A botrányos apácazárda, amit erkölcstelenségek miatt zárattak be - Több apácát is hírbe hoztak férfiakkal

A littlemore-i apácazárda botrányoktól volt hangos a 16. században.

apaca
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 16. században egész Oxford a littlemore-i apácazárda botrányairól beszélt. A szörnyű körülmények közt élő apácákat ugyanis erkölcstelenséggel vádolták. 

Később az is kiderült, hogy a főnöknő terrorizálta és bántalmazta őket. A zárdát végül bezáratták, néhány évvel ezelőtt pedig a régészek érdekes maradványokra bukkantak az udvarában.

A littlemore-i apácazárda botrányai

A littlemore-i bencés rendi apácazárdát Robert de Sandford alapította a 12. században, valószínűleg 1110-ben. Sokáig nem szólnak róla feljegyzések, a középkorban viszont már arról számoltak be, hogy a zárda apácái nem az elvárások szerint viselkedtek. Fontos hozzátenni, hogy sokszor sem a szerzetesek, sem az apácák nem önszántukból álltak Isten szolgálatábaGyakran családjuk nem tudta eltartani őket, és fiatalon adták őket a kolostorokba vagy a zárdákba. És az sem volt ritka, hogy titkos viszonyokat folytattak. Littlemore-ban mégis óriási botrány lett belőle, amihez valószínűleg a perjelnő (kolostori tisztségviselő) erőszakos viselkedése és bántalmazásai is hozzájárultak.

1445-ben William Alnwick, Lincoln püspökének emberei felkeresték a rendházat. Az ellenőrzést követően arról számoltak be, hogy az apácák nem böjtöltek, és mindennap húst ettek. Ezenkívül a zárda egyik lakója, Alice Wakeley rendszeresen fogadott a szobájában egy ciszterci szerzetest és egy hivatalnokot, akikkel alkoholt fogyasztott. Egyre több pletyka keringett az apácákról, még azért is megszólták őket, mert a veszélyes tetőtér miatt sokszor egy ágyban kellett aludniuk. A püspök megparancsolta nekik, hogy feküdjenek külön ágyakba, és azt is, hogy ne engedjenek be idegeneket, főleg ne oxfordi tudósokat a zárdába.

Titkos viszonyok, törvénytelen gyermekek és bántalmazás

1517 júniusában dr. Edmund Horde, William Atwater püspök megbízottja meglátogatta a zárdát. Állítólag azért, mert a püspök úgy hallotta, hogy erkölcsileg igencsak problémás az ottani apácák élete. Később Horde arról számolt be, hogy a perjelnőnek, Katherine Wellsnek törvénytelen lánya született egy lelkésztől, Richard Hewestől, akivel sokáig párként éltek együtt, gyermekük pedig a zárdában lakott. Horde továbbá azt is kiderítette, hogy a főnöknő ellopta a rendház tulajdonait, bútorokat, illetve különböző tárgyakat, hogy ezekből biztosítsa lánya hozományát. De nem ő volt egyébként az egyetlen az apácák között, aki gyermeket hozott a világra.

A cikk az ajánló után folytatódik

1518 szeptemberében Atwater püspök személyesen látogatta meg a littlemore-i zárdát. Wells arról panaszkodott neki, hogy az apácák nem hajlandóak engedelmeskedni, elmesélte, hogy az egyik nővér oxfordi férfiakkal szórakozott és hancúrozott, de a többiek is dacoltak vele, és többen is keresték férfiak társaságát. Később fény derült arra is, hogy a perjelnő engedetlenség esetén bezárta az apácákat, sőt az sem volt ritka, hogy bántalmazta, ököllel ütötte vagy lábbal rugdosta őket. Volt, aki egy hónapot töltött a raktárba zárva, három másik apáca pedig betörte az ajtót, hogy kiszabadítsák nővérüket, majd felgyújtották a kamrát, és megszöktek a zárdából. 

Erkölcstelenségek miatt oszlatták fel a zárdát

A rendház ügyei már ekkor szóbeszéd tárgyává váltak, és nagy botrányt kavartak. Néhány hónappal később Atwater magához hívatta a perjelnőt, Katherine Wellst, akit többek közt erkölcstelenséggel vádoltak. A kihallgatás napokig tartott, és bár eleinte mindent tagadott, később a bizonyítékok miatt vallani kényszerült. Beismerte, hogy lánya 1517-ben halt meg, ő pedig adott szeretőjének, Richard Hewesnek a zárda ezüstkészletéből. Büntetésként elbocsájtották, innentől kezdve azonban egészen az 1525-ös feloszlatásig nincsenek feljegyzések arról, hogy mi történt Littlemore-ban.

A zárda területén a régészek ásatásokat végeztek 2015-ben, és összesen 92 emberi csontvázra bukkantak a temetőjében, melyből 35 női, 28 férfi volt, 29 maradvány esetében pedig nem tudták biztosan meghatározni a nemet. Néhány testet arccal lefelé temettek el, ami a szégyen jelképe, és arra utal, hogy ezeket a személyeket erkölcstelennek tartották. Nemcsak a bűnösöket, hanem a boszorkányokat is így helyezték a földbe akkoriban. De találtak egy csontvázat, amin tompa tárgy okozta koponyasérülést fedeztek fel, illetve olyat is, aki leprában szenvedett, illetve egy halva született csecsemő koporsóját is felfedezték.

Olvasd el, milyen volt a szex a középkorban!

Rengeteg olyan furcsa kikötés volt a szex terén a középkorban, amit a pároknak kötelező volt betartani.

(Borítókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük