3 konfliktusforrás karácsony környékén, és a megoldásuk: a kapcsolati szakértő válaszolt
Ünnepekkor hasznodra lehetnek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ez az évnek az a szakasza, amikor hinni szeretnénk a csodákban. Abban, hogy aki fontos számunkra, olyan, mint amilyennek mi akarjuk látni. Abban is, hogy mások, akikkel régen találkoztunk, majd visszaigazolják, jó úton haladunk. Meg még abban is, hogy az ünnepi napokat tökéletessé varázsolhatjuk.

A csodák azonban gyakran elmaradnak. Ezért a legfontosabb kérdés ilyenkor, hogy valóban tudjuk-e, mit jelent vendégnek lenni mások életében.

Mi kerül a fa alá?

Nehezen fogadod el azt, ahogy a szüleid élnek? Ők is gyakran beleszólnak a dolgaidba? Úgy érzed képtelenség szót érteni velük, és soha nem azt kapod tőlük - figyelem, szeretet, támogatás és így tovább -, amire vágysz? Ne hidd, hogy ezek a problémák eltűnnek azzal, hogy egy szépen megterített asztalhoz ültök le.

Ha azért ölsz sok energiát, pénzt a karácsony megszépítésébe, hogy cserébe elvárhasd tőlük a számodra megfelelő viszonzást, nem fogod jól érezni magad a bőrödben. Mindenképpen eljön az a pillanat, amikor lekerülnek az udvariasságból felvett álarcok. Fordíts egyet a nézőpontodon. Eddig úgy gondolkodtál, hogy legalább most lehetnének tekintettel rád.

Mi lenne, ha lemondanál az elvárásaidról néhány óráig vagy napig? Engedd meg, hogy ők éppen olyanok lehessenek, amilyenek tudnak lenni. Számukra ez a legszebb karácsonyi ajándék, amit kaphatnak tőled.

Veled, megint és ugyanúgy?

Előre félsz attól, hogy a készülődés hatalmas veszekedésekbe torkollik? Képtelenség megértetned a pároddal, mit intézzen, hogy viselkedjen? Hiába leped meg a legfantasztikusabb vacsorával, ajándékkal, csak tétován mosolyog, vagy még rosszabb: húzza a száját? Próbáld meg az idén másképp!

Ne azt a karácsonyt rendezd meg, amit te képzelsz el neki, illetve nekik, ha már gyerekeitek is vannak. Most először hallgasd meg, ők mit szeretnének. Igen, lehet, hogy nem valami különleges menüre vágynak. Igen, lehet, hogy szívesebben társasoznának laza öltözékben, mint, hogy ünneplősen feszengjenek a nagymamádtól örökölt értékes porcelántányérok felett, miközben húszszor a lelkükre kötöd, nehogy összetörjék őket.

Nincs arra szabály, hogyan kell karácsonyozni, egy a lényeg, a kellemes együttlét. Ajándékozz nekik egy olyan ünnepet, amiben jól érzik magukat.

Mit üzen neked a száncsengő?

Ha pedig az előbbieket sikerül betartanod, nem fogod úgy érezni, hogy kudarcot vallottál. Önmagunkban csalódhatunk ugyanis a leginkább karácsonykor. Hajlamosak vagyunk ezeket az ünnepnapokat idealizálni. Vagyis megpróbáljuk legalább egy rövid időre előállítani azt, ahogy élni szeretnénk. Sajnos jó eséllyel arra eszmélünk rá, túl nagy a távolság a hétköznapjaink és a vágyott életünk között. Ne egy tökéletes karácsony lehetőségével próbáld jutalmazni magad, netán kompenzálni valamit az életedben. Sokkal jobban fájni fog a valóság az ünnepek elmúltával. Ezért mérd fel jól a határaidat.

Képzeld el, hogy van egy nagyon kényelmes, ám itt, ott már kicsit kopott kanapéd. Te otthon érzed magad tőle, ám ha beleül valaki, akit meghívtál magadhoz, hirtelen aggódni kezdesz, nem ciki-e ez a kanapé. Ha te szereted ezt az ülőalkalmatosságot, ő észre sem fogja venni, hogy nem vadonatúj és katalógusból rendelt.

Ezt is szeretjük