6 fontos kérdés a párkapcsolat elején: segíthetnek kideríteni, van-e közös jövőtök

Olyan párkapcsolati kérdéseket mutatunk, amikkel kideríthető már az elején, hogy mennyire lesz tartós a kapcsolat.

GettyImages-1031620566

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A párkapcsolat elején bizonyos kérdéseket érdemes feltenni, amelyek felmérik a közös jövő lehetőségét. Kinél előbb, kinél utóbb, de minden szerelemben eljön annak az ideje, hogy magasabb szintre emelkedik.

Ennek pedig az egyik legjobb módja, hogyha olyan témákról is szó esik, amik kulcsfontosságú szereppel bírnak, és jelentősen befolyásolják a párok mindennapjait, akár még azelőtt, hogy komolyabbá válna a dolog.

Párkapcsolati kérdések

Neked mi minősül megcsalásnak?

- Néhányan úgy tartják, hogy csak az számít megcsalásnak, ha fizikai intimitás történt egy másik emberrel, ami megnyilvánulhat érintés, csókolózás vagy bármilyen szexuális aktus formájában - mondja Erica Turner terapeuta. - Ugyanakkor egyesek szerint már az is annak minősül, ha érzelmi szinteken történik meg a dolog.

GettyImages-548554727

Természetesen a kapcsolatok rákfenéjét jelenti a bizalmatlanság, féltékenykedés, de pusztán beszélni a megcsalásról elmélyítheti, megerősítheti a köztetek lévő köteléket, és megmutatja, hogy milyen szinten törődsz a másik lelkivilágával.

Hogyan változtál az elmúlt években?

Érdemes megkérdezni, hogy az elmúlt években a másik - saját véleménye szerint - mennyit fejlődött, változott, hiszen ez is sokat elárul a személyiségéről. Ez arra a kérdésre is árnyalja a választ, hogy mennyire fontos számára a képességeinek, jellemének a fejlesztése.

A párkapcsolatra vetítve jó tudni, hogy a partner képes-e hamar adaptálódni a változásokhoz, amik egyébként egy társas élet velejárói. Ha eddig is változott és fejlődött, akkor nagy az esély arra, hogy ez a későbbiekben is így lesz.

Hogyan látod magad 5 év múlva?

Nagyon hasonlít ez a kérdés az előzőhöz, csak ez inkább a jövőképről árulkodik. Szeretne visszamenni tanulni? Gyereket vállalni? Elköltözne külföldre? Ezek mind-mind olyan dolgok, amikről jó tudni, átbeszélni, és ha komoly a szándék, közösen döntést hozni.

GettyImages-150639206

- Ha nem ad választ a partner, jelezheti azt is, hogy egyszerűen még nem áll készen a következő lépésre - mondta Donna T. Novak pszichológus. - De mutathatja azt is, hogy egyszerűen csak nehéz válaszolni erre a kérdésre, ami igaz is.

Ha még most nem tudja, azzal sincs semmi baj. Ezzel a kérdéssel nem csak feltérképezed a szándékait, hanem meglebegteted előtte a közös jövő gondolatát.

Miért nem működött a korábbi párkapcsolatod?

Az exekről való beszélgetés kényelmetlen lehet. De Karen Salmansoh párkapcsolati szakértő szerint, ha kiderül az, hogy a párod korábbi kapcsolatának miért lett vége, felnyithatja az ember szemét. Nem csak arra derül fény, hogy hogyan kezeli a konfliktusokat, hanem hogy milyen jellegű negatív érzéseket, tapasztalatokat cipelhet a lelkében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha megismeritek egymás múltját, sokkal könnyebb megelőzni, hogy hasonló történjen a jelenben vagy a jövőben.

Mitől érzed magad szeretve?

Donna T. Novak szerint ez a kérdés feltérképezi azokat az igényeket, amitől a másik jól érzi magát egy kapcsolatban. Érdemes felhozni a szeretetnyelv témakörét is, ami megmutatja, hogy alapvetően milyen típusú szeretetet preferál az illető: szóbeli dicséretet, ajándékozást, cselekedeteket, fizikai érintést vagy minőségi időt, esetleg ezeknek kombinációit. Ha tisztában vagytok ezzel, akkor megfelelő társai lehettek egymásnak a jövőben.

Mi az a dolog, amiben nem kötnél kompromisszumot?

Ugyan nagyon fontos a rugalmasság egy párkapcsoltban, abból is sokat megtudhatsz, ha kiderül, hogy számára mik azok a dolgok, amik nem képezik kompromisszum tárgyát.

GettyImages-89024668

Kendra A. O'Hora családterapeuta szerint a személyiségbeli, kommunikációs és értekrendbeli különbségek nem vízválasztóak egy párkapcsolatban. Kizáró okok inkább azok tényezők, amikről nem lehet tárgyalni.

Mély beszélgetéshez vezet, ha szóba kerülnek ezek a dolgok, és remélhetőleg olyan következtetéseket sikerül levonni, amik segítenek még közelebb érezni magunkat a másikhoz. 

5 téma, amiről muszáj beszélni az eljegyzés előtt

Ezekről a témákról nem szabad megfeledkezni, ha boldog, jól működő házasságra vágynak a felek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük