Hogyan lehetsz egyszerre szerethető, és a legfontosabb saját magadnak? Önelfogadás és önszeretet nélkül nem megy

Az emberek magukkal foglalkoznak a legkevesebbet, pedig amíg nem értékelik önmagukat, csak gyűlik a frusztráció, mely mérgezően hat a lelkivilágra.

önértékelés fejlesztése

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember gyakran a legrosszabbat feltételezi magáról ahelyett, hogy számba venné erényeit és képességeit. Ez öngerjesztő folyamatként működik: ha eleve a sikertelenség gondolata itatja át a cselekedeteket, az sikertelenséget szül. Ha valaki nem látja magát tisztán, nem, vagy csak igen nehezen tudja beteljesíteni a céljait. Ezzel igazolást nyer a negatív énkép, mely előbb-utóbb teljesen hatalmába keríti az embert.

Mindenki önmaga legnagyobb kritikusa, de fontos észben tartani, hogy minél kevésbé szereted magad, annál több belső düh, zavar és frusztráció gyűlik fel benned - állítja a Psychology Today egyik pszichoterapeutája, Allison Abrams. Szerencsére az önértékelés bizonyos lépésekkel és taktikákkal hatékonyan fejleszthető: ezek segítenek abban, hogy igazán szerethetőnek és fontosnak érezhesd magadat, ami a boldog, kiegyensúlyozott élet egyik kulcsa.

Önértékelés-fejlesztési módszerek

Hogyan bánsz a szeretteiddel? Feltételezhetően türelmes, megértő és jó szándékú vagy velük, szeretsz a társaságukban lenni, de közben megadod nekik a megfelelő életteret is. És ezzel szemben hogyan bánsz magaddal? Mikor volt olyan, hogy valamit nem kapkodva végeztél el, mint egy űzött vad, mikor értetted meg magadat az életszituációkból adódó problémáiddal együtt? Nem ördögtől való egoista viselkedés, ha időnként magadra is szánsz időt. 

önértékelés, elfogadás
Fotó: Marjan_Apostolovic / Getty Images Hungary

Ezekkel az apró módszerekkel tudsz minőségi időt tölteni saját magaddal:

 • Nyugalmas, pihentető alvási idő
 • Idő és tér a tettek átgondolására
 • Rendszeres edzés
 • Kikapcsolódás, amikor szükséged van rá
 • Meditálás

Önmagad szeretete és elfogadása ne csak egy kósza gondolat legyen, hanem tükröződjön a tetteidben és a viselkedésedben. A nap elejétől a végéig érezd, hogy szereted magadat, és kellőképp gondoskodsz önmagadról. Ezeket az önértékelést fejlesztő mondatokat érdemes mindennap elismételned a tükör előtt, mert gyorsan meghozzák a hatást:

 • Büszke vagyok magamra.
 • Szeretem magamat adni.
 • Szeretem magamat. 
 • Megérdemlem a törődést.
 • Szabad vagyok, erős vagyok, jó vagyok, értékes vagyok.
 • Hiszek magamban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A határok feltérképezése

Az, hogy megismered a szükségleteidet és az elvárásaidat, még nem egyenlő azzal, hogy tiszteletben is tartod őket. De fontos lépcsőfoka az önértékelés fejlesztésének. Első lépésként készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyekre, úgy gondolod, érzelmileg szükséged van. Olyat írj le, ami fontos számodra, és sorold fel, mik bosszantanak vagy bántanak. Előbbiek közé tartozhat többek között a meghallgatás, az együttérzés, a sikerek megünneplése, a feltétel nélküli szeretet és gyengédség, a törődés és a bizalom. Miután összegyűjtötted őket, képes leszel jobban megismerni és értékelni önmagad. Próbáld úgy élni az életedet, hogy a fentiekben részed legyen. Ne hagyd figyelmen kívül az érzéseid: azért vannak, hogy elmondják, mi okoz jót, és mi rosszat.

öntudat
Fotó: Thomas Barwick / Getty Images Hungary

Ismerd fel a képességeid, és fejleszd őket

Az önértékelés növelésének egyik legjobb módja a sikerélmények átélése. Ha valaki jó szakácsnak tartja magát, gyakrabban összehívhat vacsorapartikat, ahol mindenkinek bemutathatja főzőtudományát. Aki szeret futni, járjon edzésekre, és nevezzen be versenyekre. Mindenkinek fel kell fedeznie, hogy miben jó, és időt szakítani arra az életében.

Tedd azt, amit úgy érzed, tenned kell

Találd ki, mi az, ami örömet okoz. Kimerültség kerít hatalmába a munkahelyen, de szeretsz a kertben lenni? Nyugodt vagy rajzolás közben? Ismerd meg, mitől érzed jól magad, és olyan gyakran csináld, amilyen gyakran csak lehetséges. Annál boldogabb leszel, minél többször be tudod iktatni a tevékenységet a mindennapokba. Ha ez azt jelenti, hogy ennek az oltárán fel kell áldozni valamit, ám legyen. Az is elképzelhető, hogy több énidőre van szükséged, mint amennyit eddig megadtál magadnak. Időnként egy egész hétvége kell a feltöltődéshez, mondjuk úgy, hogy végigjársz egy kiállítást.

foglalkozni magunkkal
Fotó: Guido Mieth / Getty Images Hungary

Az is előfordulhat, hogy takarékoskodni kell egy cél eléréséhez, és emiatt borul fel az eddigi életritmus, vagy rájössz arra, hogy egy klubhoz akarsz csatlakozni, hogy hasonló gondolkodású emberekkel találkozhass. Mindent meg kell tenni ahhoz, hogy az legyél, aki valójában, legbelül vagy.

Megtanulni elfogadni a dicséreteket

A legtöbb önértékelési zavarral küzdő ember nem tud mit kezdeni a dicséretekkel, vagy egyáltalán nem érzi azt, hogy megérdemli őket annak ellenére, hogy azokra lenne a legnagyobb szüksége. Persze az út nehéz, az elején kényelmetlenül érzed majd magad miattuk, de érdemes elkezdeni elfogadni őket. Jó, ha van a tarsolyban egy-két olyan szöveg, amiket automatikus tudsz mondani. Többek között az egyszerű „köszönöm”, vagy „milyen kedves, hogy ezt mondod” megnyilvánulás bőven kimeríti a normális emberi reagálást az ilyen helyzetekben. Ne vicceld el, vagy alacsonyítsd le a helyzetet a dicséretekhez képest. 

Ezenkívül ne hagyd, hogy bárki kritizáljon a döntéseidért, önzőnek, ostobának tartson, és elhitesse, hogy teljesen tévúton jársz. Egyszerűen ne törődj velük. Idővel érzed majd magad, és rájössz, hogy nagyon is szerethető vagy.

Ilyen arcra vágynak a fiatal lányok: nem sok köze van az eredeti vonásaikhoz

A legtöbben teltebb ajkakat, kisebb orrot, nagyobb szemeket és keskenyebb arcot készítettek maguknak, de volt, aki még a szeme színén is változtatott. A bőrüket porcelánszerűvé, a szemüket természetellenesen csillogóvá retusálták. A kommentelők a kész képek láttán szinte kivétel nélkül úgy vélekedtek, hogy az alanyok sokkal szebbek voltak az eredeti, természetes állapotukban. Egyetértesz?

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük