Illetlennek tűnsz, ha ezekre nem figyelsz oda egy keresztelőn: nem mindegy, mit veszel fel, és milyen virágot viszel
A keresztelő minden újdonsült szülő életében nagy esemény. Vendégként pedig fontos, hogy betartsd az alapvető illemszabályokat, ha nem akarsz udvariatlannak tűnni.

keresztelo 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A formális eseményeken mindig érdemes odafigyelni az alapvető etikettre, mert ha ezeket nem ismeri az ember, az számos kínos helyzetet szül, és illetlennek tűnhet mások szemében.

Nem csupán az esküvőkön fontos ügyelni a viselkedésre, hanem például a keresztelőkön is. Az sem mindegy ugyanis, hogy mit veszel fel, vagy milyen virágot viszel. Ha igazán illedelmes szeretnél lenni, ezeket az íratlan szabályokat mindenképp tartsd szem előtt.

Válaszolj a meghívásra, és ne késs!

Megtiszteltetésnek számít, ha valaki meghívást kap egy keresztelőre, hiszen ez azt jelenti, hogy fontos a szülők számára, és nem akarják, hogy lemaradjon erről az emlékezetes napról. Éppen ezért alapvetően illik rábólintani az invitálásra, de ha valami miatt mégsem tudsz ott lenni, azt minél hamarabb jelezd a párnak, hogy tudják, kivel számolhatnak, és kivel nem. Az utolsó pillanatban lemondani borzasztó kínos és udvariatlan, ezért ezt mindenképp kerüld el. Ha plusz egy főt is vihetsz magaddal, egyeztesd a meghívókkal, hogy ki is lenne ő, és ne akarj több embert magaddal vinni.

Az alapvető etikett része, hogy az ilyen alkalmakról tilos késni. Igen kellemetlen, ha a már megbeszélt időpont egy vendég miatt csúszik, és az is, ha épp a keresztelő közepén állít be valaki a templomba. Ha lehet, legalább tíz perccel érkezz korábban a helyszínre.

Ne érkezz üres kézzel!

A meghívottaknak illik egy kis ajándékot is vinni. Nem az értéke a lényeg, hanem a gesztus, így lehet bármilyen apróság, de ha a pár valahogy megemlítette, hogy a pénz hasznosabb lenne, természetesen ez a legjobb választás. A leggyakrabban persze ez nem így történik, ilyenkor jó ötlet lehet ajándékutalvánnyal kedveskedni, ha nem tudod, mit is vehetnél. Ezenkívül általában még ékszert szoktak adni a babának, amit később viselhet. De ha tényleg nem szeretnének semmit, vagy nem vagytok ajándékozós család, legalább egy csokor virágot javasolt vinni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen virágot vigyél?

Egy keresztelőre nem illik túlzottan színes, harsány csokrokat ajándékozni. Elvileg a páratlan szárú, apró szirmú, fehér vagy vajszínű virágokból álló a legtökéletesebb, de persze el lehet térni ettől. A halványrózsaszín, a halványkék vagy a halványsárga például ugyanúgy tökéletes. A lényeg az, hogy ne legyen túl csicsás, feltűnő, és passzoljon az esemény hangulatához. 

Nem mindegy, mit viselsz

Mivel a keresztelők formális események, és szinte mindig egy templomban tartják őket, nagyon oda kell figyelni az öltözködésre is. Az etikett szerint a nőknek nem illik vállat szabadon hagyó, mélyen dekoltált vagy térdnél rövidebb ruhákban érkezni, ezért egy midi vagy maxi egészruha például remek választás lehet. Ha nagyon meleg van, és mégis ujjatlanra szavaznál, vigyél egy vékony kendőt, amit a válladra teríthetsz a keresztelő alatt. Érdemes kerülni a hangsúlyos, nagy ékszereket, a túl élénk, feltűnő színeket és a feketét is. A halvány, pasztelles árnyalatokkal azonban biztos nem nyúlsz majd mellé. A férfiaknak egy öltöny a legjobb választás, vagy egy elegáns nadrág zakóval. Fontos, hogy a nadrág ne legyen rövid, se farmer.

Illedelmes viselkedés

Egy keresztelőn nem illik túl sokat, vagy túl hangosan beszélni: amíg tart a ceremónia, a legjobb, ha a vendégek csendben nézik végig az egészet. Figyelj arra, hogy sose légy útban, ha pedig van valaki, aki fotózza vagy videózza az eseményt, mindig kerüld ki, hogy ne akadályozd a munkáját. Bármit kér a fotós vagy a szülők, azt illik teljesíteni. Ha lehet, ne fényképezz túl sokat, mert a villogó vakuk látványa igen zavaró lehet. Ha pedig mégis részletesen meg akarod örökíteni a nagy napot, beszéld meg előtte a szülőkkel. Ahogyan az esküvőkön, a kritizálás és a pletykálás itt is szigorúan tilos, és a vallási nézetek, különbségek sem kaphatnak teret egy ilyen alkalmon.

Esküvői etikett

Egy esküvő mindig örömteli nap mind a párnak, mind a vendégeknek, de az illemszabályok betartásáról ezen az eseményen sem szabad elfeledkezni. Már egészen onnantól figyelned kell az etikettre, hogy megkapod a meghívót, a ceremónián pedig még több részletre érdemes ügyelni.

Ezt is szeretjük