Mérgező social media: nem vicc, hogy eltorzítja a személyiséget

Súlyos problémákat okozhatnak a személyiségben a közösségi oldalak: ezek a szokások a legkárosabbak.

szomoru no mobil
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberek nagy része egyre több időt tölt a neten, főleg a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren. Bár mindenki úgy gondolja, hogy ez csak ártalmatlan időtöltés vagy az unalom elűzése, valójában igen komoly következményekkel járhat a social media túlzott használata.

Több kutatás is alátámasztotta már a káros hatásait, és a pszichológusok is rendszeresen hangsúlyozzák a személyiségre gyakorolt negatív következményeket. Néhány, sokakra jellemző viselkedés pedig még inkább felerősíti ezeket: a következő mérgező szokások súlyos problémákat okozhatnak.

A tökéletes élet illúziója

Julia Kristina terapeuta és életvezetési coach szerint mindenkinél kialakult néhány rossz szokás a közösségi oldalakkal kapcsolatban, azonban ezek miatt nem kell rosszul éreznie magát, csupán tudatosan tenni ellene. Rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy engednek az Instagram csábításának, és követik a látszólag tökéletes életet élő sztárokat, bloggereket. És, mivel a képek alapján csak az álomszerű mindennapjaikat látják, irigységet, szégyent és elégedetlenséget éreznek. Csalódottak, szoronganak, és stresszelnek amiatt, hogy ők nem értek el hasonló karriert, ez pedig hosszútávon depressziót és önértékelési problémákat okoz.

Eltűnik a valóság

A szakértő szerint szintén gyakori probléma, hogy azok, akik az idejük nagy részét a közösségi oldalakon töltik, elfelejtik élni az életüket a valóságban. Csak arra koncentrálnak, milyen ruha vagy táj mutat majd szépen a fotón, hogyan pózoljanak a képen, és nehogy beleegyenek a rendelt ételbe, mielőtt megörökítették volna az Instára. Így a valódi boldogságot okozó pillanatokról teljesen megfeledkeznek, nem élvezik az élményeket, nem képesek igazán lazítani.

Amikor a lájkok határoznak meg valakit

Alig van, aki valódi, szerkesztetlen, filtertől és különösebb beállításoktól mentes képeket tölt fel magáról a netre, mert mindenki arra törekszik, hogy a lehető legszebbnek lássák mások, és a lehető legtöbb lájkot kapja. Ez azonban súlyos önbizalomhiányhoz vezethet, hiszen egyrészt az igazi külsejével egy idő után nem lesz megelégedve az illető, másrészt pedig csak akkor érzi magát csinosnak, ha megfelelő számú szívecskét kap a fotóra. Tudatosítani kell, hogy a lájkok egyáltalán nem számítanak, és nem ezek határozzák meg azt, hogy szép-e valaki. Mert, ha ez nem történik meg, az borzasztóan káros lehet az önértékelésnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Beszippant a negativitás

Bár az interneten létrejöhetnek motiváló közösségek, valamint számos hasonló, pozitív beállítottságú oldal is létezik, a kommentek nagy része negatív. Az emberek sokszor keményen kritizálják egymást, gyakran bármiféle ok nélkül, alaptalanul, csak azért, hogy bántsák a másikat. Ez szintén depresszióba taszíthat egyeseket, és a külsejüket ért gonosz megjegyzések miatt az önbizalom és az önértékelés is erősen károsodik. Ráadásul mindez felesleges szorongást és stresszt egyaránt okozhat.

Ezt tudhatják meg rólad egyetlen fotó segítségével

Egor Tsvetkov nagyjából száz, metróra várakozó embert fotózott le a Your face is a big data című projektje keretén belül, hogy bebizonyítsa, szinte bárkiről megtudhat személyes információkat a lesifotók alapján. Az eredmény tényleg hátborzongató lett.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük