4 gyakori hiba összeköltözés után, ami miatt sok pár szakít: így kerülhető el
A szakértőt kérdeztük, hogyan kerülhető el a baj.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kipakolás fáradtsága és az első napok eufóriája csak átmenetileg tereli el a figyelmet arról, hogy mostantól minden másképp lesz. Érdemes betartani néhány szabályt, hogy az együttélés valóban új korszakot nyisson az életedben, ne zsákutcát jelentsen.

Tisztázatlan kérdések

Megegyezés nélkül nem fog menni. Sok dologról eddig akár az utolsó pillanatban is és kedved szerint dönthettél. Most eljött a tervezés időszaka. Muszáj összeegyeztetnetek, hogy mit vállaltok magatokra a mindkettőtöket érintő teendőkből. Az első nagy veszekedések általában abból robbannak ki, hogy nem világosak az elvárások. Az egyik azt hiszi, hogy majd a másik megoldja, a másik meg biztos benne, hogy az az egyik feladata. A végeredmény pedig, hogy nincs otthon kenyér, nem találtok tiszta ruhát, és késedelmi díjat számolnak fel a szolgáltatók a be nem fizetett csekkek után.

Vendég vagy lakótárs?

Ahhoz azonban, hogy a teendők valóban közössé váljanak, mindkettőtöknek otthon kell éreznie magát. A legjobb, és legkevésbé konfliktusos megoldás, ha az összeköltözés helyszíne semleges terület, azaz egy teljesen új albérlet, lakás. Ilyenkor ugyanis mindketten azonos eséllyel indultok. Ha azonban egyikőtök költözik be a másikhoz, sok türelemre, megértésre, áldozatra lesz szükségetek.

A családállítás módszere arra is felhívja a figyelmet, hogy általában a férfiak illeszthetőek nehezebben egy kialakult, önálló női létbe. Ha te fogadod be a párodat, hagyj neki beleszólást például a bútorok elhelyezésébe, biztosíts helyet a személyes relikviáinak, nem árt változtatni, mondjuk, a függönyök színén, és a falakra kitett fényképeket is cseréljétek le közös pillanatokat, emlékeket megörökítőkre. Ellenkező esetben az újonnan érkező hiába csomagol ki a bőröndjeiből, lélekben kívülálló marad. Így még az is lehet, hogy csak átmeneti vendég lesz belőle.

Adok-kapok

Talán ez a legfontosabb feltétele egy párkapcsolat megfelelő működésének: mindent, amit a társad belead a közös életetekbe, hasonló arányban, vagy egy kicsit többel illik viszonozni. Legyen szó akár házimunkáról, érzelmekről, pénzről, szívességről, áldozatról.

Sok szerelem fut zátonyra amiatt, hogy az egyik fél lélekben eladósodik a másik felé. Így inkább lelép, és máshol kezd tiszta lapot, mert kilátástalannak érzi, hogy valaha is maradéktalanul törlesszen. Figyelj arra is, hogy te ne adósítsd el a másikat azzal, hogy nem tudsz elfogadni. Hosszú távon nem működik a mártíromság sem.

Mindenki ember

Ez a szembesülés időszaka is, amikor lelepleződik mindkettőtök igazi arca. Kiderül, hogy a másik is tud fáradt, nyűgös lenni, a tiédtől eltérő vágyai vannak, és nem mindig tökéletes a haja, bőre, ruhája, alakja. Még nehezebb az a körülmény, hogy amikor veled nem stimmel valami, már nem tudsz elbújni a párod elől.

Mindent meg kell mutatnod magadból, kockáztatva az elfogadását. Nincs tér taktikázásra, szerepjátékra. Csakis az őszinte, egyértelmű kommunikációra bízhatod magad. Mindig hangosítsd ki tehát, mit szeretnél, és hogy megúszd a félreértéseket, kérdezz rá arra, amit nem értesz. Nincs vesztenivalód. Végre kiderül, valóban jól választottál-e. A számodra megfelelő partnerrel ugyanis minden stimmelni fog, ami pedig nem, azt majd megoldjátok.

Ezt is szeretjük