Mennyire legyél gömbölyded, ha tetszeni akarsz a férfinak?
Íme, a tudomány válasza
Vajon a vékonyság mítosza a férfiakra is hatott?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nőknek gyakran téves elképzeléseik vannak arról, mit talál vonzónak a férfi. Ez derült ki abból a kutatásból, melyben a megkérdezett nőknek azt kellett elmondaniuk, szerintük melyik női alak tetszik inkább az ellenkező nemnek.

A nők stabilan a vékonyabb, modellekéhez hasonló alakokra szavaztak, miközben a férfiak sokkal inkább az átlaghoz közeli testsúlyt és a teltebb formákat részesítették előnyben.

Nyuszilányok kontra modellek

Amikor a férfiak szavaztak a különböző testsúlyú nők vonzerejére, a 18,5-19 testtömegindexű hölgyek kerültek ki győztesen. Ez nagyjából megegyezik az átlagos nők testtömegindexével, míg a modelleké jellemzően 17 vagy annál is alacsonyabb lehet.

A férfiak szépségideáljaként számon tartott playmate-ek is az átlaghoz közeli testtömeggel rendelkeznek, az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti őket hétköznapi társaiktól, hogy sokkal gömbölyűbbek az idomaik, amitől a férfi szemében áramvonalasabbnak tűnnek.

A playmate-eknek a húszas évei elején járó átlagos nőnél nagyobb a mellük, vékonyabb a derekuk, míg a csípőjük mérete hasonló. A modellek viszont épp az ellenkező póluson vannak, nekik az átlagosnál kisebb a mellük és szélesebb a derekuk, ugyanakkor különösen magasak is - amitől sokkal fiúsabb lesz az alkatuk.

A férfiak és a fajfenntartási ösztön

Míg a divatcégek által diktált nőideál mögött inkább gazdasági tényezők játszanak szerepet, a férfiízlésnek evolúciós és fajfenntartási haszna van, hiszen a férfi számára sorsdöntő jelentősége lehet, hogy sikerül-e megjósolnia, melyik nőnek vannak a legjobb adottságai ahhoz, hogy egészséges és életképes utódokat hozzon világra.

A kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy a férfiak világszerte inkább olyan nőket választanak, akiknek a testén tekintélyes zsírmennyiség van - a testsúlyuk 30%-át ez teszi ki -, ráadásul az sem mindegy, hogyan oszlik el. A kutatókat persze nem hagyta nyugodni a kérdés, hogy miért vonzódnak az emberi hímek olyan nőkhöz, akiken arányaiban több a zsír, mint a téli álomra készülő medvéken vagy a hideg vízben úszó bálnákon.

Míg a nőkön lévő zsír átlagosan hatszorosa az emlősökön lévőnek, az emberi agy átlagosan hatszor akkora, mint a hasonló méretű emlősöké. A kutatók a fentiekből arra következtettek, hogy a női zsírnak az utód agyfejlődéséhez lehet köze. Különösen pedig az omega-3 zsírsavaknak, melyek elsősorban a csípőn és a combon található szövetekben raktározódnak. Ha okos gyerekeket szeretnél, érdemes tehát jól meggondolnod a diétát.

Ezt is szeretjük