Kik azok a nepo babyk, és miért dühösek rájuk annyian? Az egész net ezen a jelenségen pörög

Az interneten mostanában mindenhol felbukkan a nepo baby kifejezés. Na de pontosan mi ez, és kiket takar? Eláruljuk.

hailey bieber cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt hetekben tele van az internet a „nepo baby” kifejezéssel, a TikTokon és a Twitteren szinte mindenhol felbukkannak az erről szóló posztok.

Na de mit is jelent ez pontosan? Kik azok a nepo babyk, és miért váltottak ki most ekkora ellenszenvet az emberekből, miért dühösek rájuk annyian?

Kik azok a nepo babyk?

A nepo szó a nepotizmus rövidítése, ami a rokonok és családtagok irányában megnyilvánuló pozitív megkülönböztetés. Tehát azt takarja, amikor bizonyos pozíciókat és a vele járó előnyöket az emberek rokonaik, barátaik közt osztják el, így ezeket nem a szakmai szempontok szerint alkalmasabb, felkészültebb, kompetensebb személyek kapják. A jelenség minden területen felbukkan, legyen szó politikáról, üzletről vagy vagyonról, és nagyon régóta él, az elmúlt hetekben viszont az egész internet ezen pörgött, méghozzá Hollywood kapcsán.

Alapvetően a nepo babyk az Eufória című sorozat miatt kerültek most reflektorfénybe, amikor is valaki kiposztolta a Twitterre, hogy a Lexie-t játszó Maude Apatow Leslie Mann színésznő és Judd Apatow rendező és producer lánya. De egyébként később kiderült, hogy a sorozat showrunnere, Sam Levinson maga is nepo baby, ugyanis az apja rendezte a Jó reggelt, Vietnám! című filmet. 

Ők ma a legismertebb nepo babyk

Innentől szép lassan elindult a lavina, a netezők pedig sorra emlegették azokat a sztárokat, akik a nepotizmusnak köszönhetően lettek híresek. Közéjük tartozik például Zoë Kravitz, Maya Hawke, Dakota Johnson és Lily-Rose Depp, de Hailey Bieber is, aki Stephen Baldwin színész, rendező és producer lánya, és aki pólóján is büszkén hirdette ezt: nemrég ugyanis egy „nepo baby” feliratú felsőben lépett az utcára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Miért dühösek rájuk annyian?

Mindenki nepo baby tehát, aki egy sikeres ember gyereke, és így könnyebben jut munkához, filmszerepekhez, lenyomva ezzel a hátrányból induló, „átlagos” szülőkkel rendelkezőket. Az emberek pedig rájöttek, hogy rengeteg van belőlük Hollywoodban, és sokan igazságtalannak tartják, hogy ők simán megkapnak bármilyen munkát vagy szerepet csupán szüleik miatt, sokszor meghallgatásokra sem kell járniuk, mint másoknak.

Ha jobban belegondolunk, szinte nincs olyan sztárgyerek, aki ne lehetne híres, ha akar. Sőt, sokszor már gyermekkorukban elkezdenek modellkedni, színészkedni. Így sokan úgy gondolják, hogy elveszik más, tehetséges emberektől a lehetőséget.

Tény, hogy ez valamennyire így is van, de ez nem azt jelenti, hogy azok ne lehetnének tehetségesek, akik jó helyre születtek. És azt is figyelembe kell venni, hogy azért nekik is meg kell dolgozniuk a sikerért, megfelelni az elvárásoknak, és ismertségbe születni sem lehet mindig jó vagy egyszerű.

A nepo babyk egyébként mindenhol ott vannak, nemcsak Hollywoodban, hanem a világ többi országában is, és nemcsak a színészek, a rendezők vagy a modellek között, hanem minden szakmában van arra példa, hogy valaki a befolyásos szülei miatt kap meg egy állást, vagy miattuk jut előnyhöz.

Sztárgyerekek, akik megnyerték a genetikai lottót

A divatvilág fontos szereplői a modellek, akik legtöbb esetben ügynökségek által jutnak munkákhoz. Ezekhez a cégekhez azonban nem mindenki kerülhet be, a tökéletes vagy éppen különleges külsőn kívül fontos a jó kisugárzás, a terhelhetőség és a felkészültség. Vannak viszont olyan esetek is, amikor sokkal kevesebb kört kell lefutnia egy-egy leendő modellnek, hiszen sztárgyermekként ismertsége és tökéletes külseje sokszor adott, a mozgást és pózolást pedig meg lehet tanulni. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük