A kiskifli-nagykifli póz meglepő hatásai a kapcsolatra és az egészségre - Nem csak az intimitást erősíti
A kiskifli-nagykifli póz nemcsak kényelmes és romantikus, de számos egyéb pozitív hatása is van mind a kapcsolatra, mind pedig az egészségre nézve.

osszebujas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kiskifli-nagykifli talán az egyik legnépszerűbb, legaranyosabb összebújási forma a pároknál. És mint kiderült, nemcsak hogy jó érzés, de még a kapcsolatra és az egészségre is több pozitív hatása van.

Ha a szerelmesek gyakran fekszenek úgy, hogy az egyik fél hátulról öleli a másikat, és szorosan összebújnak, abból a viszonyuk és a közérzetük egyaránt profitál. Eláruljuk, hogyan.

A kiskifli-nagykifli póz pozitív hatásai

Erősíti az intimitást

De-Andrea Blaylock-Solar terapeuta szerint a póz legnagyobb előnye a közelség, ez pedig a szexuális és az érzelmi intimitást egyformán fokozza, így szorosabbá, jobbá teszi a kapcsolatot. Kihangsúlyozta, az intimitásnak több formája is létezik, de az összebújás mindegyiket fokozza.

Fokozza a biztonságérzetet és a kötődést

Emellett attól függően, hogy a kiskifli vagy a "nagykifli" az ember, előhozza, felerősíti a kiszolgáltatottság, a sebezhetőség és a biztonság érzését, illetve a védelem, a védő szerep fontosságát. Gigi Engle szexológus szerint az elöl fekvő fél azt érzi, hogy támogatják, védik, és biztonságban van partnerével, mint egy kisbaba a puha bölcsőben. Az egész többek közt ezért is olyan romantikus, mert az egység, a biztonság érzetét kelti, így fokozza a kötődést is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Javítja a közérzetet

A pozíció amellett, hogy a kapcsolatnak jót tesz, a közérzetet is javítja, méghozzá többek közt úgy, hogy oxitocint, dopamint és szerotonint szabadít fel a szoros összebújásnak köszönhetően. Ezek amellett, hogy boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tesznek, a közelség érzését is növelik, és ezáltal erősítik a szerelmet.

Támogatja az immunrendszert

Az ölelkezés tehát növeli az oxitocin szintjét, ennek pedig további előnyei is vannak: elősegíti a T-sejtek képződését, amik hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, és nagy szerepet játszanak a betegségek, baktériumok, vírusok elleni küzdelemben, segítenek felvenni a harcot a kórokozókkal, és elpusztítani őket.  

Csökkenti a fájdalmat és a stresszt

A felszabaduló oxitocin mindemellett képes enyhíteni a fájdalmat, a szorongást, a stresszt, sőt még az emésztési gondokra is jó hatással van, a T-sejtek pedig a gyulladás csökkentéséhez egyaránt hozzájárulnak. 

Intimitást fokozó szexpózok

Dr. Holly Ritchmond pszichológus és szexterapeuta a szerelmet fokozó szexpózokat ajánl azoknak, akik növelnék kapcsolatukban az intimitást. A testtartások, amiket együttlétek során választanak, lehetőséget adnak arra, hogy a testi érzékelésen túl is kapcsolódhassanak a felek, illetve a mély szemkontaktust, a sok érintést és a tantrikus összekapcsolódást is lehetővé teszik.

Ezt is szeretjük