Így lehetsz népszerű a munkahelyeden!

A hely, ahol a napjaid nagy részét töltöd, nemcsak a formalitás, de barátságok színtere is lehet.

Dia

 	Légy magabiztos 	Az önbizalom nem csak a szakmai sikerhez, de a kapcsolatépítéshez is elengedhetetlen. Legyél tehát tisztában a képességeiddel, mind a munka, mind a magánéleted terén. Egy kis nyitottsággal biztosan könnyen alakítasz ki jó kapcsolatokat.

Légy magabiztos

Az önbizalom nem csak a szakmai sikerhez, de a kapcsolatépítéshez is elengedhetetlen. Legyél tehát tisztában a képességeiddel, mind a munka, mind a magánéleted terén. Egy kis nyitottsággal biztosan könnyen alakítasz ki jó kapcsolatokat.

Dia

 	Ne felejts el dolgozni 	Ha a társaság középpontjába szeretnél keveredni, látszólag a legjobb megoldás lehet, ha mindenkivel ráérsz egy kávéra, cigire. Valójában azonban nem csak a főnökök gondolják úgy, hogy a munkahely a munkára való: aki megdolgozik a pénzéért, nem nézi örömmel, ha más csak az időt múlatni jár be. Elsősorban tehát a munkádnak tegyél eleget, a fennmaradó időt fordítsd a kapcsolatépítésre!

Ne felejts el dolgozni

Ha a társaság középpontjába szeretnél keveredni, látszólag a legjobb megoldás lehet, ha mindenkivel ráérsz egy kávéra, cigire. Valójában azonban nem csak a főnökök gondolják úgy, hogy a munkahely a munkára való: aki megdolgozik a pénzéért, nem nézi örömmel, ha más csak az időt múlatni jár be. Elsősorban tehát a munkádnak tegyél eleget, a fennmaradó időt fordítsd a kapcsolatépítésre!

Dia

 	Segíts másokon! 	Egy kis segítség bizonyára neked is elkél alkalmanként - nincsenek ezzel másként a többiek sem. Amennyiben éppen üresjáratod van, de látod, hogy egy munkatársad, akinek a szakterületed alapján tudnál is segítséget nyújtani, ki se látszik a feladatokból, tedd félre a Facebookot még húsz percre. Így legközelebb te is számíthatsz hasonló gesztusra.

Segíts másokon!

Egy kis segítség bizonyára neked is elkél alkalmanként - nincsenek ezzel másként a többiek sem. Amennyiben éppen üresjáratod van, de látod, hogy egy munkatársad, akinek a szakterületed alapján tudnál is segítséget nyújtani, ki se látszik a feladatokból, tedd félre a Facebookot még húsz percre. Így legközelebb te is számíthatsz hasonló gesztusra.

Dia

 	Oszd meg a tudásodat 	Ne csak a régi munkatársakat vedd számításba, gondolj az újakra is! Sok munkahelyen probléma, hogy az ott dolgozók nem szívesen osztják meg az egyes folyamatok titkait a frissen érkezetekkel, mintegy irigyek a tudásukra. Ez azonban nem csak az együtt végzett feladatokban lehet hátráltató erő, de belső széthúzásokhoz is vezethet. Éppen ezért, segítsd az újoncokat, és oszd meg velük a tudásodat!

Oszd meg a tudásodat

Ne csak a régi munkatársakat vedd számításba, gondolj az újakra is! Sok munkahelyen probléma, hogy az ott dolgozók nem szívesen osztják meg az egyes folyamatok titkait a frissen érkezetekkel, mintegy irigyek a tudásukra. Ez azonban nem csak az együtt végzett feladatokban lehet hátráltató erő, de belső széthúzásokhoz is vezethet. Éppen ezért, segítsd az újoncokat, és oszd meg velük a tudásodat!

Dia

 	Tartsd tiszteletben a beosztást 	Lehet, hogy az egyik fölötted álló munkatársad az irodán kívül igen közeli barátod, de a hivatalos közegben soha ne feledkezz meg a beosztásáról. Persze nem mindenben kell, hogy a főnöknek igaza legyen, de ok nélkül soha ne kérdőjelezd meg a feljebbvalóid döntését, akár barátaid, akár nem. Mindent összevetve, tiszteld a hivatalos beosztásokat.

Tartsd tiszteletben a beosztást

Lehet, hogy az egyik fölötted álló munkatársad az irodán kívül igen közeli barátod, de a hivatalos közegben soha ne feledkezz meg a beosztásáról. Persze nem mindenben kell, hogy a főnöknek igaza legyen, de ok nélkül soha ne kérdőjelezd meg a feljebbvalóid döntését, akár barátaid, akár nem. Mindent összevetve, tiszteld a hivatalos beosztásokat.

Dia

 	Illem 	Akármennyire jó kapcsolataid is vannak a munkahelyeden, arról sosem szabad megfeledkezned, hogy ez végső soron egy hivatalos közeg. Ennek megfelelően mindig kövesd az esetleges szabályokat: mind a megjelenésedet, mind pedig a kommunikációt illetően. Hiszen nem csak a munkatársaiddal, de adott esetben az ügyfelekkel is jó kapcsolatot kell ápolnod.

Illem

Akármennyire jó kapcsolataid is vannak a munkahelyeden, arról sosem szabad megfeledkezned, hogy ez végső soron egy hivatalos közeg. Ennek megfelelően mindig kövesd az esetleges szabályokat: mind a megjelenésedet, mind pedig a kommunikációt illetően. Hiszen nem csak a munkatársaiddal, de adott esetben az ügyfelekkel is jó kapcsolatot kell ápolnod.

Dia

 	Ismerd a helyed 	A formális és informális irodai kapcsolatok tekintetében is elengedhetetlen, hogy te magad tisztában legyél azzal, hogy hol a helyed cégen belül. Mindig tudd, hogy kinek tartozol elszámolással, és ki az, akit neked kell felügyelned - így elkerülheted a személyes, illetve szakmai konfliktusokat.

Ismerd a helyed

A formális és informális irodai kapcsolatok tekintetében is elengedhetetlen, hogy te magad tisztában legyél azzal, hogy hol a helyed cégen belül. Mindig tudd, hogy kinek tartozol elszámolással, és ki az, akit neked kell felügyelned - így elkerülheted a személyes, illetve szakmai konfliktusokat.

Dia

 	Csapatmunka 	A sikereket senki nem egyedül éri el. Persze ez a szakmádtól is függ, de a legtöbb munkahelyen elkerülhetetlen a csapatmunka. Így nem csak haladni könnyebb, de az egyenként befektetett energia is jobban megtérül. Ne próbáld tehát egyedül learatni a babérokat, hiszen a közös munka a kapcsolatok ápolásában is fontos szerepet játszik.

Csapatmunka

A sikereket senki nem egyedül éri el. Persze ez a szakmádtól is függ, de a legtöbb munkahelyen elkerülhetetlen a csapatmunka. Így nem csak haladni könnyebb, de az egyenként befektetett energia is jobban megtérül. Ne próbáld tehát egyedül learatni a babérokat, hiszen a közös munka a kapcsolatok ápolásában is fontos szerepet játszik.

Dia

 	Intim viszony 	Nem kell tartózkodnod attól, hogy egyes munkatársaiddal apró, személyes információkat is megossz, de válaszd meg, kivel teszed ezt! A közeli viszony kialakítása könnyebb a veled azonos beosztásúakkal, és így a többiek sem néznek rád rossz szemmel, hiszen nem a főnökséggel bizalmaskodsz.

Intim viszony

Nem kell tartózkodnod attól, hogy egyes munkatársaiddal apró, személyes információkat is megossz, de válaszd meg, kivel teszed ezt! A közeli viszony kialakítása könnyebb a veled azonos beosztásúakkal, és így a többiek sem néznek rád rossz szemmel, hiszen nem a főnökséggel bizalmaskodsz.

Dia

 	Vigyázz a flörttel! 	Ha nagy cégnél dolgozol, megeshet, hogy előbb vagy utóbb nem éppen hivatalos módon kezd közeledni hozzád egy férfi. Vigyázz azonban, hiszen ahogy ebben helyzetben reagálsz, az a karrieredre, és a többi munkahelyi kapcsolatodra is hatással lehet. Vedd számba, hogy milyen jellegű a helyzet: a futó kaland esetében pedig arra is gondolj, hogy az együtt töltött éjszaka után lehet, hogy egy tárgyalóasztalnál találkoztok legközelebb.

Vigyázz a flörttel!

Ha nagy cégnél dolgozol, megeshet, hogy előbb vagy utóbb nem éppen hivatalos módon kezd közeledni hozzád egy férfi. Vigyázz azonban, hiszen ahogy ebben helyzetben reagálsz, az a karrieredre, és a többi munkahelyi kapcsolatodra is hatással lehet. Vedd számba, hogy milyen jellegű a helyzet: a futó kaland esetében pedig arra is gondolj, hogy az együtt töltött éjszaka után lehet, hogy egy tárgyalóasztalnál találkoztok legközelebb.

Dia

 	Viszonyt csak óvatosan 	A legtöbb munkahelyen ma már nincs olyan szabály, ami tiltaná a munkatársak közötti kapcsolatot. Amennyiben azonban tartós viszonyba kezdesz valakivel, könnyen pletykák céltáblájává válhattok. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, ha az illető alattad, vagy fölötted dolgozik. Ennek ellenére számos házaspár akad, akik a munkahelyükön találtak egymásra, nincs tehát alapból kudarcra ítélve az ilyen jellegű viszony.

Viszonyt csak óvatosan

A legtöbb munkahelyen ma már nincs olyan szabály, ami tiltaná a munkatársak közötti kapcsolatot. Amennyiben azonban tartós viszonyba kezdesz valakivel, könnyen pletykák céltáblájává válhattok. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, ha az illető alattad, vagy fölötted dolgozik. Ennek ellenére számos házaspár akad, akik a munkahelyükön találtak egymásra, nincs tehát alapból kudarcra ítélve az ilyen jellegű viszony.

Dia

 	A főnökkel óvatosan 	A főnökkel nem árt, ha megtartod a pár lépés távolságot. Ugyanakkor természetesen az sem jó, ha rossz viszonyban vagytok. Mivel a főnök kedvencét általában a többiek nem nézik jó szemmel, a bizalmas helyett próbálj korrekt formális viszonyt kiépíteni a feljebbvalóddal!

A főnökkel óvatosan

A főnökkel nem árt, ha megtartod a pár lépés távolságot. Ugyanakkor természetesen az sem jó, ha rossz viszonyban vagytok. Mivel a főnök kedvencét általában a többiek nem nézik jó szemmel, a bizalmas helyett próbálj korrekt formális viszonyt kiépíteni a feljebbvalóddal!

Dia

 	Munkaebéd 	Bizonyos szakmákban adódhat olyan helyzet, hogy a hivatalos ügyekkel kapcsolatos megbeszélések informális helyen, például egy étteremben zajlanak. Azonban a munkahelyi szabályok ebben az esetben is érvényesek, tehát nem személyes találkozóról van szó. Ennek megfelelően alakítsd a megjelenésedet, és a beszélgetés során is szorítkozz lehetőség szerint a hivatalos tárgyra.

Munkaebéd

Bizonyos szakmákban adódhat olyan helyzet, hogy a hivatalos ügyekkel kapcsolatos megbeszélések informális helyen, például egy étteremben zajlanak. Azonban a munkahelyi szabályok ebben az esetben is érvényesek, tehát nem személyes találkozóról van szó. Ennek megfelelően alakítsd a megjelenésedet, és a beszélgetés során is szorítkozz lehetőség szerint a hivatalos tárgyra.

Dia

 	Irodán kívül 	A munkakapcsolatból úgy lesz a legkönnyebben barátság, ha az irodán kívül is összeülsz azokkal, akikkel úgy érzed, hogy egy húron pendültök. Erre remek alkalmat nyújtanak a céges rendezvények is, de ha elég jó a csapat, nem kell hivatalos szervezés egy közös kávézáshoz, sörözéshez. Beszélj meg egy időpontot az emberekkel!

Irodán kívül

A munkakapcsolatból úgy lesz a legkönnyebben barátság, ha az irodán kívül is összeülsz azokkal, akikkel úgy érzed, hogy egy húron pendültök. Erre remek alkalmat nyújtanak a céges rendezvények is, de ha elég jó a csapat, nem kell hivatalos szervezés egy közös kávézáshoz, sörözéshez. Beszélj meg egy időpontot az emberekkel!

Dia

 	Lehessen rád számítani 	A munkaidő után az az ideális, ha képes vagy kikapcsolni a gépet, félrerakni a papírokat, és immár csak a magánéleteddel foglalkozni. Ha azonban nem szeretnéd, hogy rossz munkatársnak tartsanak, ne legyél teljesen elérhetetlen. Persze nem kell az ágyból kikelned egy hirtelen telefonhívásra, de nem árt, ha vészhelyzetben valami módon értesülhetsz a dolgokról. Vagy legalábbis tudasd a többiekkel, ha olyan pihenőt szeretnél, amikor teljesen kiiktatod a hivatalos ügyeket.

Lehessen rád számítani

A munkaidő után az az ideális, ha képes vagy kikapcsolni a gépet, félrerakni a papírokat, és immár csak a magánéleteddel foglalkozni. Ha azonban nem szeretnéd, hogy rossz munkatársnak tartsanak, ne legyél teljesen elérhetetlen. Persze nem kell az ágyból kikelned egy hirtelen telefonhívásra, de nem árt, ha vészhelyzetben valami módon értesülhetsz a dolgokról. Vagy legalábbis tudasd a többiekkel, ha olyan pihenőt szeretnél, amikor teljesen kiiktatod a hivatalos ügyeket.

Ezt is szeretjük
Szerző: Gémesi Melinda
Fotó: