6 apróság, ami a mentálisan stabil emberekre jellemző: mások boldogságának is örülnek

Mindennapos apróságokban is megmutatkozhat, ha valaki rendben van mentálisan.

boldog nő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mindennapok során gyakran találkozni a mentális egészség fogalmával, leginkább olyan összefüggésben, hogy melyek azok a tényezők, amik veszélyeztethetik. Ezekből van jópár, hiszen a felgyorsult, stresszes életvitel nem kedvez a lelki békének. 

Az Európai Bizottság jelentése szerint a lakosság mentális egészségi állapota már a Covid-19-világjárvány előtt is hagyott némi kívánnivalót maga után. A pandémia egyértelműen súlyosbította a helyzetet, hiszen feszültséghez, félelemhez, egzisztenciális szorongáshoz és elszigeteltséghez vezetett. Márpedig mentális jóllét nélkül nem képzelhető el a fizikai egészség sem, így rendkívül fontos lenne tudatosan foglalkozni vele. Mi különbözteti meg a lelkileg, mentálisan stabil embereket? Apróságokban is megmutatkozhat az eltérés. 

Mentálisan stabil emberek jellemzői 

A mentális egészség magába foglalja az egyén érzelmi, pszichés és szociális jóllétét. Hatással van az ember gondolataira, érzéseire és cselekedeteire egyaránt, befolyásolja, hogy hogyan kezeli a stresszt, hogyan viszonyul másokhoz, és azt is, hogy milyen döntéseket hoz. Az élet minden szakaszában kulcsfontosságú, az élettapasztalatok, traumák mellett genetikai tényezők is befolyásolják.

Valószínűleg mindenki kapásból fel tudna sorolni néhány jelet, ami a pszichés egészséggel kapcsolatos problémára utalhat, ilyenek például az alvászavarok, a többiektől való elfordulás, az alacsony energiaszint, a szélsőséges hangulatingadozások vagy a mindennapos feladatok ellátásának képtelensége. De milyen tényezők hívhatják fel a figyelmet arra, hogy valaki mentálisan stabil? A Psychology Today szakértője szerint többek között a következők jellemzők az ilyen emberekre.

Törődnek magukkal

Az öngondoskodás elengedhetetlen a lelki békéhez. A mentálisan egészséges emberek hajlamosabbak rá, hogy törődjenek a saját szükségleteik kielégítésével, időt szánjanak önmagukra - anélkül, hogy eközben másokon gázolnának át. Tisztában vannak vele, hogy akkor tudnak kielégítő módon jelen lenni a szeretteik életében, ha magukkal is foglalkoznak.

Nem irigykednek

Nem töltenek felesleges órákat azzal, hogy magukat másokhoz hasonlítgassák, vagy hogy azt méricskéljék, melyek azok a dolgok, amikkel mások rendelkeznek, ők pedig nem. Ehelyett arra fókuszálnak, és ahhoz keresnek utakat, módszereket, illetve arra fordítják az energiájukat, amit el szeretnének érni.

Örülnek mások boldogságának

A mentális egészség fontos mutatója, hogy az ember örülni tud mások boldogságának, és ezt kifejezésre is tudja juttatni. Minderre pedig akkor is képes, amikor a saját élete épp nem kifejezetten felhőtlen. 

Kitartók

Nem könnyű motiváltnak maradni akkor, ha a körülmények nem megfelelőek. Van, aki a legkisebb nehézséggel szembesülve feladja, ám azok, akik pszichésen jól vannak, kitartanak, és akkor is mennek tovább, ha bonyolult a szituáció.

El tudják engedni a haragot

A konfliktusok a mindennapok szerves részét képezik, legyen bármennyire is konfliktuskerülő az ember, időről időre vitahelyzetekben találhatja magát. Ezek hozzájárulnak, hogy negatív érzések, düh, sértődöttség, szomorúság kerítsék hatalmába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Nem mindegy azonban, hogy meddig szomorkodnak vagy épp dühöngenek. A mentálisan egészséges személyek többnyire nem tartanak sokáig haragot, és nem engedik, hogy hosszasan eluralkodjanak rajtuk a nézeteltérések miatti borús gondolatok. Mindez természetesen nem elfojtást jelent.

Az élet apró örömet is kiélvezik

A boldogsághoz nem feltétlenül kellenek egetrengető dolgok, egy kellemes séta a természetben, találkozó a barátokkal, egy jó szám meghallgatása, néhány oldal elolvasása is elégedettséggel töltheti el az embert. Azokra, akik hajlamosak az élet apró örömeit is kiélvezni, általában a mentális jóllét is jellemző. 

4 módszer, ami gyorsan csökkenti a stresszt

Az öngondoskodás rendkívül pozitív hatással lehet az egészségi állapotra, szerencsére sokféleképpen gyakorolhatja az ember. A következő módszerek a pszichológusok szerint is segíthetnek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük