Miért buknak a pasik az idősebb nőkre, a nők a fiatalabb pasikra? A szakértő válaszolt
Bencsik Andreát kérdeztük a témában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előfordul, hogy az élet olyan helyzetet szül, ami a társadalmilag elfogadottól, az átlagostól, mondhatni a normálistól eltér. Ilyen az például, amikor két ember annak ellenére alkot egy párt, hogy nagy korkülönbség van köztük.

Az ilyen párokra az emberek furcsán szoktak nézni, hiszen mások, mint a megszokott szerelmesek. De vajon elítélendő mindez, vagy a kor nem számít, csak az érzelmek, a boldogság a fontos?

Működőképes lehet egy kapcsolat, ahol a két fél közt akár évtizedes a korkülönbség? Egyáltalán miért létesít kapcsolatot két teljesen más korosztályhoz tartozó ember? Erről kérdeztük Bencsik Andrea pszichológust.

Normális dolog ez?

Bencsik Andrea szerint, mivel érzelmi kérdésről van szó, nehéz lenne kategorikus választ adni arra, hogy normális dolog-e, vagy nem, ha valaki nálánál jóval idősebb vagy fiatalabb párt választ. Az a kérdés a tisztázandó inkább, hogy valaki következetesen mindig csak sokkal idősebb vagy sokkal fiatalabb párt választ, vagy ez véletlenül egyszer-kétszer pont így alakul.

Nyilvánvalóan előfordulhat ugyanis, hogy két ember elkezd beszélgetni, szimpatizálnak, és megtetszenek egymásnak, még a nagy korkülönbség, illetve annak ellenére is, hogy rendszerint inkább a saját korosztályukból szoktak párt választani.

Rejtett okok

Ha viszont valaki csak más korosztályból választ párt, és a sajátját szándékosan mellőzi, akkor ott valamilyen lelki ok állhat a háttérben. Ha egy férfi például csak a nálánál legalább tíz évvel - vagy akár többel - idősebb nőkkel tudja elképzelni magát, amögött anyakomplexus állhat mint pszichés ok. Ugyanígy, ha egy nő választ jóval fiatalabb férfit, anyáskodási igényét elégítheti ki a párkapcsolatban - mondja a pszichológus.

Hosszú távon működhet?

Bencsik Andrea szerint a kapcsolat jövőjét sohasem, még egy átlagos, azonos korosztályhoz tartozó pár esetében sem könnyű megjósolni, ugyanígy van ez a szóban forgó esetben is. Sohasem lehet tudni, hogy alakulnak a dolgok.

A szakértő szerint a sikeres és hosszan tartó kapcsolat első számú feltétele egy idősebb-fiatalabb felállás esetében, hogy a párt ne zavarja semmilyen tekintetben a köztük lévő korkülönbség. Befolyásolja még az is, mennyi is az a korkülönbség a két ember közt. Egy generációnyi különbség már jelenthet akadályt. 

Például, ha idősebb nő és fiatalabb férfi kezd kapcsolatot, akkor feltételezhetően egy dekoratív, korát meghazudtolóan csinos nőbe szeret bele a férfi. Sajnos azonban egy idő után az öregedés jelei látszani kezdenek, a különbségek kiéleződnek, féltékenységi viták kerekedhetnek fiatalabb nők miatt, és önértékelési problémái lehetnek a nőnek. Ezek alááshatják a kapcsolatot - mondja a pszichológus.

Érdemes küzdeni

A kulcs a működőképes kapcsolathoz persze itt is a szerelem. Még egyszer érdemes leszögezni, hogy előfordulhat, hogy két ember közt a köztük lévő korkülönbségtől vagy rejtett pszichés okoktól függetlenül kialakul egy mély lelki kapcsolat.

Az ilyen szerelmek persze az emberek szemében furcsán hathatnak, de ha a férfi és a nő boldog, nem tántorítja el őket az idő múlása, és legyőzik az esetlegesen felmerülő akadályokat, akkor nem számít sem a család rosszallása, sem a bámészkodó emberek, csak a kettejük boldogsága, ami felett senkinek nincs joga ítélkezni.

Ezt is szeretjük