Mennyi szex kell a boldog házassághoz? A szakértőt kérdeztük
Probléma, ha egy időre abbamarad a szex egy házasságban? Esetleg végleg eltűnik? Íme, a válasz.

par agyban 3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy létezik szexualitás szeretet nélkül, úgy kialakulhat olyan szeretet is, amely nem feltételezi a szexualitást. Kérdés persze, hogy mi áll egy ilyen együttlét hátterében.

Nem mindegy ugyanis, hogy az amúgy szilárd kapcsolat egyik állomásáról van-e szó, amikor a meghittséghez, ragaszkodáshoz a pár tagja nem igényelnek ágyjeleneteket. Avagy: tudattalan félelmek, érzések, kötődések akadályozzák meg a testi örömök megélését.

Átmeneti szünet

Adódhatnak olyan problémák - munkahelyi stressz, pénzügyi gondok, lakhelyváltás, szülés, közeli hozzátartozó elvesztése és így tovább -, amelyek olyan erősen leterhelik, megviselik érzelmileg a pár egyik vagy mindkét tagját, hogy a testiség megszűnik közöttük.

Lehet persze az is, hogy különösebb sorsforduló nélkül is csökken a vágy az együtt eltöltött évek számával. Szexmentes időszak bőven beleférhet abba a párkapcsolatba, amelyben az intimitást szoros érzelmi szálak tartják fenn. Semmit nem ront el tehát egy kis kihagyás, nagyon fontos azonban, hogy tudjatok őszintén beszélni róla.

Hallgatólagos megegyezés

Van olyan párkapcsolat is, amelyben a szex nem tölti be a valódi feladatát, vagyis a kölcsönös örömszerzést, eggyé válást. Onnan ismerheted fel, éppen ilyen helyzetbe kerültél, hogy nagy megkönnyebbülést hoz számodra minden egyes szex nélkül töltött éjszaka. Eleinte még próbálkoztok, ám aztán őszinte örömmel nyugtázzátok magatokban mindketten, a másiknak sem jut eszébe a közeledés. Sokszor nem véletlenül kerül össze két ember, lehet, hogy egyikre is, másikra is olyan kötések, kötődések hatnak a lelke legmélyén - például félelem a gyerekvállalástól, rendezetlen érzelmi viszony a szülőkkel -, amelyeket aztán egymásra projektálnak. Amíg a tudattalanban ható érzéseket nem dolgozzátok fel, a szexualitásnak nem megfelelő a szerepe a házasságotokban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Félreértések csapdája

Olykor azért tűnik el a szex a párkapcsolatból, mert az egyik fél eszközként használja a testi együttlétet. Megvonással büntet vagy engedékenységgel jutalmaz. Előfordulhat az is, hogy az egyikük túl sokszor érzi kényszernek a testiséget, így gyakran menekül el kifogásokkal előle. Minden ki nem mondott kétely, megalázónak érezhető helyzet, fel nem ismert vágy feszegeti a kapcsolat határait. Mindkét fél eljuthat oda, hogy bűntudatot érez, és a másiknak megfelelve cselekszik, ami még mélyebb konfliktusokhoz vezethet. Ilyenkor netán egyetlen közös platform és megoldásnak tűnő lehetőség marad: inkább ne legyen szex, abból nincs baj.

A következő lépés

Ha tehát a testi szerelem kihagyása a pár mindkét tagjának megfelel, egészen addig működhet a kapcsolatuk, amíg az egyikük nem kezd el változni. És ez általában bekövetkezik. Olykor külső kísértés formájában, azaz összetalálkozik valakivel, akivel megéli az ágyban mindazt, amiről nem is tudta, hogy hiányzik. Vagy: aki csak a másik kedvéért, szeretetből, megértésből mondott le a szexről, áldozatvállalásban már túlmegy a saját határain. Ilyenkor is borul minden. Így vagy úgy, a testiség az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy két ember valóban egymásra találjon.

Ha elmúlik a vágy a kapcsolatban - A pszichológus tanácsai

Szinte minden hosszú távú kapcsolatban előfordulnak olyan időszakok, hogy egy kicsit alábbhagy a vágy, vagy ritkábbak lesznek az együttlétek. Azonban ha ez a helyzet tartóssá válik, teljesen eltűnik a szenvedély, és a felek annak ellenére, hogy szeretik, mégsem kívánják egymást, az komoly veszélyt jelent a viszonyra. De mi ennek az oka? Mit lehet ilyenkor tenni? Hogy lehet megoldani a problémákat és megmenteni a párkapcsolatot? Sákovics Diana pszichológust, a Dívány.hu főszerkesztő-helyettesét kérdeztük erről.

Ezt is szeretjük