Boldog kapcsolatként kezdődik a szexuális kizsákmányolás - Rengetegen esnek áldozatul itthon

Mindenkit veszélyeztet a kizsákmányolás: sokszor boldog és tökéletes kapcsolatnak ígérkezik, de rémálom lesz a vége.

Ne hagyd! kampány
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan nem is sejtenék, pedig évente akár 20 ezer embert is érinthet Magyarországon a szexuális vagy a munkacélú kizsákmányolás. Ennek a jelentős számnak a visszaszorítására indított kampányt a Nemzetközi Migrációs Szervezet és az ORFK Ne hagyd! néven.

A kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a probléma súlyosságára, és segítsenek felismerni a figyelmeztető jeleket, ezáltal azonosítani az elkövetőket, illetve segítséghez juttatni az áldozatokat. 

Boldog kapcsolatból rémálom

Könnyű azt hinni, hogy az emberkereskedelem a társadalomnak csak bizonyos részeit érinti, de valójában a kiszolgáltatottság nem ismer határokat. Gyakori például a „loverboy” jelenség: a fiatal férfiak rendkívül jó külső adottságaikat, sármjukat, határozott fellépésüket vetik be a lányok megszerzése érdekében. Többen fizetést kapnak azért, hogy a szórakozóhelyeket járva meghódítsák a legszebb és legjobb mozgású nőket. Mindent elkövetnek, hogy magukhoz láncolják a kiszemeltet, udvarolnak neki, és a tökéletes kapcsolat illúzióját keltik. Majd néhány hét, hónap után felvetik, hogy költözzenek külföldre a jobb jövő reményében. De a költözés után nem sokkal az egész életük rémálommá változik. A kampány egyik kisfilmje pontosan ezt mutatja be.

„Nem utcáról elrabolt áldozatokról van szó”

A programhoz Lilu és Farkas Franciska is csatlakozott, mert munkájuk során mindketten találkoztak már olyan történetekkel, melyek a mai napig hatással vannak rájuk.

- A tévhitekkel ellentétben a legtöbb esetben nem utcáról elrabolt áldozatokról van szó, hanem a jobb élet reményében kecsegtető állásajánlatokat elfogadó, a sorsukat idegenek kezébe helyező fiatal lányokról vagy éppen a családjuk jövőjét biztosítani akaró férfiakról. A munkám során sajnos sok olyan történettel találkoztam, ahol a szeretet nélküli közeg, az elfogadó család hiánya potenciális áldozatot nevel a törődést kereső fiatalokból, akiket a hasonló traumák után a társadalom is megbélyegez - mondta a műsorvezető. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

„Szörnyű érzés volt interjúzni az utcán álló lányokkal”

Farkas Franciska színésznő egy filmszerepre készülve közel egy évig kutatta a prostitúció jelenségét. A színésznő személyesen is találkozott a szexuális kizsákmányolás áldozataival, ezért nem volt kérdés számára, hogy támogatja a Ne hagyd! kampány megvalósulását.

- Szörnyű érzés volt interjúzni az utcán álló lányokkal, szégyelltem magam, hogy egy szerep kedvéért én is kihasználom a tragédiájukat. Nem tudtam, hogy ennyire hatalmas mértékű a probléma. Az emberkereskedelem felszámolásának a legnagyobb akadálya szerintem a kommunikáció hiánya, és, hogy az áldozatok és a társadalom is tabuként kezeli a témát. Ezért fontos ez a kampány, mert egyrészt az érintetteknek segít tájékozódni és informálódni arról, hogy milyen jeleket kell gyanúsnak tekinteniük egy álláshirdetésben vagy egy friss, túl szépnek tűnő kapcsolatban, másrészt a környezetüket is arra ösztönzi, hogy figyeljenek oda jobban a másikra - mesélte Franciska, aki egy saját színházi projektet is tervez a szexuális erőszak témájában.

A kizsákmányolás formái

A szexuális kizsákmányoláson kívül a munkacélú is sokakat veszélyeztet, de a szervkereskedelem, a kényszerházasság és a kényszerkoldultatás, valamint a bűncselekményre kényszerítés áldozatai is egyre többen vannak.

A kampányról és a figyelmeztető jelekről ide kattintva bővebben tájékozódhatsz, de az oldalon a számos hasznos információ mellett az áldozatok is segítségre találhatnak.

Ezt is szeretjük