18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

A szexológus szerint így lehet igazán élvezetes a szex a házasságban: szorosabbá teszik a kapcsolatot is
Egyáltalán nem igaz, hogy minden házasságban unalmassá válik a szex, vagy egy idő után teljesen eltűnnek az együttlétek. A szakértők elárulták, hogy kerülhető el a gyakori probléma.

par agyban cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetes, hogy egy tartós kapcsolatban idővel a kezdeti hév kissé alábbhagy, és az is, hogy vannak szexuálisan aktívabb, illetve kevésbé aktív időszakok. Az viszont óriási tévhit, hogy egy házasságban mindenképpen meggyengül az intimitás, majd pedig teljesen eltűnnek az együttlétek. 

A szexológus szerint odafigyeléssel, tudatossággal és néhány egyszerű trükkel megőrizhető, fenntartható a vágy és a szenvedély még évek, évtizedek múltán is. Elárulta, mik szükségesek ehhez.

Szabaduljatok meg a nyomástól!

Robert Weiss szexológus elárulta a Psychology Today oldalán, hogy a házasság kezdetén általában a párok alig várják, hogy ágyba bújhassanak egymással, így a szex ilyenkor szinte mindennapos dolog az életükben. Hosszú távon ez a helyzet és elképzelés azonban nem reális. Mindenkinek van munkája, fizetendő számlái, problémái, esetleg később gyermek is születik a kapcsolatban, akiről gondoskodni kell, így sokszor sem idő, sem energia nem marad az együttlétekre. A szakértő szerint el kell felejteni a mindennapos szex gondolatát, az ez iránti elvárást, és így megszabadulni az állandó nyomástól.

Hozzátette, bár a kutatások alapján a gyakrabban szexelő párok boldogabbak, de ez csak részben igaz. Egy vizsgálat például rámutatott, hogy a hetente négyszer és a hetente háromszor összebújó szerelmesek boldogsági és elégedettségi szintje egyenlő. Ő azt javasolja, ahelyett, hogy a felek kényszeresen, erőltetetten törekednek arra, hogy minél többször szeretkezzenek, és ezzel nagy nyomást, inkább a boldog, szerető közeg megteremtésére fókuszáljanak, és próbálják megtalálni minden területen azt, ami mindkettőjük számára a legjobb. Ha a kapcsolat szoros és kiegyensúlyozott, a szex is jön majd magától.

Fókuszáljatok az intimitásra!

Bár sokakban él az az elképzelés, hogy minél közelebb állnak érzelmileg egy partnerhez, annál gyengébb lesz a vonzódás, ez valójában csak az intimitási zavarral küzdőknél igaz. Az intimitás ugyanis valójában növeli a szexuális vágyat, érdeklődést és élvezetet, ezért törekedni kell ennek kialakítására, megőrzésére és megerősítésére. Amikor az ember úgy érzi, megbecsülik, tisztelik, és nem kell félnie az elutasítástól, akkor sokkal vonzóbbnak érzi magát, ez pedig forró szexuális életet eredményez. A szexológus szerint részben ezért is fontos, hogy a felek érzelmileg és lelkileg egyaránt megpróbáljanak kapcsolódni egymáshoz - a hálószobában és a hálószobán kívül is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szexmentes szórakozás

Amikor randiztatok, mi tette olyan szórakoztatóvá az együtt töltött időt? Itt az ideje, hogy megkérdezzétek ezt magatoktól. Ezeket a dolgokat, programokat ugyanis az esküvő után sem szabad kiiktatni. A szakértő szerint, ha a felek úgy érzik, válságban a szexuális életük, kezdjenek újra randizni. Bár közhelyesen hangozhat, a közös kalandok és a nevetés szorosabbá teszik a kapcsolatot, felpörgetik az adrenalinszintet. A legjobb, ha a párok olyan dolgokat csinálnak, amit mindketten élveznek, vagy épp újdonságokat próbálnak ki együtt. Ha a hálószobán kívül is igazán élvezik az együtt töltött időt, az segít visszahozni, újjáéleszteni a szexuális életben mindazt, ami elveszett, elhalványult.

Fontos a kreativitás

Mindenki számára vannak olyan dolgok, amiket nem akar, nem hajlandó megtenni, és ez teljesen rendben is van, semmit nem szabad erőltetni. De mindenkinek vannak fantáziái is, amiket érdemes megbeszélni a partnerrel, és ami mindkét fél számára érdekes, izgató, azt kipróbálni is. A kreativitás, a vágyak megélése ugyanis nélkülözhetetlen a vágy és az izgalom megtartásához a házasságban. És nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni, néhány apró újdonság, változtatás is meghozhatja az eredményt.

Másképp tekinteni a partnerre

Samantha Boardman pszichiáter és Ellen Langer pszichológus egy egészen egyszerű, de nagyon hatásos trükköt is javasolnak a kutatások alapján. Érdekes, hogy például a kisállataira és a gyermekeire sosem un rá az ember, de a párjára, a szerelmi kapcsolataira igen. A szakértők szerint ehhez nagyban hozzájárul az, hogy a gyermekektől, az állatoktól vagy a növényektől elvárják a változást, de partnereiktől nem. A legtöbben úgy gondolják, ha hihetetlenül közel állnak valakihez, és kívül-belül ismerik, akkor úgyis mindig tudják, hogy mit csinál majd az illető, és teljesen kiszámíthatónak látják. Ez viszont óriási hiba.

Ahhoz, hogy az unalom megelőzhető legyen, másképp kell tekinteni a partnerre: nem azt kell keresni és meglátni benne, amit már ismer a társa, hanem azt, amit még nem. Változó, fejlődő egyénként kell ránézni, egy olyan partnerként, akinek nem kiszámítható minden lépése. Azokra a dolgokra kell fókuszálni, amivel meglepheti párját. Bármilyen meglepő is, ez a szemléletváltás, a gondolkodásmód megváltoztatása segít, hogy ne váljon unalmassá a kapcsolat.

Intimitást fokozó szexpózok

Dr. Holly Ritchmond pszichológus és szexterapeuta a szerelmet fokozó szexpózokat ajánl azoknak, akik növelnék kapcsolatukban az intimitást. A testtartások, amiket együttlétek során választanak, lehetőséget adnak, hogy testi érzékelésen túl is kapcsolódhassanak a felek.

Ezt is szeretjük