Miért választ valaki mindig rosszfiút? Pszichológus mondja el a mélyen rejtőző okokat

Nem csupán a nőkben élő megmentőszerep okolható azért, hogy valaki gyakran rossz kapcsolatba kerül.

rosszfiu-kapcsolat
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A reklámok, a filmek és a ponyvaregények világa gyakran sugallja azt, hogy minden nő a rosszfiúkhoz, a szabályokat áthágó, lezser férfiakhoz vonzódik. Bár a valóságban a párválasztás szerencsére jóval árnyaltabb szempontok szerint alakul, akad, aki mégis rendre belefut a problémás kapcsolatokba.

De mi a helyzet azokkal a nőkkel, akiknek életében nem csupán egy-egy ilyen kapcsolat adódik, hanem szinte mindig olyan párt választanak maguknak, akivel valójában nem tudnak jól együttműködni, boldogtalanok mellette? Gazdag Enikő pszichológus, pár- és családterapeutát kérdeztük a témában.

Miért vonzódnak a nők a rosszfiúkhoz?

A nőkben gyakran él egyfajta megmentőszerep, mely egyúttal a férfi megváltoztatására is irányul. Ismerős történet, amikor azt gondolja a nő, hogy mellette majd megváltozik az illető, de ez a legritkább esetben következik be, elvégre az élet nem romantikus film. A megbízhatatlanság, a kötődni nem tudás általában csak ideig óráig tűnik el, de van, aki még a kezdeti időszakban sem erőlteti meg magát. Ennél rosszabb felállás a bántalmazó kapcsolat, melynek gyökere esetenként épp a családi mintákban keresendő.

- Egy bántalmazó kapcsolat hátterében jellemzően rossz gyerekkori minták is felfedezhetők. A bántalmazott nő hiába tudja, hogy nem jó, amiben van, mégis ismerős számára a helyzet. Mivel a nő ezt a mintát hozza gyerekkorából, a kötődés összekapcsolódik a bántalmazó viselkedéssel. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy ha ki is lép a bántalmazó viszonyból, nem tud kapcsolódni egy egészségesebb személyiségű férfihoz, és a következő kapcsolata újból egy hasonló mintát követ majd - magyarázza Gazdag Enikő.

Hogyan változtathatunk a rossz mintákon?

Akár rendszeresen megcsalnak valakit, akár minden férfi mellett elhanyagolva érzi magát a nő, akár bántalmazó kapcsolatokról van szó, ajánlott megpróbálni kicsit kívülről szemlélni a történéseket.

- Érdemes leülni, átgondolni, vajon honnan ismerős ez a fajta viselkedés. Meg kell keresni a miértjét, azt, hogy mit ad a nőnek egy ilyen kapcsolat. Ha pedig egyedül nem képes megoldani a problémát, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Ilyen esetekben hasznos lehet például egy önismereti terápia - mondja Gazdag Enikő.

Mi a helyzet a férfiakkal?

Természetesen a gyerekkori események, a szülők személyisége, temperamentuma, viselkedése egymással és a gyerekkel nem csak a nők párválasztására gyakorol hatást, hanem a férfiakéra is.

- Ugyanúgy a férfiakra is jellemző lehet a családi minták követése. Egy domináns, irányító anya fia gyakran választ hasonló feleséget. De az is gyakran előfordul - mindkét nem esetében -, hogy beleszeret egy olyan tulajdonságba, amit a kapcsolat elején vonzónak tart, aztán néhány év múlva, mikor a szerelem kötődéssé alakul, a határozottságot és a talpraesettséget erőszakosságnak érzékeli.

A cikk az ajánló után folytatódik

Segíthet a párterápia?

Amennyiben nem fizikailag bántalmazó viszonyról van szó, hanem olyan párkapcsolatról, melyben a felek készek változtatni, a pár- és családterápia segíthet új alapokra helyezni a kapcsolatot.

- Minden embernek megvan a maga hátizsákja. A párterápia alkalmával nem is az a lényeg, hogy milyen személyiségzavara van valakinek, inkább az, hogy a pár két tagja miként tud jól együttműködni, hogyan érezhetik jobban magukat egymással.

A munkahelyi kiégés a párkapcsolatokra is hat

A pszichológus szerint a kiégés a párkapcsolatokat is tönkreteheti. Ezek a jelek utalnak rá, hogy problémát okoz a szerelmi viszonyban.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük