Lelki okok is vezethetnek meddőséghez?
Heti kérdés
Hiába próbálkoztok, nem akar jönni a kisbaba? Számos lelki oka lehet, melyre rámutathat a családállítás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tengernyi lelki oka lehet annak, ha egy nem képes teherbe esni a párjától, pedig mindennél jobban áhítoznak a gyermekre.

A családállítás segíthet feltárni - miután már biztosan kizártátok a testi okokat -, hogy mi zajlik a tudatalatti szinten, mely néha szöges ellentéte a tudatos gondolatoknak és elhatározásoknak.

Kedves Ágnes!

Röviden annyi a történetem, hogy a párommal öt éve szeretnénk kisbabát, de sajnos nem jön össze. Korábban megromlott házasságban élő nős férfiakkal és elvált emberekkel is voltak kapcsolataim. A jelenlegi partnerem is elvált, de velem együtt ő is nagyon szeretne újra teljes családot, közös gyermeket, gyermekeket.

Az ötévnyi próbálkozás alatt természetesen voltunk többféle orvosnál is, és meddőségi kezeléseken is részt vettünk. Több alternatív - lehetséges - megoldást is kipróbáltunk, de sajnos mindeddig sikertelenül. Ha lelki oka lehet, akkor hogyan tudok változtatni rajta?

Elméletileg testi kizáró oka nincs a teherbeesésnek. Sajnos a foglalkozásra nem tudunk elmenni, de, ha anélkül is tudnál segíteni, azt nagyon szívesen fogadnám.

Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv: Edina

Kedves Edina!

Bajban vagyok a válasszal, mert olyan általános tanácsot vársz tőlem, mely gyors megoldást hozhat. Ám, ha általánosságban írok, nem biztos, hogy az rád is passzol majd. Ennek a módszernek pedig épp az a nagyszerűsége, hogy személyre szabottan mutatja meg egyebek mellett azt is, mi okoz testi okokkal nem magyarázható meddőséget.

Amit a leggyakrabban tapasztalunk: az nem esik például teherbe, aki az áldott állapot következményeitől tart. Meddőségre kényszerítő minta lehet, ha valakinek a családban azért kellett férjhez mennie, mert teherbe esett. Vagy valakit akkor hagyott el a szerelme, amikor kiderült, hogy gyereket vár.

De meddőséget okozhat a szüléstől való félelem, mert generációkon át sok asszony és gyerek halt bele az adott családban. Mivel ez a félelem és ez a védekezés nem tudatos, nagyon nehéz egyedül felismerni és változtatni rajta.

A családállítás az a módszer, melynek segítségével olyan kötődésekhez, hatásokhoz is hozzáférhetünk, melyek tudatosan nem fejthetők meg. Néha pedig egészen meghökkentő összefüggésekre is fény derülhet.

Ezért most kicsit olyan helyzetben vagyok, mint a sebész, akitől azt kérik, távolról szüntesse meg a vakbélgyulladást. Mondhatom, hogy jegeld, ez valóban segíthet is egy darabig, de előbb vagy utóbb eljön az a pont, amikor már be kell menni a kórházba vele.

Nem arról van szó, hogy juszt sem árulom el, mit tudnál tenni a megoldás érdekében. Ez a módszer, amit Németországban például már több mint harminc éve használnak sikerrel, azonban éppen azzal hat, hogy a témahozó meglátja, megtapasztalja, átéli azokat az összefüggéseket, melyek a problémáját okozzák. Így - távolról - viszont fogalmam sincs, mit látnánk, ha rászánnád magad egy családfelállításra.

Többféle csoportot tartunk, és, ha nem szívesen hozod be a problémádat idegen emberek közé, a felállítás egyéni ülésen is remekül működik.

Nagyon szívesen válaszolok a további kérdéseidre, addig is minden jót kívánok!

Üdvözlettel: Féderer Ágnes

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük