Tudod, mi az a jaklis szoknya? 5 dolog, amit a dédanyád még ismert
115 év telt el a századforduló óta, és nagyot változott a világ, így a nők élete is.

Dia

	Ebben az időben a nők jogai hazánkban még nem voltak a maival egyenlőek. Bár a választójogért folytak a küzdelmek, 1918-ig kellett várni arra, hogy a magyar nők szavazhassanak.	(1900)

Ebben az időben a nők jogai hazánkban még nem voltak a maival egyenlőek. Bár a választójogért folytak a küzdelmek, 1918-ig kellett várni arra, hogy a magyar nők szavazhassanak.

(1900)

Fotó: fortepan.hu

Dia

	Nemcsak a férfiak, a nők is sportoltak már 1900-ban, de jobbára a tehetősebb hölgyeké volt a kiváltság. A lovaglás, az úszás és a tenisz is kedvelt női sportok voltak, és ebben az évben rendezték az első olyan olimpiát, ahol már női versenyzők is voltak.	(1900, 1901)

Nemcsak a férfiak, a nők is sportoltak már 1900-ban, de jobbára a tehetősebb hölgyeké volt a kiváltság. A lovaglás, az úszás és a tenisz is kedvelt női sportok voltak, és ebben az évben rendezték az első olyan olimpiát, ahol már női versenyzők is voltak.

(1900, 1901)

Fotó: fortepan.hu

Dia

	A fiatal nők ebben az időben gyakran és szívesen viseltek kontyot. Az egyik legkedveltebb a chignon konty - a mai balerinakonty - és a soppos frizura - magasra tett konty - volt. Nem volt ebben az időben gyakori a hajmosás, olajos fésűvel fésülködtek jobbára helyette - a konty pedig praktikus frizurának bizonyult. A tisztálkodásban kedvelt volt a pipereszappan, mint például az Árnika szappan.	(1900)

A fiatal nők ebben az időben gyakran és szívesen viseltek kontyot. Az egyik legkedveltebb a chignon konty - a mai balerinakonty - és a soppos frizura - magasra tett konty - volt. Nem volt ebben az időben gyakori a hajmosás, olajos fésűvel fésülködtek jobbára helyette - a konty pedig praktikus frizurának bizonyult. A tisztálkodásban kedvelt volt a pipereszappan, mint például az Árnika szappan.

(1900)

Fotó: fortepan.hu

Dia

	Ami a ruházatot illeti, az ájnzatzos blúz, vagyis előrebuggyanó elejű blúz, a jáklis szoknya, vagyis szoknya alá húzott alsószoknya, a rékli, vagyis könnyű kabátka és a rüzsös nyakrész, vagyis álló nyakrész is divatos volt.	(1900)

Ami a ruházatot illeti, az ájnzatzos blúz, vagyis előrebuggyanó elejű blúz, a jáklis szoknya, vagyis szoknya alá húzott alsószoknya, a rékli, vagyis könnyű kabátka és a rüzsös nyakrész, vagyis álló nyakrész is divatos volt.

(1900)

Fotó: fortepan.hu

Dia

	A parupli, vagyis a napernyő kedvelt kiegészítője volt a nőies megjelenésnek. Nemcsak azért, mert stílusos, hanem azért is, hogy a szép fehér arcbőrt ne érje az erős napsugár.	(1905)

A parupli, vagyis a napernyő kedvelt kiegészítője volt a nőies megjelenésnek. Nemcsak azért, mert stílusos, hanem azért is, hogy a szép fehér arcbőrt ne érje az erős napsugár.

(1905)

Fotó: fortepan.hu, Mészöly Leonóra

Dia

	Bár közeledett már a toque, vagyis a kisméretű, karima nélküli női kalap és az úgynevezett kanászkalap ideje, még nem járt le a díszes, nagy karimás kalapoké sem. Az úrinők - főleg az idősebb korosztály - örömmel viselték.	(1903)

Bár közeledett már a toque, vagyis a kisméretű, karima nélküli női kalap és az úgynevezett kanászkalap ideje, még nem járt le a díszes, nagy karimás kalapoké sem. Az úrinők - főleg az idősebb korosztály - örömmel viselték.

(1903)

Fotó: fortepan.hu, Saly Noémi
Ezt is szeretjük
Szerző: Kovács Gabriella
Fotó: