Ki lép be először az étterembe? A legfontosabb illemszabályok férfi és nő között a protokollszakértő szerint
Veszelszki Ágnes protokollszakértő könyvében összefoglalja a viselkedési szabályokat, elvárásokat. Férfi és nő közt ezekre kell odafigyelni.

par etterem cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az etikettszabályok egy része szép lassan kikopott a hétköznapokból, betartásukat sokan már nem gondolják lényegesnek, de vannak olyan elemei is az illemtannak, amiket még most is mindenkinek ismernie kellene. Veszelszki Ágnes protokollszakértő Illemkalauz - Protokolltanácsok mindennapi és kevésbé mindennapi helyzetekre című könyvében ezeket veszi sorra. 

A kötet minden viselkedési kérdésre választ ad, és sorra veszi azokat az elvárásokat, amelyek bár nincsenek kőbe vésve, mégis illik tisztában lenni velük. Tanácsai segítenek abban, hogy minden helyzetben helyesen cselekedhess, magabiztos lehess, és jó benyomást kelts másokban. A férfi és nő közti szituációk például gyakran problémásak lehetnek, de ha ismered a következő szabályokat, akkor számodra nem okoznak majd gondot.

A legfontosabb illemszabályok nő és férfi között

Séta és előreengedés

A hagyomány szerint a férfi a nőt a jobbján kíséri, vagyis a nő balján van. Az utcán sétálva a férfi megy az úttest felőli oldalon. Bár sok helyen divatjamúltnak számít, a mi kultúránkra jellemző, hogy a férfi megtartja a nőnek az ajtót, és előreengedi. Miután a férfi beengedte a nőt az ajtón, kövesse őt. Nem kell nagyobb csoport számára az ajtót megtartania, és a társaságban lévő nőt megvárakoztatnia. A „kötelezettség” csak a férfi társaságában lévő nőre vagy nőkre vonatkozik: a férfinak nem kell hosszasan, mindenkinek tartania az ajtót. De ne is ejtse rá az ajtót az utánuk érkező orrára!

Befelé nyíló ajtón a férfi lép be először, és megtartja az ajtót a nőnek. Tudjuk, hogy az udvarias férfi előreengedi a nőt. De minden helyzetben? Egy szűk lépcsőn, ahol egyszerre csak egy személy fér el, és a férfi így nem tudja felajánlani a karját segítségül, felfelé menet előreengedi a nőt, lefelé pedig előremegy.

Az étterem és a lift

Étterembe, bárba a férfi lép be először, és őt követi a nő. Ez a szokás arra vezethető vissza, hogy a vendéglátóhelyek sokáig nem voltak feltétlenül biztonságosak, és a férfi ezzel a gesztussal védte a női kísérőjét. Ma már annyi jelentősége van inkább, hogy ily módon a férfinak kell előbb felmérnie a terepet, helyet keresni, esetleg a felszolgálóval egyeztetni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Étteremben a férfinak illik megvárnia, hogy a nő üljön le előbb. Nem lehuppanni vagy lerogyni a székre! Az már azonban egyre kevésbé dívik, hogy a férfi betolja a széket a nő alá. De ez talán nem is baj. Ha egy társaságban a nőnek nem jut ülőhely, egy férfinak illik ezt észrevennie, és hozni egy széket. 

Liftbe a férfi lép be elsőként. A lift elvileg ugyancsak „veszélyes” helynek minősül, de ha a férfi meggyőződött a biztonságról, akkor az ajtót tartva előreengedheti a nőt. 

Kabát és csomagok

Egy úriember felajánlja a kabátját, zakóját, ha egy nő a társaságban fázik. És felsegíti a hölgypartnerére a kabátot, majd segít levenni azt. Ruhatárnál előbb a férfi veszi fel a saját kabátját, utána segíti a hölgyre a kabátot.

Egy úriember szintén segít a nő csomagját vinni. Ha a férfi figyelmes, magától, felszólítás vagy figyelemfelhívás nélkül is észreveszi, mikor van szükség a segítségére. Például, ha a társaságában lévő nő nagy poggyászt cipel. 

Randevú

Ha egy férfi randevúra hív egy nőt, aki visszautasítja, akkor a férfi még egyszer próbálkozhat. A második visszautasítás után nem illik többször megkérdezni. Első randevúról nem illik elkésni, és a programnak, a helyszínnek megfelelően kell öltözni. Ilyenkor érdemes a város legdrágább éttermébe vinni a választottat. Onnan hova van út feljebb? Ráadásul felvágásnak tűnhet. És szintén nem illik a legdrágább ételt megrendelni az étlapról vagy túl sok alkoholt inni.

Fontos, hogy ne csak magáról beszéljen az ember. Kutatások szerint az úgynevezett rapidrandikon is mindig sokkal szimpatikusabbnak tűntek a beszélgetőpartnereknek azok a résztvevők, akik képesek voltak nem csak magukról beszélni, hanem érdeklődni a másik iránt és kérdéseket feltenni. Ha érdeklődést mutatunk partnerünk iránt, ő is érdekesebbnek tart majd minket.

Fontos apróságok

Ha egy férfi kinyitja a nőnek a kocsiajtót, a nő beszállás után viszonozhatja a figyelmességet a vezetőülés ajtajának kinyitásával. Ez csak egy ötlet, amelyet akkor érdemes kivitelezni, ha nem túl körülményes. 

Egy pár tagjai egymást csak magánbeszélgetésben javítsák ki: nyilvánosság előtt védjék meg egymást. Ez illemszabály és párkapcsolati tanács is egyben. Az a szerencsés, ha a pár - vagy akár család - tagjai kifelé egységet tudnak mutatni. Aztán majd egymás között megbeszélik a véleményeltérést vagy az esetleges tévedést. Ha a leendő anyóssal-apóssal először találkozunk, beszéljünk elismerően a partnerünkről. Jó esetben később is.

Nőként ügyeljünk arra, hogy a férfi kívánjon először nekünk boldog új évet. Népi szokás ez, de tarthatjuk hozzá magunkat.

Cikkünk Veszelszki Ágnes: Illemkalauz - Protokolltanácsok mindennapi és kevésbé mindennapi helyzetekre című kötete alapján készült.

szakacskonyv

Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész, kommunikációkutató, protokollszakértő, egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa. Protokollkommunikáció néven vezetett Instagram-oldalát több mint százezren követik. A könyv kiindulópontjaként is ez, illetve a Facebook-oldal szolgált.

Még az egyszerű hétköznapok során is számtalan olyan helyzet adódhat, amikor elbizonytalanodunk, nem tudjuk, hogyan kelthetjük a legjobb benyomást. Ilyenkor lehet nélkülözhetetlen a protokoll ismerete, amely segít, hogy mindig magabiztosak maradhassunk. Ebben a gondosan összeállított kötetben minden kérdésünkre választ kaphatunk, legyen szó egyszerű munkanapról vagy elegáns eseményről. 


Kiadja a Libri.

Ára 4499 forint.

Etikettkérdések, amikre 30 felett illik tudni a választ

Te mennyire vagy képben az illemszabályokkal? Tudod, mikor hogyan kell viselkedni? Kvízünkben most tesztelheted a tudásodat. A következő kérdésekben olyan hétköznapi, gyakori szituációkat veszünk sorra, melyekkel mindenki rendszeresen szembesül, sokan mégsem tudják, mit is diktálna az etikett. Ezekre harminc felett illene tudni a választ.

Ezt is szeretjük