Imádni fogják a kertedet a madarak, ha ez az apróság belekerül: az életüket is megmentheted vele
Fontos, hogy elég folyadékhoz jussanak a vadon élő állatok a kánikulában.

GettyImages-669692804
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhúzódó kánikula nemcsak az emberek mindennapjait nehezíti meg, hanem a vadon élő állatokét is. 

A klímaváltozás okozta egyre súlyosabb aszály nem kíméli a hazai települések azon ivóhelyeit, ahol az állatok a szomjukat olthatnák, és felfrissülhetnének. A hőség a fészküket elhagyó, rutintalan fiókákat érinti a leghátrányosabban, azok ugyanis még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit, hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-nek küldött közleményében.

Madáritató a hőségben

Ezen a helyzeten azonban egyszerűen és olcsón lehet segíteni, a népszerű Madárbarát kert program egyik legegyszerűbb eszközével, az itatóval.

A legjobb madáritató egy körülbelül 40-50 centiméter átmérőjű és 4-7 centiméter mélységű műanyag virágalátét. Ez már pont elég nagy ahhoz, hogy a nagyobb termetű madarak is fürdeni tudjanak benne, de nem túl mély a kis termetű madarak számára.  

A nyári hőségben a fürdés létfontosságú a madaraknak, hiszen így egyrészt gyorsan le tudják hűteni magukat, másrészt a külső élősködőket is kordában tudják tartani.

GettyImages-1127648892
Fotó: Enrique DÃaz / 7cero / Getty Images Hungary

A tájékoztatás kitér rá, hogy azokon a helyeken, ahol sok a macska, érdemes két itatót is használni. Az egyik maradhat a talaj közelében, hogy a sünök, gyíkok, békák és kóbor macskák is vízhez jussanak, míg a másik felkerülhet egy fatuskóra, székre vagy ablakpárkányra, ahol jól hozzáférhetnek a madarak.

A macskákkal szemben az is védelmet jelenthet, ha az itató néhány méteres környezetében rövidre van nyírva a fű, mert így nem tudnak elrejtőzni benne a kisragadozók. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az új itatókat érdemes minél feltűnőbb helyre kihelyezni, hogy minél előbb megtalálják az állatok. A madarak számára a kulcsinger nem a víz illata, hanem a csillogása, ez alapján találják meg az ivó- és fürdőhelyeiket. 

A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy fontos az itató vizét naponta frissre cserélni, mert ez a madarak egészségvédelme mellett megakadályozza, hogy szúnyogok belepetézznek. 

Bővebb információk a témában a www.mme.hu weboldalon találhatók - áll az összegzésben.

Varázslatos fotókon a madarak világa

A világ legjobb madárfotóit díjazták, az alkotások pedig megérdemelten kaptak elismerést.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük