Kínosan ügyelt szerelmi életére, mégis a királyné szeretőjének tartották - Ő volt Marie Antoinette legfőbb bizalmasa
Savoyai Mária Lujza Terézia nagyon szoros és bizalmas kapcsolatot ápolt a francia királynéval, Marie Antoinette-tel.

lamballe cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Marie Antoinette francia királyné nagy udvartartással rendelkezett, sok ember figyelte minden mozdulatát és kívánságát. Volt azonban egy nő, aki kiemelkedett a többi udvarhölgy közül: Savoyai Mária Lujza nemcsak a főudvarhölgye, hanem a bizalmasa és a legfőbb bizalmasa is volt.

Nagyon szoros kapcsolatban állt a királynéval, viszonyuk pedig rosszindulatú pletykák alapja is lett. A lamballe-i hercegné sorsa hasonlóan tragikusan végződött, mint Marie Antoinette-é.

19 évesen özvegyült meg Mária Lujza

Savoyai Mária Lujza Terézia 1749-ben született Torinóban, a Carignano-palotában, a Savoya-Carignano-ház tagjaként. 1767-ben adták hozzá a Bourbon-dinasztiából származó Lajos Sándorhoz, Lamballe hercegéhez, Toulouse grófjához, Franciaország egyik leggazdagabb nemesemberéhez. A házasság, úgy tudni, kezdetben boldog volt, de néhány hónap elteltével a férfinak szeretője lett, Mária Lujza pedig teljesen összetört. 

A hűtlen férj 1768-ban elhunyt egy nemi betegség következtében, így Mária Lujza mindössze 19 évesen megözvegyült. A herceg ráhagyta a rangját, a földjeit és a vagyonát, a tehetős asszony pedig a férfi halála után a francia királyi udvarba került. Marie Antoinette-tel 1770 környékén ismerkedett meg. A leendő királynénak a legjobb hölgytársaságot akarta kiválasztani anyja és nevelőnői, és úgy vélték, a jámbor lamballe-i hercegné tökéletes lesz erre a feladatra.

Ő lett Marie Antoinette legfőbb bizalmasa

Mária Lujza minden fontos, előkelő eseményen, bálon vagy ceremónián részt vett, egyre több időt töltött Marie Antoinette társaságában, és állítólag teljesen lenyűgözte őt. Marie Antoinette olyan figyelemmel és szeretettel viszonyult a fiatal nőhöz, ami még a többi vendégnek is feltűnt. Még az osztrák nagykövet is írt arról, hogy a kedves és barátságos lamballe-i hercegné milyen kiváltságos helyzetbe került.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mária Lujza az idő múlásával egyre közelebb került Marie Antoinette-hez, 1775-ben ő lett a főudvarhölgye, a királynő háztartásának főfelügyelője, a nagy hatalmat és magas rangot biztosító pozíció elnyerésével pedig sokakban irigységet keltett. 

A királyné szeretőjeként ábrázolták

A két nő közt szoros, bensőséges kapcsolat alakult ki, legjobb barátok és bizalmasok lettek, viszonyuk pedig egyre nagyobb figyelmet kapott, és rosszindulatú pletykáknak adott alapot. A hercegné férje halála óta kínosan ügyelt arra, hogy ne érhesse őt semmiféle kompromimitáló pletyka a magánélete miatt, ezért sokan prűdnek tartották. Mégis egy ideig azt terjesztették az udvarban, hogy ő Marie Antoinette leszbikus szeretője, kapcsolatukat pedig ízléstelen röpiratokon is ábrázolták. Mindez valószínűleg az irigység, a rosszindulat és az 1789-es királyellenes hangulat következménye volt, a pornográf képekkel pedig a monarchiáról alkotott képet akarták aláásni.

A királyné úgy beszélt Mária Lujza barátságáról, mint az élete varázsáról, és szinte sosem látták őket külön. A hercegné mindig képes volt szórakoztatni a királynét, de szívesebben töltötte vele kettesben az időt, mint nagy társaságban, részben azért is, mert sokszor ájulási és görcsrohamokban szenvedett. Ezeket azonban a nép manipulációnak titulálta.

1775 óta Yolande de Polastron, Polignac hercegné is a királyné udvarhölgyei közé tartozott, és szép lassan kezdte átvenni Mária Lujza helyét, ő ugyanis jobb társa volt Marie Antoinette-nek a szórakozásban. És bár egy idő után ő lett a királyné kedvence, Mária Lujzával való kapcsolata nem ért véget. Gyakran meglátogatta őt a szobáiban, és nagyra értékelte a hercegné nyugalmát, hűségét.

Élete tragikus véget ért

1789 októberében csatlakozott a forradalmárok által házi őrizetben tartott királyi családhoz, akiket az „asszonyok meneté”-nek nevezett, tragikusan végződő tüntetés során Párizsba hurcoltak, és a Tuileriák palotájában őrizet alá vetettek. Lamballe hercegné párizsi rezidenciája Marie Antoinette rendelkezésére állt a forradalmárokkal való tárgyalások során, ő pedig 1791-ben Nagy-Britanniában bérelt ki egy házat.

1792. augusztus 19-én a hercegnét elhurcolták a királyi családtól, és a La Force börtönbe szállították. Szeptember 3-án azonban elvitték onnan, és arra próbálták kényszeríteni, hogy kimondja: szereti a szabadságot, gyűlöli a királyt és a királynét. A hercegné hű maradt az uralkodópárhoz, megtagadta a parancsot, az őrök pedig az utcára vitték, ahol az összegyűlt párizsiak meglincselték. Élete 42 évesen ért véget.

Lady Seymour és Worsley botránya

A 18. századi Anglia egyik legnagyobb szexbotránya robbant ki Seymour Dorothy Fleming és politikus férje, Sir Richard Worsley között. A fiatal asszony a pletykák szerint 27 szeretőt tartott, ám ez nem volt titok férje előtt sem. A férfit ugyanis az izgatta, ha nézheti feleségét, miközben másokkal szeretkezik.

Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia, Wikipedia

Ezt is szeretjük