Az irányításmániás szülők gyerekeinek nehéz lesz a szerelem megtalálása

Egy kutatás szerint rendkívül negatív hatással van a kontrollmániás szülő viselkedése a gyermek későbbi kapcsolataira.

anya es lanya
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülői minta nagyban befolyásolja a gyermekek viselkedését, és rendkívül erős hatással van rájuk még felnőttkorban is. És sajnos nemcsak a jó példát tanulják el, vagy viszik tovább a fiatalok, hanem a rossz is formálja a személyiségüket, illetve a későbbi szokásaikat, szerelmi életüket egyaránt.

A különböző viselkedési és személyiségzavarok kihatnak a családtagokra: egy kutatás megállapította, hogy az irányításmániás szülők komoly problémákat okozhatnak a már felnőtt gyermekük kapcsolataiban.

Az irányításmániás szülők hatása

A Charlottesville-i Virginiai Egyetem pszichológusai 184 embert vizsgáltak meg 13 éves, majd 18 éves, végül pedig 21 éves korukban. A családjukról, a szüleikről és az általuk alkalmazott nevelési, befolyásolási módszerekről faggatták őket, valamint barátaiknak, partnereiknek is feltettek jó néhány kérdést a kutatási alanyok problémakezelési technikáiról, és arról, mennyire magabiztosak, mennyire képesek kiállni magukért. Sőt, a szerelmükkel való viselkedésüket is megvizsgálták.

A hosszas tanulmányozás során arra jutottak, hogy a kontrollmániás szülők gyermekeinek kisebb az önbizalmuk, kevésbé határozottak, és kevésbé képesek kinyilvánítani a véleményüket. Ezenkívül pedig azt is megállapították, hogy a más emberekkel való viszonyaikban is nehézséget okoz egy irányító szülő viselkedése.

Ezért nehezebb a párkapcsolat kialakítása

Barbara Oudekerk, a kutatás vezető pszichológusa elmondta, hogy a kontrollmániás apa vagy anya árnyékában felnövő gyermekeknek felnőttkorban sokkal nehezebb a szerelem megtalálása és a boldog, tartós kapcsolatok kialakítása, fenntartása. Leginkább azért, mert hajlamosak a depresszióra, a magányra és az önértékelési problémákra, valamint nehezen fűzik szorosabbra másokkal a viszonyt. Később pedig, ha párra találnak, nem védik meg a saját érdekeiket, nem merik elmondani a véleményüket, és gyakran az áldozat szerepét töltik be. Ez valószínűleg azért van, mert a szüleikkel való élet során megtanulták, sokkal jobban járnak, ha csak egyetértenek és engedelmeskednek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Persze, a szakértők hangsúlyozták, nem arról van szó, hogy az apa és az anya ne utasítsa rendre, fegyelmezze és nevelje határozottan a gyermeket, csupán arról, hogy ne alkalmazzanak pszichológiai módszereket, például zsarolást, bűntudatkeltést, hibáztatást, szeretetmegvonást annak érdekében, hogy minden esetben teljesüljön az ő akaratuk, és minden az ő elképzelésük szerint történjen. Ha ugyanis ezt teszik, az jócskán megnehezíti, sőt, akár ellehetetlenítheti a gyermek egészséges, boldog párkapcsolatra való esélyét, lehetőségét.

Elképesztő hasonlóság anyák és lányaik között

Néhány nő és édesanyja annyira hasonlítanak egymásra, hogy szinte lehetetlen megkülönböztetni, melyikük a lány, és melyikük a bombaformában lévő anyuka. Te kitalálod?

Ezt is szeretjük