A gyerekek, akik 12 évesen természetes úton változtatnak nemet: a Dominikai Köztársaság elzárt kis falucskájában élnek

A különös felfedezés még egy gyógyszer kifejlesztésében is segített.

dominikai köztársaság gyerekek
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1970-es években a New York-i Cornell Egyetem endokrinológus professzora, dr. Julianne Imperato-McGinley a Dominikai Köztársaság egyik apró, akkor még a világtól elzárt falujába, Las Salinasba utazott, hogy utánajárjon az onnan érkező különös híreknek, amelyek arról szóltak, hogy a közösségben vannak olyan leánygyermekek, akik valami furcsa okból kifolyólag a pubertás kezdetén fiúkká változnak át.

A kutató a helyszínre érve megállapította, hogy igazak a híresztelések. Ezt követően vizsgálatokat folytatott, és az eredményeit a Science című szaklapban publikálta. Rájött, hogy a jelenség hátterében egy enzimdefektus áll, ami Las Salinasban gyakoribbnak tűnik, mint a világ más pontjain.

Kislányként kezelik őket

A pubertáskorban nemet váltó gyermekekre a guevedoce kifejezést használják, amit sokszor úgy fordítanak, hogy pénisz 12 évesen, valójában viszont tojásokról van szó, ami a herékre utal. Ez az eltérés az interszexualitás egy specifikus fajtája. Az interszexualitás azt jelenti, hogy az illető biológiai adottságai révén nem sorolható be kizárólagosan a férfi, illetve a női kategóriába. Tehát nem nemi identitásról vagy szexuális irányultságról van szó, hanem egy testi állapotról.

A kérdéses gyerekek látható pénisz és herék nélkül születnek, nemi szervük a női külső nemi szervekre emlékeztet, így aztán kislányokként könyvelik el őket. Lányokként kezelik is őket, olyan ruhákat és nevet adnak nekik. Pubertáskorban viszont kifejlődnek a nemi szerveik, és ezt már meg is előzheti néhány látható változás, átalakul a testalkatuk, izmosabbá válnak, az sem ritka, hogy a szülők azt veszik észre, hogy a gyermekek a fiús játékok felé fordulnak. A helyi kultúrában a guevedoce fiatalokat a harmadik nem képviselőinek tartják, de ők felnőttkorban általában férfiként azonosítják magukat annak ellenére, hogy a társadalom gyakran nem így tekint rájuk. Vannak, akik a nevüket is megváltoztatják. A tinédzserkorban kifejlődött nemi szerveik, bár méretben elmaradnak a fiziológiástól, rendeltetésszerűen működnek.

A BBC 2015-ben egy sorozat keretén belül foglalkozott a jelenséggel. A dokumentumfilm készítője, Michael Mosley egy guevedoce férfival, Johnnyval is találkozott, aki korábban Felicitaként élt. A férfi hétéves korában már érezte, hogy megváltozik: „nem éreztem jól magam, nem akartam többé szoknyát hordani, és nem vonzott, hogy a lányokkal játsszak. Az egyetlen, amit akartam, hogy játékpisztolyokkal és fiúkkal játszhassak” - számolt be az érzéseiről. Elmondása szerint sosem szeretett úgy öltözni, mint egy lány, és amikor a teste is átalakult, elégedett lett az életével.

Enzimhiány áll a hátterében

A jelenség nemcsak a Dominikai Köztársaságban fordul elő, regisztráltak eseteket például Pápua Új-Guineában is. Hátterében az 5-alfa reduktáz enzim hiánya húzódik meg, ami a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) alakítását végzi. A DHT felelős embrionális korban az elsődleges férfi nemi jellegek, például a nemi szervek kifejlődéséért. Így aztán a fiúk, hiába születnek XY nemi kromoszómákkal, a születéskor inkább hasonlítanak a leánycsecsemőkre. Imperato-McGinley egyébként azt találta, hogy a guevedocék hajlamosak a kis prosztatára, a szexuális irányultságáról szólva pedig megállapította, hogy bár kislányként nevelték őket, a legtöbben erőteljes heteroszexuális preferenciákkal éltek. Ritkán fordul elő, hogy valaki nemátalakító műtéthez folyamodott, hogy nő maradhasson.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A Merck gyógyszergyártó vállalat felfigyelt a kutatási eredményekre, és kifejlesztették a Finasteride nevű gyógyszert, amit a prosztata jóindulatú megnagyobbodása ellen alkalmaznak sikerrel.

Az interszex csecsemőket a világ számos pontján műtéti beavatkozásnak vagy hormonális kezelésnek vetik alá, hogy társadalmilag elfogadott nemi jegyekkel rendelkezzenek, ám a gyakorlatot egyre több helyen kritizálják, hiszen jócskán azelőtt történik, mielőtt a gyermek személyisége kialakulhatna. A döntés sok esetben az érintettek egész életét negatívan befolyásolja, fizikai és pszichés problémákhoz vezet.

A különös sivatagi nép, a tuaregek élete

Híresek kék ruháikról, melyek gyakran a bőrüket is enyhén megszínezik, de arról is, hogy náluk a nőknek sokkal nagyobb szabadságuk van, mint a férfiaknak. Itt a lányok és az asszonyok hatalmas tiszteletnek örvendenek, és az arcukat sem kell eltakarniuk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük