Miért vonzódik valaki a nárcisztikus emberekhez? 5 mögöttes ok, amire kevesen gondolnak
Belső, tudattalan okok is állhatnak amögött, ha valaki újra és újra nárcisztikus partnereket vonz magához.

randi cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Arra már több kutatás is rámutatott, hogy a nárcisztikus személyek rendkívül vonzóak mások szemében. Első látásra magabiztosak, karizmatikusak, nyitottak, lehengerlőek, és igazán tudják, hogy nyűgözzék le az embereket. Negatív, káros tulajdonságaikat általában csak később ismerik meg a hozzájuk közelebb állók.

Gyakori azonban, hogy nem csupán az illető viselkedése és kisugárzása miatt vonzódik valaki nárcisztikus partnerekhez: sokszor mélyen önmagában, a múltjában keresendő a jelenség tudattalan oka. 

A nárcisztikus szülő hagyatéka

Dr. Dana Dorfman pszichoterapeuta szerint, ha bármelyik szülő vagy rokon nárcisztikus, az meghatározza az ember gyerekkorát. Ebben az esetben az illető felnőttként sokszor akaratlanul is hasonló partnert keres, illetve vonz magához. Ezáltal vagy tudattalanul ismétli a kicsiként látott mintákat, hiszen az ismert út mindig könnyebbnek, kényelmesebbnek érzékelhető, vagy Christine Hammond coach szerint igyekszik bebizonyítani azt, hogy már képes kezelni egy személyiségzavarral küzdő párt. Gyakran ez még akkor is megesik, ha valaki direkt próbálja kerülni azt, hogy ismét a gyermekkorából jól ismert helyzetbe kerüljön.

Önbizalomhiány és önértékelési problémák

Clarie Jack pszichológus szerint a károsodott, alacsony önbizalom is vezethet erre az útra. Ha valaki úgy érzi, nem elég értékes, semmihez sem elég jó, akkor hajlamos egy erősen domináns, manipulatív partner csapdájába esni. De az is előfordul, hogy mivel úgy véli, nem érdemel jobbat, megelégszik a boldogtalan, mérgező kapcsolattal, vagy épp örül, hogy egy magabiztos társra talált, aki bevonhatja olyan élményekbe, melyeket addig el sem tudott képzelni.

Túlzott empátia

Az empátia lehetővé teszi, hogy az ember átérezze mások érzelmeit, együttérezzen velük. Akiben azonban a szokásosnál erősebben van jelen ez a tulajdonság, azt könnyebben kihasználják a nárcisztikusok. Dr. Dana Dorfman szerint, mivel a túlzott figyelemre hajtanak, képesek magukhoz láncolni az empatákat, akik alapvetően is jobban vonzódnak hozzájuk. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Alávetettség, függőségi hajlam

Azok számára is rendkívül csábítóak lehetnek a hasonló személyiségzavarral küzdők, akik erősen függenek másoktól. Ha valaki a környezetéből kapott visszajelzésekből alkotja meg az identitását, vagy szinte kötelességének érzi, hogy lenyűgözze az embereket, esetleg hajlamos a társfüggőségre, akkor könnyebben vonzza magához a nárcisztikus partnereket. Ők ugyanis megérzik, ki az, akit kihasználhatnak, akit manipulálhatnak, és aki mellett igazán dominánsak lehetnek, majd behálózzák őket.

Félelem a szükségletek kimutatásától

Ha valaki fél kimutatni, elmondani a szükségleteit egy kapcsolatban, gyakran olyan társat keres, akinek erre egyébként sincs igénye. Az önközpontú nárcisztikusok pedig pontosan ilyenek: kihasználják a másik félelmét, zárkózottságát, és magukra, a saját igényeikre, vágyaikra koncentrálnak. Mivel azonban elnyomják párjukat, a viszony hosszú távon nem lehet igazán boldog.

Amennyiben bárki is úgy érzi, folyton csak személyiségzavarral küzdő társakkal kerül kapcsolatba, érdemes elgondolkozni a mögöttes okokon, és akár pszichológus segítségét kérni, aki segíthet a változásban.

Az élet egy introvertálttal

A fiatal nő azt mutatja meg, milyen férje élete introvertált, gyakran szorongó szerelmével, és azokat a szokásokat, viselkedéseket örökíti meg, melyek az extrovertált személyiségeknek - tehát párjának is - a kezdetekben furcsának, érthetetlennek tűnhetnek. A rajzokat nemcsak azért készíti, hogy megossza életük részleteit, hanem azért is, hogy éreztesse a hozzá hasonlókkal: nincsenek egyedül, és nem kell rosszul érezniük magukat azért, amilyenek.

Ezt is szeretjük