18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Nincs orgazmusod? 4 orvosolható lelki tényező a háttérben

Az orgazmus elérése nem pusztán szexuális kielégülés, hanem általában hozzájárul az egészséghez.

Néhány nő egész életében nem éli át az orgazmust, miközben egyetlen lépést sem tesz megoldásért. Miközben mindenki megérdemli a szexuális beteljesedés élvezetét, vannak, akik különböző lelki problémákkal küzdenek, és nehezen tudják elképzelni, hogy rendszeres orgazmusuk legyen.

A női orgazmusproblémák a leggyakoribb szexuális zavarok köré tartoznak. Az aktív szexuális életet élő nők több mint 75%-ának nincs, illetve csak ritkán van orgazmusa. Mindez azonban visszahat a lelki életre is.

Bár az orgazmus rendszeres hiánya kapcsolatba hozható bizonyos testi okokkal is, többször állnak lelki tényezők a háttérben. Az orgazmust megakadályozhatja a csiklóban és a hüvelyben található izmok vagy idegek szerkezetének bármilyen elváltozása, melynek hátterében állhat betegség, illetve gyógyszerek hatása. Az említett okok azonban csak elhanyagolható mértékben játszanak szerepet a problémában. Nézd meg, melyek a leggyakoribb lélektani okok.

Szorongás az orgazmustól

Előfordul, hogy valaki különböző lelki tényezőknek köszönhetően szorong az orgazmustól. Ezek a tényezők lehetnek a szextől függetlenek is, a kontrollvesztéstől való félelem, depresszív tünetek, generalizált szorongás, de az orgazmus hiánya együtt járhat a terhességtől való félelemmel is. Ez persze elsősorban annak okoz gondot, aki átéli, de gyakran a párjára is hatással van. A szorongás az egész együttlétet feszültté teheti, és előfordulhat, hogy ördögikör-szerűen működve mindkét félben egyre inkább gátlásokat kelt.

Neveltetés

Az orgazmussal kapcsolatos szorongás hátterében gyakran bűntudat áll, melynek hátterében a családi indíttatás és a neveltetés is szerepet játszhat. Van, aki olyan családban nőtt fel, ahol a szexualitás nemcsak tabunak számított, de bűntudatot is keltett, és a szexet élvező nőkhöz a züllöttség képzete társult.

Mindez szintén ronthatja a nő orgazmuskészségét. De a szexuális felvilágosítás és a szexről való beszéd is gyakran elégtelen. Sok nő nincs tisztában azzal, hogyan működik a teste, hogyan élvezze a szexet. Pedig, ha ő nem tudja, hogyan érheti el az orgazmust, a férfi nem biztos, hogy az ő közreműködése nélkül el tudja juttatni a csúcsra.

Problémák a kapcsolatban

A kapcsolatban lévő problémák szintén megakadályozhatják az orgazmust. Ha valaki nem érzi magát biztonságban a kapcsolatban, és nem tudja elengedni magát, vagy hiányzik az intimitás, az mind nehezítő körülmény lehet. Ha a nő úgy érzi, nem fejezheti ki az igazi érzéseit, vagy vissza kell fognia magát, esetleg nem tartja fontosnak elmondani, hogy mit szeretne, és mit nem. Ugyanígy, ha valaki a saját igényeit a párja kívánságainak rendeli alá, az hosszú távon megviselheti a szexuális életét is.

Önértékelési problémák

Aki elégedetlen a testével, vagy épp a nőiségét éli meg nehezen, annak nehézségei adódhatnak azzal, hogy elengedje magát, és eljusson a csúcsra. Ennek hátterében állhatnak testképzavarok, trauma, de az is, ha az illető túlságosan és következetesen másoktól teszi függővé az önértékelését, illetve mások kezébe adja az irányítást - nem csak az ágyban. Lehet megfelelési kényszer, vagy az a szorongás, hogy valaki úgy érzi, nem elég jó, és folyamatosan bizonyítania, teljesítenie kell, hogy elfogadják.

Kezelés

A probléma kezelése természetesen az okoktól függ, de érdemes mindkét partnernek részt venni benne. Először érdemes nőgyógyász felkeresni, és ha szükséges, pszichológus segítségét kérni. Még ha nem is mindig marad el az orgazmus, ha már éppen csak megjelent a probléma, fontos az okok kivizsgálása. Így lehet megállapítani, testi problémáról van-e szó, vagy bizonyos gyógyszerek miatt alakult-e ki, vagy valamilyen pszichológiai zavar, esetleg traumatikus élmények állnak a háttérben.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció


Ha hasonló problémával küzdesz, fontos, hogy időben észrevedd. Szánjatok időt arra a pároddal, hogy kölcsönösen megértsétek és felfedezzétek egymás testét és a legérzékenyebb pontokat. Érdemes egyedül is felfedezőútra indulnod a saját testeden. Sokat oldhat a szorongásokon, ha bizalommal és nyíltsággal tudsz a pároddal beszélni arról, hogy mit szeretnél, de szóba hozhatod a félelmeidet és a kétségeidet is. Tegyétek lehetővé egymásnak, hogy szabadon kifejezzétek az aggodalmaitokat, a vágyaitokat és fantáziáitokat. Semmiképp ne vádoljátok egymást, ha valami nem úgy sikerül, ahogy elterveztétek, és ne menj bele olyan helyzetbe, amihez nincs kedved. 

Szerinted mi áll leggyakrabban az orgazmusproblémák hátterében?

Cikkünk megírásában A szexuális élet című könyv segített.

A szexualitás az ember esetében nem puszta fajfenntartás. A szex elősegíti a lelki egyensúly fenntartását, lehetővé teszi az érzelmek kifejezését, a bensőségesebb kapcsolatok kialakítását. A kötet foglalkozik a szexualitás biológiai, szociális és kulturális oldalával is, anatómiával, élettani vonatkozásokkal, a szexuális fejlődéssel és neveléssel, a nemi identitással, a biztonságos szexszel és a nemi betegségekkel, a szexuális zavarokkal és kezelésükkel, és többek között olyan devianciákkal és következményeikkel is, mint a kisgyermekek szexuális molesztálása.

Kiadja az Alexandra Kiadó
Ára: 2999 Ft
A könyvet itt rendelheted meg »

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük