„Egy bárban, miniszoknyában hergeli a férfiakat, mégis mit várt?” - A Kenderesi-ügy több súlyos problémára is rávilágít
Rengeteg olyan elszomorító reakció született Kenderesi Tamás ügyével kapcsolatban, amelyek komoly problémákra hívják fel a figyelmet.

fenek megfogasa
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kenderesi Tamás szombat éjszaka egy dél-koreai szórakozóhelyen hozzáért egy 18 éves nő fenekéhez, aki szexuális zaklatás vádjával hívta rá a helyi rendőrséget. Az ügy pedig azóta igen érdekes, és talán inkább szomorúnak, elkeserítőnek mondható fordulatokat vett. A reakciók, illetve a történtek kezelése sajnos nagyon jól tükrözik azt, hogy áll még mindig a nők helyzete itthon, és azt is, hogy a MeToo mozgalom úgy söpört végig az országon, hogy szinte semmilyen maradandó nyomot, átalakulást nem hagyott maga után.

Az úszó és a Magyar Úszó Szövetség tagjainak egyes nyilatkozatai ugyanis több szempontból  érthetetlennek, vagy akár egyenesen felháborítónak is nevezhetőek. Az emberek és a kommentelők jó részének véleményéről már nem is beszélve.

Csak a kulturális különbségek jelentenének problémát? 

Kenderesi Tamás már hétfőn kiadott egy nyilatkozatot, amelyben elnézést kért, és elmesélte a történteket a saját szemszögéből. Leírta, hogy a mellékhelyiségből visszafelé sétálva hozzáért egy, a pultnál álló koreai táncoslány fenekéhez - bár azóta kiderült, hogy a források szerint egy vendégről volt szó -, aki emiatt feljelentést tett ellene. Az úszó azonban a szexuális zaklatás vádját tagadta, és azt is hozzátette, meg kell értenie, hogy megsértett bizonyos erkölcsi normákat, amelyek a helyi értékrend alapját képezik. Az esetről videófelvétel készült, ezt azonban nem hozták nyilvánosságra. De attól függetlenül, hogy pontosan mi is történt, az egész helyzet kommunikációja igen szomorú dolgokra világít rá: nem Kenderesi az egyetlen, aki azt állította, hogy csupán a dél-koreai kultúra miatt, és csak ott jelent problémát az, ha egy férfi megfogja egy idegen nő fenekét. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sziasztok! Biztos vagyok benne, hogy mindenkiben rengeteg kérdés felmerült a koreai rendőrségi esetem kapcsán. A félreértések elkerülése végett szeretném megosztani, mi történt valójában. Szombat éjszaka, egy szórakozóhelyen a mellékhelyiségből visszafelé haladva a táncparkett felé hozzáértem egy, a pultnál álló koreai táncoslány fenekéhez. Meg sem álltam mögötte, talán egyetlen meggondolatlan mozdulatot tettem, ami miatt az érintett lány komolyan megharagudott, és feljelentést tett ellenem. A tisztánlátás végett szeretném leszögezni, hogy nem tapogattam, nem fogdostam a tömegben a 18 éves lányt. Megértve a helyzet komolyságát, teljes együttműködést tanúsítottam mindvégig. A rendőrségen közölték, hogy az esetről a biztonsági kamera felvétele rendelkezésükre áll, igaz, ezt nekem nem mutatták meg. Ezek alapján őszintén bízom abban, hogy igazolást nyernek a szavaim, miszerint nem követtem el semmilyen súlyos vétséget. Azt viszont valóban meg kell értenem, hogy -minden szándékosság nélkül- megsértettem bizonyos erkölcsi normákat, amely a helyi értékrend alapját képezik. A történteket sajnálom, a koreai lánytól szeretnék személyesen elnézést kérni, amennyiben valóban megbántottam. A szexuális zaklatás vádját viszont teljes mértékben visszautasítom.

Kenderesi Tamás (@tamaskenderesi) által megosztott bejegyzés,

A Magyar Úszó Szövetség, bár közleményében kijelentette, hogy elítél mindennemű, az emberi méltóságot sértő cselekedetet, a magyar úszóválogatott tagjaitól pedig mindenkor a nemzeti színekhez és a sportág hagyományaihoz méltó magatartást követel, az elnök, Wladár Sándor szavai teljesen másra utalnak. Az Indexnek adott nyilatkozatában ugyanis ő szintén a kulturális különbségeket nevezte meg fő problémának.

- Más szabályok vannak, más a kultúra, az érintés is már önmagában egy bűn… Szóval, mi ezt nem értjük meg, mint ahogy ők sem értik meg, amikor idejönnek Magyarországra, a mi kultúránkat - fejtette ki álláspontját a videóban. A szövetségi kapitány, Sós Csaba pedig a Borsnak mondta a következőket:

- Kell a magyar úszósportnak, még akkor is, ha nagy hülyeséget csinált. … Vélhetően Dél-Koreában is csak pénzbüntetésre ítélik, vagyis alig történt valami. Ha mégis eltiltanák, akkor is maximum nem mehetne egy-egy versenyre vagy edzőtáborba - fejtette ki véleményét. És ezzel még nincs vége, mert amellett, hogy hozzátette, az úszó, lehet, hogy intenzívebb volt, mint amire emlékszik, a HVG.hu-nak még meghökkentőbb dolgot nyilatkozott:

- Ez egy nagyon síkos talaj, ezzel most élcelődni, viccelni nem lehet, mert ha komolyabb volt, én nem láttam a felvételt, akkor valóban hibás - vagy egyéb felfogásnál bűnös. Ugyanakkor nálunk azt mondták, hogy de hát ő pécsi, náluk bemennek a diszkóba, ez a köszönés - válaszolta az újságíró kérdésére.

Mindezek elég egyértelműen azt mutatják, hogy ami történt, az többek szerint csak Koreában probléma, és valójában egy hétköznapi kis semmiség, azaz itthon teljesen normális, ha egy férfi hozzáér egy ismeretlen nőhöz, esetleg megfogdossa őt. A szomorú igazság az, hogy még rajtuk kívül is sokan így gondolják - legalábbis a témával kapcsolatos cikkek, bejegyzések alatti kommentekből ez egyértelműen látszik.

A fenékfogdosás nem normális, és igenis szexuális zaklatás

Az ügy az interneten is nagy port kavart, de nem egészen úgy, ahogyan azt várnánk 2019-ben. Sokan védték Kenderesi Tamást, és bagatell dolognak nevezték az egészet. Többen azt írták, fogalmuk sincs, hogy miért csinált belőle ekkora problémát a lány, hiszen ez egy mindennapos dolog, el kell fogadni, és kész.

- Ilyen az egészséges magyar virtus. A legény rápaskol a leány hátsójára, ennyi. Ezt is csak a sötét bunkók tudják így felfújni.

- Pontosan azt csináltad, amit minden normális férfi tenne egy normális világban. Arról, hogy ezt a világot hogy teszik pokollá a feministák, a metoo harcosai, te nem tehetsz.

- Prűd banda, itt van egy egészséges magyar srác, miért lenne ez zaklatás?

Rengeteg hasonló hozzászólás született a témával kapcsolatban, a helyzet azonban az, hogy ahogyan azt Wirth Judit, a Nők a Nőkért Egyesület jogi szakértője is elmondta az ATV-nek, ha nem véletlen érintés történt, akkor az úszó tette jócskán kimeríti a szexuális zaklatás fogalmát. Ez pedig független az országok közötti kulturális különbségektől. 

Elszomorító a helyzet

Tényleg ennyien úgy gondolják, hogy a magyar nőknek el kellene fogadniuk, hogy a fogdosás természetes, a férfiak már csak ilyenek, és törődjenek csak bele, hogy ez így működik, mert nincs mit tenni? Bár itthon ez egy igen széles körben elterjed felfogás, valójában senkinek sem kell, és nem is szabad elfogadnia, elhinnie. A saját testünkről van szó, amihez senkinek, semmilyen körülmények között nincs joga az engedélyünk, a beleegyezésünk nélkül hozzáérni. És mindenkinek tudatosítani kellene azt, hogy ehhez kell tartania magát. Előfordul, hogy valakinek ez belefér, és valakit nem zavar, ha idegenek hozzányúlnak, de mindenkinek különbözőek a határai, ezeket pedig nem vetítheti ki másokra. Tehát az alapvető, helyes és normális viselkedés az, hogy senki nem ér hozzá direkt és kéretlenül idegen emberhez, nem simogat, nem karol át, és nem fogdos ismeretleneket, méghozzá nemtől, kortól, helyzettől és helytől függetlenül.

Egy szórakozóhelyen volt, biztos miniszoknyában - Mit vár?

Persze, az áldozathibáztatás mérgező gépezete is rögtön beindult. Nemcsak Kenderesi Tamás barátnője, hanem a hozzászólások alapján az emberek jó része is úgy gondolta, hogy a fiatal nő túlreagálta az egészet. Egyrészt ugyanis ez csak egy fenékfogás volt, másrészt egy szórakozóhelyen tartózkodott, ráadásul még az úszó szerint táncoslány is volt, szóval ne lepődjön meg, ha a férfiak ilyeneket csinálnak. Harmadrészt pedig egyébként is biztos, hogy miniszoknyában és kivágott felsőben volt - hát mi másban -, úgyhogy viselje csak a következményeit. 

- Elmegy táncoslánynak, majd felháborodik, ha megfogják a seggét... hmm, röhej. Így felfújni ezt.... 

- Ha van videofelvétel, semmi gond! A fogdosás meg a véletlenül hozzáértem között elég jelentős a különbség! Nem mellesleg, éjszakai szórakozóhelyeken 18 éves, alig öltözött táncos lányokkal hergelni a férfiakat az koreaiul teljesen erkölcsös…

Utólag egyébként egy Dél-Koreában élő magyar nő, Eugenia Lee elmondta az ATV-nek: biztos forrásokból tudja, hogy nem egy táncoslány, hanem egy vendég volt érintett az ügyben, azonban ez valójában teljesen mellékes információ. Attól függetlenül, hogy pontosan ki is volt a fiatal nő, milyen ruhát viselt, vagy mit dolgozik, senkinek nincs joga hozzáérni, vagy bármilyen más módon zaklatni. Még akkor sem, ha valóban táncoslány volt, és akkor sem, ha tényleg apró szoknyát viselt. Sok oka lehet ugyanis annak, ha egy nő rövid szoknyát vesz fel, de az biztos, hogy soha nem azért teszi, mert azt szeretné, hogy a férfiak fogdossák - ezt pedig jó lenne, ha mindenki tudomásul venné. És azt is, hogy semmilyen ruha nem jogosít fel senkit kéretlen érintésre. 

Érdekes gondolatkísérlet felvetni, hogy vajon mit szólnának a lányt hibáztató emberek akkor, ha az egyik családtagjuk lett volna a helyzetében. Akkor is elbagatellizálnák, és rákennék az egész dolgot, ha a 18 éves lányuk vagy épp a párjuk élte volna át ugyanezt? Akkor is védenék a férfit, aki megfogta a fenekét? És akkor mit tettek volna, ha őket zaklatja valaki? Valószínűleg mindannyian másképp állnának a helyzethez.

Örüljön, akihez egy jóképű férfi hozzáér?

A fentebb említettek mellett sokaknál felbukkant érvként, hogy mivel Kenderesi Tamás egy jóképű, magas, izmos sportoló, a tette nemhogy nem számít zaklatásnak, de a hölgy még örülhetne is neki.

- Nem kell félteni a nőket. Azért csak tette ott magát a csaj is, Kenderesi nem egy csúnya ember. A másik, hogy táncos lány, tuti hogy páran az ágyba is elviszik, csak azt nem ismeri be.

Felfoghatatlan, hogy hiheti valaki azt, ha egy sokak által vonzónak tartott férfi fogja meg egy nő fenekét, az nem számít zaklatásnak, sőt igazából egy olyan gesztus, amit dicséretnek és megtiszteltetésnek tekinthet a hölgy, akinek persze kötelessége ezt eltűrnie, egyesek szerint pedig még valamennyire élveznie is. Fontos leszögezni, hogy a szexuális zaklatás független attól, hogy milyen a zaklató: ugyanúgy annak számít, ha jóképű, illetve akkor is, ha nem az. A közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem számít bóknak, ahogyan a fütyülések, a beszólások sem. Ezek megalázóak, sértőek, de minimum kellemetlenek tudnak lenni.

Az elzárás lenne a legjobb megoldás?

A Magyar Úszó Szövetség a megtorlásnak sem a legjobb módját választotta. Azonkívül, hogy Kenderesi néhány napig nem hagyhatta el az országot, ki kell fizetnie a pénzbüntetést, hogy hazajöhessen, és valószínűleg fegyelmi eljárás indul ellene, Wladár Sándor azt vonta le tanulságként, és azt találta ki végső megoldásnak, hogy a sportolók nem mehetnek majd el a versenyek után szórakozni.

- Nekünk ebből az a tanulság, hogy nem mehetnek el a versenyt követően szórakozóhelyre, én nem fogom engedni a jövőben, hogy kimenjenek. Majd itthon kibulizzák magukat - mondta mosolyogva az Indexnek

Tényleg az eltiltás a legjobb az érzékenyítés és edukálás helyett? És azért ünnepelhetnek ezentúl csak Magyarországon, mert itt szerintük a kéretlen érintések vagy esetleg néhány fenékmarkolás bárkinek belefér, és teljesen átlagos, elfogadható dolognak számít? 

Mivel itthon sajnos ez az általános felfogás, ideje lenne elkezdeni komolyan venni a hasonló ügyeket, hogy elindulhasson egy nagyobb átalakulás. Mindenkinek tudomásul kell venni, hogy egy nem kívánt, szándékos érintés zaklatásnak számít, aki pedig mégis elkövetett hasonlót, annak el kell ismernie ezt, és bocsánatot kell kérnie a tettéért. Ez az összes emberre vonatkozik nemtől, kortól, kultúrától teljesen függetlenül: mindenkinek meg kell adni a kellő tiszteletet, nem szabad átlépni a határokat, és tilos ismeretlen emberhez hozzáérni szándékosan, az engedélye, a beleegyezése nélkül.

Nem arról van szó, hogy Kenderesi Tamás karrierjének itt véget kellene vetni, a sikereit pedig ne lehetne elismerni. Mindenki hibázik, de az ő ügye több igen súlyos problémára is rávilágít, amikről beszélni kell.

Megdöbbentő képek az utcai zaklatásról

Egy fotóművész, a 23 éves Eliza Hatch Cheer Up Luv nevű projektjével arra akarja felhívni a figyelmet, hogy sokkal több nőt zaklattak már szexuálisan, mint azt bárki gondolná. Képein olyan lányokat örökít meg, akik mind-mind valamiféle utcai molesztálás áldozatai voltak. De nemcsak a róluk készült fotókat mutatja be, hanem az általuk átélt legrosszabb zaklatásról szóló történeteiket is.

Ezt is szeretjük