga mellé.

De mi van akkor, ha az erőszakos férfi nem beteg, és a gyerekkora is felhőtlen volt, azaz semmi olyat nem látott, mint amit ő, felnőve, mások ellen elkövet? Hogyan fordulhat elő, hogy valakinek egyik pillanatról a másikra elborul az agya?

A csecsemő is taktikázik

Olykor bizony már a kezdetek kezdetén, azaz közvetlenül a születés utáni legelső időszakban eldőlhet minden. Ilyenkor az az ember legaktívabb énrésze, amely a túlélési stratégiát alakítja ki. Kicsit leegyszerűsítve, kétféle utat választhatunk. Akit az első pillanattól kezdve szeretettel vesznek körbe, vagyis automatikusan megkapja a számára szükséges figyelmet, általában mosolyogva és egyértelműen jelzi, ha valami hiányzik.

Akit azonban elhanyagolnak, és csakis a legszükségesebb törődéshez jut hozzá, megpróbálja ordítva kikövetelni magának a pluszgondoskodást. A felnőtt taktikázás hasonló lehet aztán a korai megoldáshoz. Vagy ellenállhatatlanul kérjük, olykor azonban erőszakkal biztosítjuk be magunknak azt, ami jár.

A verés eldönti a vitát

A bántalmazás előjátéka azért általában valamiféle konfliktushelyzet, amelyben mindenkinek - egymástól függetlenül és párhuzamosan is - igaza lehet a maga szempontjából. Viszont a női logika sokszor annyira eltérően közelít meg bizonyos dolgokat, hogy a férfi meg van győződve arról, nem érthető a másik számára az, amit ő mond. Más minőségben és más síkokon érvelünk.

Ha pedig eljut odáig is netán: a nő csakis miattam nem akarja megérteni, azaz pontosan vette, amit mondtam, csak úgy tesz - biztos ezzel is bosszantani akar -, mintha nem értené meg az álláspontomat, a férfi könnyen beszakítja a síkokat, és azzal az eszközzel szerez nyomatékot a véleményének, amivel a nő nem tud versenyezni. Üt, hiszen a fizikai fölénye tagadhatatlan. Ezt nevezhetjük a tehetetlenségből fakadó agressziónak.

Van segítség!

A családállítás az efféle párkapcsolati problémákat is segíthet megoldani. Nézd meg, hogyan!

Az ellenség nemet vált

A férfiak többsége nem tud mit kezdeni a könnyekkel és a klasszikus női hisztivel. Ez a legtöbb esetben meghátrálásra, sőt, menekülésre is készteti őket. Ellenben, ha a nő is felveszi a kesztyűt, ha tehát a gyengébbiknek tartott nem képviselője is harciassá válik a vita hevében, a férfiban aktiválódhat az ősi megküzdési ösztön. Már nem a nőt látja maga előtt, hanem a potenciális ellenfelét.

Kardja nincs, ám az érvei is elfogytak. És ha netán az a - korábban említett - kisgyerekként megtanult stratégiai minőség irányítja őt a lelke legmélyén, hogy erőszakkal is célt lehet érni, nem mérlegel, ösztönösen üt. Ha pedig nincs gyakorlata ebben, ilyen begőzölt állapotban nem biztos, hogy képes adagolni a pofon nagyságát.

Vissza a gyökerekhez

De miért tűrik el egyes nők a bántalmazást? A családállítás módszerének egyik felismerése, hogy még a mai, modern társadalmi keretek között is hatnak ránk az archaikus - női - szerepből adódó viselkedésformák. Míg a férfiak - ugyanilyen tudattalan ősi mintát követve - akár az életük árán is megvédik a családjukat, a nők az életüket óvják. Hiszen ők a család reprodukciójának biztosítói. Így a férfi megküzd, a nő olykor inkább meghúzza magát és kivár, mert az vezeti a lelkében, hogy túl kell élni az adott helyzetet, bármi áron.

Az előbbiek természetesen nem szolgálhatnak mentségül a fizikai fölényüket használó férfiak számára. Csupán árnyaltabbá és érhetőbbé teszik azokat a helyzeteket, amelyekben egy nő áldozattá válik.

OLVASD EL EZT IS!

duzzog par lead
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

Ezt tedd, ha a párod szüneteltetné a kapcsolatotokat

szoke pasi lead
  • hűtlenség
  • párkapcsolati probléma

Mit eszik azon a szürke egéren a férfi?

Ezt is szeretjük