Miért talál nehezen párt, akit korábban megcsaltak? 3 múltbéli trauma, ami megnehezíti a boldogságot
Olyan mély nyomot hagynak az emberben, amik a következő párkapcsolat során is nehézségeket okoznak.

szomoru no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemcsak a gyermekkor és a nevelés van erőteljes hatással az ember személyiségére, hanem a felnőttévek során átélt fájdalmak és traumák is folyamatosan formálják azt.

A romantikus kapcsolatokban átélt nehézségek, csalódások szintén mély nyomot hagynak maguk után. Méghozzá gyakran annyira mélyet, ami az utánuk következő viszonyokban, illetve a párkeresésben is megmutatkozik, illetve megnehezíti ezeket. A következők a pszichológusok szerint ezek közé tartoznak: maradandó változásokat eredményeznek, amik számos problémát okozhatnak.

A megcsalás hatása a jövőbeli kapcsolatokra

Ha valaki átélte már azt, hogy az egykori párja hűtlen volt hozzá, akkor általában sokkal távolságtartóbbá és kétkedőbbé válik a félrelépést követően. A párkeresés során bizalmatlanabb lesz, kevésbé hiszi el azt, amit a másik mond, gyakran igyekszik utánajárni az elhangzottak valóságtartalmának. Sokszor előfordul még az is, hogy a megcsalt fél szinte falat húz fel maga elé, és nem akar közel engedni senkit, nehogy még egyszer megbántsák, vagy még egyszer hasonlót tapasztaljon meg.

Jill P. Weber pszichológus szerint az, akit egyszer megcsaltak, a következő kapcsolatában is bizonytalanabb lesz. Amikor éppen több ideig nincs kapcsolatban a partnerével, szinte kétségbe esik, és attól fél, hogy a másik félrelép, vagy eltitkol valamit előle. Ezért is jellemző ebben az esetben, hogy a hasonló nehézséget átélt fél mindig ellenőrizgetni próbálja új párját, és az afférra utaló nyomokat keres még akkor is, ha semmi erre utaló jelet nem talált. Érzelmileg azonban igyekszik nem közel engedni magához, hogy megelőzhesse a fájdalmat. Mindezekről bár nem tehet, valójában ellehetetlenítik az egészséges párkapcsolat esélyét. A szakértő szerint ezért tudatosan kell visszafogni ezt a viselkedést, és érdemes elmondani az új partnernek az előző sérelmeket, hogy megértőbb lehessen, és együtt dolgozhassanak a bizalom kiépítésén. Amennyiben azonban a helyzet nem javul, érdemes pszichológus segítségét kérni.

A kontrolláló partner következményei

Egy kontrollmániás társ teljesen ki akarja sajátítani magának a párját, és elvárja, hogy mindent úgy csináljon, ahogyan ő akarja. Ha pedig nem így teszi, általában különböző módszerekkel próbálja irányítani a másikat. A szakítás után viselkedésének nyomai szintén megmaradnak. Aki ilyen kapcsolatban élt, az új viszonyban gyorsan zaklatott lesz, ha szerelme kér tőle valamit, vagy egyszerűen csak ellentétes véleményt nyilvánít. Megkérdőjelezi a kedves gesztusokat, más célokat lát mögéjük, de önbizalomhiánya is sok bizonytalanságot okoz az új partnernek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A veszekedés, a hibáztatás és az aggodalom helyett viszont ebben az esetben is a kommunikáció a kulcs. El kell mondani a másiknak, mi miért érinti ennyire érzékenyen őt, majd átbeszélni, párja hogy látja a helyzetet. Ez a módszer szép lassan segíthet feloldani a traumából eredő problémákat.

A lelki bántalmazás maradandó károkat okoz

Az érzelmi, lelki bántalmazás fogalmába tartozik többek között a zsarolás, a sértegetés, az állandó hibáztatás és ellenőrizgetés, az elszigetelés, a lekezelő viselkedés - tehát minden, ami egy emberben lelkileg, érzelmileg súlyos károkat tehet. Ha valaki hasonló, mérgező bánásmódot élt át rendszeresen az előző kapcsolatában, az az új kapcsolatára is kihat. Egyrészt szintén igaz ilyenkor, hogy nem engedi közel magához a másikat, és elzárkózik tőle, másrészt pedig az is jellemző, hogy túlreagálja a problémákat, és fél attól, hogy felidegesíti a párját, vagy csalódást okoz neki, így inkább mindenért bocsánatot kér. Éppen ezért fordul elő sokszor, hogy szinte lefagynak a viták során, így azonban nem tudják megoldani a felmerülő problémákat. A bizonytalanság, az önbizalomhiány és az alacsony önértékelés szintén gondokat okozhat. 

Sajnos igen sokan élnek át hasonló traumákat életük során, melyek kihatnak a következő kapcsolatokra. Fontos ezek esetében felismerni, mi okozza a problémákat, majd tudatosítani azt, hogy a történtek nem a jelenlegi, hanem a volt partnerhez köthetők. Bár nehéz a helyzet, az idő, az őszinte beszélgetés sokat segíthet, azonban ha nincs változás, ajánlott pszichológushoz fordulni.

Olyanról készítettek fotókat, amikről más sosem

Harrison Bach és Jacqueline Martin sajátos fotósorozatukkal jó pár lelkes rajongót szereztek maguknak, ugyanakkor sokan támadják is őket, olyan témáról készítettek ugyanis képeket, melyről szinte senki: a szakításuk áll a képek középpontjában.

Ezt is szeretjük