6 dolog, amit a magabiztos emberek másképp csinálnak - Érdemes eltanulni a szokásaikat

Ezek a magabiztos emberek legjellemzőbb szokásai. Hozzájárulnak ahhoz is, hogy sikeresek és népszerűek legyenek.

magabiztos no cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magabiztos emberek kisugárzása lenyűgözi a környezetüket, sokan csodálják őket, felnéznek rájuk, de még többen irigykednek, és azon gondolkodnak, vajon hogy csinálják, hogy lehetnek mindig ennyire határozottak. Az önbizalom mértéke sok mindentől függ, többek közt attól is, hogy hogyan nevelnek valakit gyermekként, milyen példákat lát, mit tanítanak neki, de a tudás és a tapasztalat is növelheti.

Az öntudatos személyek sok mindent másképp csinálnak, vannak bizonyos szokások, amik a legtöbbjükre jellemzőek. A jó hír pedig az, hogy a magabiztosság tudatosan tanulható és építhető, így érdemes ezeket ellesni és elsajátítani.

A magabiztos emberek szokásai

Nyitott testbeszéd és szemkontaktus

A magabiztos embereket már a testbeszédük alapján fel lehet ismerni. Jellemző rájuk a nyitott testtartás, az, hogy hátrahúzott vállakkal, megemelt fejjel, egyenes háttal állnak vagy ülnek, és nem teszik keresztbe a karjaikat sem beszélgetés közben. Emellett nem félnek szemkontaktust tartani másokkal, nem pillantgatnak el zavartan a csevegések során, mindez pedig hozzájárul ahhoz, hogy határozottnak tűnjenek. Bár náluk általában ezek zsigerből jönnek, ezt bárki könnyen elsajátíthatja, ha odafigyel rá.

Határozottan beszélnek

Nemcsak a testük, hanem a szavaik is árulkodnak az önbizalmukról. Kerülik a bizonytalanságot sugalló töltelékszavakat és kifejezéseket, ritkán mondják például csak, hogy „azt hiszem…”, hogy „nem vagyok benne biztos, de…” vagy hogy „esetleg…”. Határozott véleményük van, és nem félnek ezt kimondani. Jól tudják, hogy sokkal könnyebben elérhetik céljaikat, sokkal hatékonyabban meggyőzhetnek másokat, ha a beszédük is egyenes, céltudatos.

Csak akkor mondanak igent, ha akarnak

Tudják, hogy néha vissza kell utasítani mások kéréseit a saját érdekükben, hogy elkerüljék a kiégést, a boldogtalanságot vagy a túlterheltséget. Tisztában vannak azzal, hogy mennyit bírnak, és azzal is, hogy szükség van arra, hogy alkalmanként nemet mondjanak, ez ugyanis egy egészséges, természetes dolog. Csak akkor válaszolnak igennel, ha valóban ezt akarják. Megvan ahhoz az önbecsülésük, hogy udvariasan, de határozottan elutasítsanak másokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Nincs szükségük állandó figyelemre

A magabiztos emberek nem akarják bizonygatni azt, hogy értékesek, nincs szükségük állandó figyelemre és visszaigazolásra az önbizalmuk fenntartásához vagy építéséhez. Sőt, jellemző rájuk, hogy nem is engedik azt, hogy sokáig a középpontban legyenek. Például a munkahelyeken, ha ők kapnak elismerést, rövid idő után gyakran más kollégájukra, beosztottjukra terelik a szót, és elismerik az ő teljesítményét is.

Lecsapnak a lehetőségekre

Meglátják és kihasználják a lehetőségeket, nem hagyják, hogy a bizonytalanságuk vagy az esetleges bukás esélye eltántorítsa őket. Ahelyett, hogy azon aggódnának, hogy mi sülhet el rosszul, inkább azt kérdezik maguktól, hogy miért ne tehetnének meg valamit, mi akadályozza őket a döntésben. Tudják, hogy ha soha nem próbálják meg, akkor soha nem is sikerülhet, és azzal is tisztában vannak, hogy a kudarc nem katasztrófa, és ebből is mindig van mit tanulni.

Nem gondolják, hogy mindig igazuknak kell lennie

A magabiztos emberek nem félnek attól, hogy beismerjék, ha tévedtek, és nem érzik úgy, hogy mindig igazuknak kell lennie. Ha valamit rosszul mondtak, akkor nem tagadják, hanem beismerik, hogy hibáztak, és képesek tanulni másoktól. Tisztában vannak a képességeikkel, nem félnek segítséget kérni másoktól, és nem gondolják úgy, hogy a tévedés levonna az értékükből.

Olvasd el, milyen szokások jellemzőek a magas EQ-jú emberekre!

A magas érzelmi intelligenciájú személyek sok szempontból mások, mint azok, akiknél ez a szint alacsonyabb. A következő szokások például leginkább rájuk jellemzőek, számukra természetesek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük