100 esztendős képek! Így mentek lánykérőbe a régi legények: még az ágy alá is benéztek
A régi fiataloknál egész másképp mentek a dolgok, mint ma.

Dia

	A lánynézésre az eljegyzés előtt vagy annak részeként került sor. Ilyen akkor történt, ha a lányt mások ajánlották a legénynek. A legény kísérőkkel érkezett a lányos házhoz, és ekkor történt meg a foglalás, ha a lány tetszetős volt a legény számára. Később a legény házába háztűznézőbe mentek a lány szülei, hogy lássák, gyermekük hová kerülne asszonyként.	A képen legények és lányok 1930-ból.

A lánynézésre az eljegyzés előtt vagy annak részeként került sor. Ilyen akkor történt, ha a lányt mások ajánlották a legénynek. A legény kísérőkkel érkezett a lányos házhoz, és ekkor történt meg a foglalás, ha a lány tetszetős volt a legény számára. Később a legény házába háztűznézőbe mentek a lány szülei, hogy lássák, gyermekük hová kerülne asszonyként.

A képen legények és lányok 1930-ból.

Fotó: Máté Zsuzsanna, fortepan.hu

Dia

	A lányos házhoz érkező legény és kísérői megnézték, milyen háziasszony válna a lányból. Megfigyelték a lány viselkedését, a ház tisztaságát, még az ágy alá is belestek, fel van-e seperve. A lánnyal pedig szokás szerint kihozattak egy tál mosdóvizet, hogy ezalatt jól szemügyre vehessék.	Az 1935-ös képen egy fiatal nő parasztszobában.

A lányos házhoz érkező legény és kísérői megnézték, milyen háziasszony válna a lányból. Megfigyelték a lány viselkedését, a ház tisztaságát, még az ágy alá is belestek, fel van-e seperve. A lánnyal pedig szokás szerint kihozattak egy tál mosdóvizet, hogy ezalatt jól szemügyre vehessék.

Az 1935-ös képen egy fiatal nő parasztszobában.

Fotó: Karabélyos Péter, fortepan.hu

Dia

	A lányt a legény, a legény szülei vagy megbízott személy is megkérhette. Volt, hogy a lánykérésre érkező csoport más ürügyet mondott a lányos családnak, például állatvásárlásét, de lépésről lépésre, a vőfély beszédei által közelítve a témához, rátértek jöttük valódi okára.	Az 1900-as képen legények díszes kalapban.

A lányt a legény, a legény szülei vagy megbízott személy is megkérhette. Volt, hogy a lánykérésre érkező csoport más ürügyet mondott a lányos családnak, például állatvásárlásét, de lépésről lépésre, a vőfély beszédei által közelítve a témához, rátértek jöttük valódi okára.

Az 1900-as képen legények díszes kalapban.

Fotó: GGAABBOO, fortepan.hu

Dia

	A lányos házhoz érkező legényt és kísérőit rendszerint alkoholos itallal, hideg étellel kínálták, hiszen jöttükre nem minden esetben volt felkészülve a család.	A képen egy parasztszoba 1938-ból.

A lányos házhoz érkező legényt és kísérőit rendszerint alkoholos itallal, hideg étellel kínálták, hiszen jöttükre nem minden esetben volt felkészülve a család.

A képen egy parasztszoba 1938-ból.

Fotó: Karabélyos Péter, fortepan.hu

Dia

	A lánykérés fontos mozzanatai volt a lány kezének nyújtása vagy adása, a kérő részéről pedig a lány kezének vétele, vagyis elfogadása. Ezután sor került a jegyajándék átadására.	A képen lányok matyó viseletben 1900-ban.

A lánykérés fontos mozzanatai volt a lány kezének nyújtása vagy adása, a kérő részéről pedig a lány kezének vétele, vagyis elfogadása. Ezután sor került a jegyajándék átadására.

A képen lányok matyó viseletben 1900-ban.

Fotó: GGAABBOO, fortepan.hu

Dia

	A lány szülei dönthettek úgy, hogy igent mondanak, úgy, hogy nemet, de gondolkodási időt is kérhettek. Az azonban rosszat jelentett, ha a legény szűrét kitették a házon kívülre, az ugyanis elutasítást jelentett. Idővel a szülők véleménye egyre kevésbé lett mérvadó, mára pedig már teljes egészében a fiatalok döntése a frigy megkötése.	A képen egy lovas férfi szűrben 1937-ből.

A lány szülei dönthettek úgy, hogy igent mondanak, úgy, hogy nemet, de gondolkodási időt is kérhettek. Az azonban rosszat jelentett, ha a legény szűrét kitették a házon kívülre, az ugyanis elutasítást jelentett. Idővel a szülők véleménye egyre kevésbé lett mérvadó, mára pedig már teljes egészében a fiatalok döntése a frigy megkötése.

A képen egy lovas férfi szűrben 1937-ből.

Fotó: Magyar Bálint, forteopan.hu
Ezt is szeretjük
Szerző: Kovács Gabriella
Fotó: