Így éltek az ’50-es évek tökéletesnek hitt háziasszonyai - Furcsa módszerekkel nevelték beléjük a boldogságot

Ilyen volt az amerikai álom és a mögötte rejlő sötét valóság az ’50-es években.

mintafeleség (1)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A II. világháború után, amikor a férfiak visszatértek a munkához, valamint a nőknek sem kellett már a gyárakban robotolniuk, egészen megváltoztak a háztartások. Ez az új rendszer, mondhatni, kitermelte azokat a mintafeleségeket, akiknek nem volt más életcéljuk, csak a férjeiket boldoggá tenni.

A mai szemmel elnyomásban élő nők élete nem állt másból, mint a takarításból, főzésből és gyermeknevelésből. Legalábbis ezt mutatták a külvilág felé. Férjeik természetesen oda járhattak, ahová csak akartak, a számonkérés nem illett egy tökéletes mintafeleséghez.

A tökéletes háziasszony mindig mosolyog

Az ’50-es évek nyugati országaiban a nőknek nem sok esélye volt arra, ami ma már természetesnek számít: nem mentek egyetemre, nem dolgoztak, a tanulmányaik befejeztével szinte egyből férjhez is mentek. A férfi pedig teljes mértékben korlátozta az életüket, hiszen sem karrierjük, sem pénzük nem volt, de még a mozgásukat is behatárolták a ház urai: legtöbben mindig beszámolóval tartoztak arról, hogy kivel és hova mennek. 

mintafeleség3
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Amerikában főként kertvárosokban telepedtek le a mintapárok, és amíg a férfiak dolgoztak, a nőkre is sűrű nap várt. Reggeli-, majd ebédkészítés, hiszen mindennap csak friss étel kerülhetett az asztalra. Majd mosás, takarítás, és ha volt gyermekük, akkor persze vele is sokat kellett foglalkozni. Ezután következett a vacsorakészítés, hogy mire a férfi hazaér a munkából, meleg finomság fogadja. A mosogatás és az elpakolás után az esti szórakozást a tévében sugárzott, fekete-fehér műsorok és a rádióhallgatás jelentette. Természetesen a teendői mellett a nőnek mindig csinosnak és mosolygósnak kellett maradnia.

Sok helyen már egészen fiatal koruktól ezt nevelték a lányokba: az iskolában a szokásos tantárgyak helyett varrást, főzést, vasalást tanultak. Egy ilyen, mintafeleségekből álló világ ma már szerencsére elképzelhetetlen lenne, de 1955-ben a Housekeeping Monthly nevű magazin még egy listát is készített azoknak a nőknek, akik a lehető legjobb feleségek szerettek volna lenni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így legyél mintafeleség

Íme pár fontos, valójában inkább felháborító tanács, amit abban az időben a nőknek érdemes volt megfogadniuk a korabeli cikk szerint:

 • Legyen kész a vacsora! Tervezd meg előre, még az előző este azt, hogy mit főzöl, és mindenképp kész legyen a finom étel, mire a férjed hazaér. Ez az egyik módja annak, hogy tudasd vele: gondoltál rá, és törődsz az igényeivel. A legtöbb férfi ugyanis éhesen hazaérve finom, meleg ételre vágyik.
 • Készülj fel! Szánj 15 percet pihenésre, hogy felfrissülj, mielőtt a férfi megérkezik. Igazítsd meg a sminked, tegyél szalagot a hajadba, hogy szép és üde légy. 
 • Légy boldog, hogy láthatod a férjedet. Fogadd meleg mosollyal, és járj a kedvében, mutasd ki a vágyat, hogy törődni szeretnél vele.
 • Légy vidám és érdeklődő, hiszen fárasztó napja volt. Szüksége van arra, hogy felvidítsd, hiszen ez a te kötelességeid közé tartozik.
 • Rakj rendet, még egyszer nézz át mindent, mielőtt a férjed hazajön.
 • Az év hűvösebb hónapjaiban fel kell készülnöd és begyújtanod, hogy aztán a férjed lazíthasson. A férjed kényelme hatalmas elégedettséget nyújt neked is.
 • Készítsd elő a gyerekeket is, mielőtt hazaér a férjed: ha kicsik, mosd meg a kezüket, arcukat, fésüld meg a hajukat, cseréld tisztára a ruháikat.
mintafeleseg4
Fotó: Found Image Holdings Inc / Getty Images Hungary
 • Teremts csendet, kapcsold ki az otthoni gépeket, és a gyerekeknek is mond meg, hogy halkan legyenek.
 • Lehet, hogy sok fontos dolgot akarsz neki mondani, amikor hazaér, de inkább hallgasd meg őt, és csak később mondd el. Ne feledd, az ő mondandója fontosabb, mint a tiéd.
 • Soha ne zaklasd a problémáiddal.
 • Tedd tökéletessé az estéjét. Soha ne panaszkodj, ha későn ér haza, vagy máshol vacsorázik nélküled. Ehelyett próbáld megérteni, hogy milyen feszült élete van, nagy nyomás van rajta, és szüksége van rá, hogy otthon nyugalomban pihenjen.
 • Teremts kényelmet számára. Hadd dőljön hátra egy kényelmes székben, vagy feküdjön le a hálószobában. Készíts neki hideg vagy meleg italt. Igazítsd meg a párnáját, és ajánld fel, hogy leveszed a cipőjét. Beszélj nyugtató és kellemes hangon.
 • Ne tegyél fel kérdéseket arról, mit csinál, és ne kérdőjelezd meg, hogy becsületes-e. Ne feledd, hogy ő a ház ura, és mint ilyen, mindig igazságosan gyakorolja akaratát. Nincs jogod megkérdőjelezni őt.
 • Ne feledd: egy jó feleség mindig tudja, hol a helye.

Minden nőnek jó volt ez így?

A lista is jól szemlélteti, hogy milyen elnyomásban és sokszor megaláztatásban éltek a nők azokban az időkben. Akkor miért tűrték, miért mosolyogtak akkor is, amikor valószínűleg a pokolba kívánták az egész tökéletesnek tűnő életüket? Először is tudták, hogy az élethez szükségük van a férjükre, hiszen nekik sem karrierjük, sem pénzük nem volt, hogy továbblépjenek. Akkoriban a női foglalkoztatás nem volt kimagasló, így kevés esélyük volt munkát találni. Ahol gyerek volt, már csak miatta sem bonthatták fel ezt a kapcsolatot.

mintafeleség2
Fotó: Science Society Picture Librar / Getty Images Hungary

Az '50-es évek Amerikájában a mccarthyzmus alatt ráadásul erőteljes propagandával igyekeztek visszaterelni őket a hagyományos, tradicionális életvitelhez. Így is akadtak olyanok, akikről úgy vélték, viselkedésük veszélyt jelent a kis közösségek belső nyugalmára, de ezt inkább orvosi megoldásokkal próbálták kordában tartani.

Ha egy nőt depressziósnak tekintettek, vagy ha nem gondoskodott a férjéről, akkor akár törvény által is pszichológiai osztályra küldhették a hozzáállása teljes kiigazítása érdekében. De ott volt például a válium vagy a meprobamát, amiket nem véletlenül hívtak anyu kicsi segítőjének. Utóbbiból az orvosok 1956-ban 36 millió receptet állítottak ki, bár ez annak is betudható, hogy a szer erős függőséget okozott.

mintafeleseg
Fotó: GraphicaArtis / Getty Images Hungary

Természetesen voltak olyan feleségek is, akikben sosem merült fel az a gondolat, hogy bármi probléma lenne a rendszerrel, és valóban őszintén mosolyogtak férjeikre. Őket sem lehet hibáztatni, hiszen már kislány koruktól erre nevelték őket abban a hitben, hogy ilyen a tökéletes, boldog élet. Ennek a korszaknak a '60-as évek közepén már szinte teljesen vége lett, a nők a tökéletes kirakatélet helyett másra vágytak, hasznos tagjai szerettek volna lenni a társadalomnak, képezték magukat, és munkát vállaltak. Erre rásegített a szexuális forradalom és a feminizmus újbóli felerősödése is.

Mi van a romantikus retró fotók mögött? A lehangoló valóságot rajzolja meg a férfi

Váratlan, mégis nagyon valódi és humoros gondolatokat fűz a régi rajzokhoz a férfi.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük