Miért mindig lúzerekkel jössz össze?
Nem gondolnád, hogy ez az oka!
Nem kell az összes pasit okolnod. Párkeresési gondjaid mögött ugyanis az apakomplexus is állhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A klasszikus felfogás szerint az apakomplexus a párkapcsolatok terén abban nyilvánul meg, hogy egy nő rendre magánál jóval idősebb partnereket választ. Azonban nem feltétlenül így hat a párválasztási szokásaidra, ha valami miatt túlságosan ragaszkodsz az édesapádhoz, netán hiányzik az életedből az apakép, és egy képzeletbelit hajszolsz.

Könnyen lehet, hogy sorra lúzer pasikat választasz, mert tudat alatt az apa személyével kötelezted el magad, tehát a saját valódi párkapcsolataidat ítélted kudarcra.

Miért alakul ki az apakomplexus?

Az apakomplexus rendszerint akkor alakul ki, ha valaki korán elveszti az édesapját, netán egyéb okokból nem kapja meg tőle azt a szeretetet, amire szüksége lett volna.

Nem mindig kell azonban rossz viszony hozzá, egy válás is eredményezheti, hogy távol kerülsz a számodra fontos szülőtől, és nem állhat melletted, amikor szükséged lenne rá.

Hasonló körülmények között megeshet, hogy felnőttként az édesapádhoz hasonló karakterek mellett keresed a boldogságot, azonban ez a nagy korkülönbség miatt problémákba ütközik. A másik forgatókönyv pedig az, hogy annyira ragaszkodsz az apafigurához, hogy emiatt akaratlanul, de elzárkózol egy teljesen más jellegű férfi-női kapcsolattól, vagyis a szerelemtől.

Hasonló esetben sokan hajlamosak a férfiúi nemet hibáztatni, amiért nem létezik egyetlen normális képviselőjük sem.

Pedig a probléma valójában az, hogy amíg egy nő nem képes elfogadni, hogy az apa helyett immár egy partnertől kaphatja csak meg az elmaradt szeretetet, addig számára áttetszőek, láthatatlanok lesznek azok a férfiak, akikkel talán boldog tudna lenni.

Amikor a lúzerség csak viszonylagos

Lehet ugyanakkor, hogy a pasik, akik a te szemüvegeden keresztül nézve a lúzer kategóriába esnek, nem is annyira reménytelenek valójában. Amennyiben azonban nem volt jó viszonyod az édesapáddal, túlságosan is pontos képet alkothattál róla, hogy milyen jellegű elmaradt törődést szeretnél bepótolni, és aki nem felel meg teljes mértékben az elvárásaidnak, azt már az első randi előtt vesztesnek tarthatod - tehát esélyt sem adsz neki, hogy meggyőzzön.

Hasonló helyzetben az segíthet, ha megpróbálsz elrugaszkodni a merev követelményeidtől, ugyanis saját magadat tartod távol a boldogságtól. Hiszen minden bizonnyal nehéz olyat találni, aki az általad vágyott apafigurát képes lenne életre kelteni, ám ha esélyt adsz a férfiaknak, könnyen lehet, hogy egy kedves, törődő pasi mégiscsak akad közöttük. Persze, ha bizonyos múltbéli negatív élmények miatt alakult ki benned az apakomplexus, korántsem egyszerű csak úgy megfeledkezni az elvárásaidról.

Mi lehet a megoldás?

Amennyiben az apakomplexus nem okoz zavart az életedben, tehát olyan szerencsés vagy, hogy megtalálod azt a partnert, aki az áhított apai és szeretői törődést is képes megadni neked, nem feltétlenül kell problémaként kezelned a dolgot. Amennyiben azonban a fentebb is említett helyzetek valamelyikébe keveredsz, tehát tudatosan vagy tudat alatt te magad akadályozod, hogy párt találj, mindenképpen megoldásra van szükség.

Próbáld ki a családállítást!

Nem biztos, hogy párkeresési gondjaid közvetlenül visszavezethetőek a szüleiddel való viszonyodra, de közvetve számos lelki probléma fakadhat a családi múltadból. A hasonló jellegű összefüggések feltárásában segíthet a családállítás. Ha kíváncsi vagy, hogyan működik, nézd meg videónkat!

Az első lépés, hogy te magad felismerd a probléma forrását. Amennyiben ismétlődő jellegű párkeresési gondokkal küzdesz, vagyis úgy érzed, hogy rendre csak olyan partnereket találsz, akik nem felelnek meg neked, az már önmagában is elegendő ok arra, hogy szakember segítségét kérd. Egy pszichológus vagy kineziológus pedig - a továbbiakban veled együtt elemezve a helyzetet - könnyen rávilágíthat a háttérben rejlő okokra.

Amennyiben régi lelki sebeket szenvedtél az édesapádtól, beletelhet egy időbe, mire lezártnak tekinted a múltat, azonban szakértő útmutatásával ez is könnyebb lesz. Ha pedig válás vagy haláleset miatti veszteségről van szó, az esemény tudatos feldolgozásában is segítségedre lehet a terápia, és így esélyed nyílik majd a boldogságra!

OLVASD EL EZT IS!

torott sziv lead
  • párkapcsolati probléma
  • családállítás

Ezért nem tudsz komoly kapcsolatot kialakítani

Ezt is szeretjük