Nem vagy sikeres a munkahelyeden?
3 ok lehet a háttérben, amire nem is gondolnál
Nem a számodra megfelelő helyen dolgozol?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miért épp te keveredsz folyton konfliktusba a főnököddel? Másokat léptetnek elő helyetted? Képtelen vagy kiállni magadért, és fizetésemelést kérni? Fizikai tünetek figyelmeztetnek arra, hogy nem a számodra megfelelő helyen dolgozol? Tudd meg a családállítás segítségével, hogy mit tehetsz ilyenkor.

A pénznek is lehet szaga

Erzsi a válság előtt egy jó nevű alapítványnál dolgozott, támogatások elosztása, karitatív programok menedzselése volt a feladata. Nemrég váltania kellett, és egy gazdasági társaság menedzsmentjébe került be. Most is pénzről dönt, ám egészen másképpen.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy testközelbe került olyan kétes tranzakciókkal, amelyekről korábban legfeljebb csak regényekben olvasott. Ráadásul gyakran el kell kísérnie a főnökét olyan tárgyalásokra is, amelyeken nem csupán makulátlan múltú úriemberek vesznek részt.

A 28 éves lány eleinte azzal nyugtatta magát, hogy meg kell élnie valamiből, és itt nem is keres rosszul. Aztán mind gyakrabban volt gyomorgörcse vasárnap esténként, egy-egy újabb munkahét kezdete előtt. Később pedig már több időt töltött ágyban fekve, táppénzen, mint a hivatali asztalánál. Minden lehetséges betegséget elkapott ugyanis. De miért történik meg velem mindez? - tette fel Erzsi a kérdést már egy családállítási csoportban.

Munkahelyi konfliktusok

Ezzel a módszerrel feltárhatók ugyanis olyan rejtett háttérfolyamatok, amelyek magyarázatot adhatnak furcsa élethelyzetekre, váratlanul felbukkanó, különös érzésekre, nehezen értelmezhető viselkedésmintákra. A munkahelyi kellemetlenségek is lemodellezhetők ily módon, és olykor bizony meghökkentő összefüggések derülnek ki.

Ildi például, aki mostanában minden apróságért dühbe jön, és veszekedni kezd férfi főnökével, arra jött rá családfelállítással, hogy valójában azt a feszültséget adja ki ilyenkor magából, amelyet otthonról hozott. Férjének azonban nem mer szólni, a főnökét használja tehát céltáblának. Mindez kis híján az állásába került.

Ez egyébként az egyik leggyakoribb konfliktusforrás a munkahelyeken. Ha nem találunk megoldást arra, ami a lelkünk legmélyén foglalkoztat minket, minden lehetséges élethelyzetben megpróbáljuk lemodellezni azt, hátha ott megkapjuk a válaszokat. Így lehet a kollégák harca mögött valójában testvérféltékenység, főnök és beosztott viszonya pedig ezért alakulhat át szülő-gyermek veszekedéssé, avagy épp ellenkezőleg: hiánypótló, szeretetteljes kivételezéssé.

Családállítás

Nézd meg, hogy működik a családállítás!

Önszabotázs gyermeki szeretetből

Az is nagyon gyakori, hogy valaki inkább háttérbe vonul, és titkolni igyekszik a tehetségét, képességeit, folyton másokat helyezve és engedve maga elé. Ha netán te is így működsz a munkahelyeden, gyanakodj arra, hogy talán a szüleiddel szeretnél lojális lenni. Amennyiben ugyanis nekik nem sikerült azt a karriert befutniuk, amire nagyon vágytak, és amire képesek is lettek volna, úgy érezheted, neked sem jár több annál, mint amire ők végül vitték.

Lehetséges persze az is, hogy a pénzhez fűződő viszonyod nincs a helyén, és szintén valamilyen családi történet miatt - például vagyonvesztés - képtelen vagy elfogadni a munkád valódi ellenértékét. Az vezethet a lelkedben: ha nincs pénzem, nincs mit elveszítenem. Így maradhatsz hű a családi mintához, azokhoz a felmenőidhez, akik nehéz körülmények között kényszerültek élni.

Ha pedig csupán apád vagy anyád vágyát, elvárását próbáltad megvalósítani azzal a szakmával, amit választottál, ám nem a tiéd, amit nap mint nap csinálsz, ne lepődj meg azon, hogy kudarcot kudarcra halmozol a munkahelyeden. Fogd fel inkább fontos figyelmeztetésnek. Váltani persze nem könnyű, ám sosem késő.

Találd meg magad!

Erzsi a legnagyobb meglepetésére azt látta meg a családfelállítás segítségével, hogy a világmegváltó, karitatív énje egyszerűen undorodik attól, ami a mostani munkahelyén történik. Arra használta tehát a betegségeit, hogy távol tarthassa magát mindattól, mivel képtelen azonosulni. Azóta munkahelyet váltott, és azt teszi, amit élethivatásának tekint. Másoknak segít, amit mindig is szeretett volna, a gyomorgörcsei, betegségei pedig érdekes módon teljesen eltűntek.

Ezt is szeretjük