A véreskezű Idi Amin kedvenc felesége egy ugandai go-go-táncos volt: Sarah Kyolaba korábbi szerelme nyom nélkül eltűnt
Sarah Kyolaba szomorú történetére csak sok évvel a diktátor bukása után derült fény.

GettyImages-1226407020
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idi Amin Dada afrikai diktátor véreskezű uralmával írta magát bele a történelembe, 1971-től 1979-ig tartott rémuralma. Egy katonai puccs során vált Uganda vezetőjévé, majd elnökévé.

Fénykorában nőül kérte a gyönyörű go-go-táncosnőt, Sarah Kyolabát, aki abban a "kegyben" részesült, hogy a diktátor ötödik feleségévé válhatott. Ő volt az utolsó, akivel még száműzetése előtt házasságra lépett.

Idi Amin Dada, Uganda diktátora

Sokat tett annak érdekében Idi Amin Dada, hogy rémuralkodóként emlékezzünk rá. Egy évvel azután, hogy elfoglalta új tisztségét, Ugandából az összes indiai lakost kiutasította - tipikus taktika a totalitárius diktatúra felépítéséhez, hogy a népben ellenségtudatot ébreszt. Azzal azonban nem számolt, hogy a vállalkozások több mint 80%-át vezették ázsiai származású lakosok, így elüldözésükkel romba döntötte a gazdaságot. Ez volt az első lépcsőfoka a hanyatlásának.

Idi Amin Dada.
Idi Amin Dada.

Jellemét jól mutatja, hogy szövetségbe lépett Moammer Kadhafi líbiai diktátorral is, akinek szörnyű tetteiről korábbi cikkünkben írtunk, és magasztalta Adolf Hitler munkásságát. Zavaros, kiszámíthatatlan viselkedése mentális betegségéből eredeztethető - feltehetően skizofréniában szenvedett -, amin alkoholizmusa sokat rontott.

Becslések szerint 100-tól 500 ezerig terjedhet azok száma, akik az ő rendelkezései miatt vesztették életüket, az ázsiai lakosokat pedig üldöztette. És ebben a zűrzavaros, vértől gőzölgő, koncepciós perekkel, zsarolásokkal és félelemmel telt időszakban, megannyi ágyasa és "elfogyasztott" felesége után megpillantotta a színpadon Sarah Kyolaba táncosnőt, akit művésznevén Suicide Sarah-ként, azaz Öngyilkos Sarah-ként ismertek.

Idi Amin Dada és Sarah Kyolaba

1975 júliusában vált Idi Amin Dada feleségévé a fiatal Sarah Kyolaba. A kívülről idilli házasság álcája mögött szörnyű titok lapult, amit sokáig homály fedett. Idi Amin poligám volt, azonban első feleségét, Malyamu Amint 1974-ben letartóztatták, és börtönbe zárták, nem sokkal ezután második felesége, Kay Amin testét feldarabolva találták meg, állítólag a diktátor tudta nélkül abortuszra ment, és így bűnhődött. A harmadik, Nora Amin pedig Zairébe menekült, miután sikerült elválnia Idi Amintól. Negyedik felesége, Nalongo Madina Amin mellé érkezett a családba Sarah Kyolaba.

Sarah Kyolaba és Idi Amin Dada.
Sarah Kyolaba és Idi Amin Dada.

Ismerkedésükkor, 1974-ben a diktátor már közel ötvenéves volt, nő pedig még csak 19. Ekkor a Revolutionary Suicide Jazz Band táncosaként szórakoztatta az ugandai népvédelmi erők embereit. Kissé keresztülhúzta Idi Amin számításait, hogy történetesen épp a kedvenc együttesének, a The Cranes zenekar basszusgitárosát már jóval korábban szerelmi szálak fűzték a nőhöz. A zenész egykori társai úgy emlékeznek vissza, hogy tökéletes párost alkotott a két művész. De azt már ekkor is mindenki érezte, hogy nagyon veszélyes szerelmi háromszög kezd kialakulni.

A The Cranes zenekar más táncosokkal együtt Sarah Kyolabát is felkérte közös előadásokra. A népszerű együttest Idi Amin Dada parancsára többször arra kényszerítették, hogy a diktátor magánfogadásain lépjenek fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ugandai hírszerzőügynökség, az SRB emberei folyamatosan a hősszerelmes basszusgitáros, Jessy Guitta Kasirivu nyomában jártak. Végül pár hónappal később komponált egy számot, a Ggwe Nonze dalt, melyben nem annyira burkolt házassági ajánlat hangzott el Sarah Kyolaba irányába, aki ekkor már egyes források szerint közös gyermekükkel volt várandós. Barátainak elmondta, hogy soha nem fogja feladni a küzdelmet a nőért, szerelmes belé.

Nem sokkal ezután, még 1974 nyarán a férfi örökre eltűnt, források szerint Idi Amin Dada parancsára kivégezték, aki később a fejét a többi „trófeája" mellett a fagyasztószekrényében tartotta. Akármi is történt a tehetséges zenésszel, testét soha nem találták meg, így méltó temetésben sem részesedhetett. 

Lady Sarah Kyolaba Idi Amin

Ezek után vált Sarah Kyolaba Afrika diktátorának a feleségévé. Az esküvőn, ami a szemtanúk szerint klasszikus, elegáns ünnepély volt, vőfélyként stílszerűen Jasszer Arafat tetszelgett. Mindeközben Jessy Guitta Kasirivu bandája feloszlott, és a hírszerzés ügynökei a családtagjait, szeretteit pedig arra kényszerítették, hogy soha többé ne emlegessék a nevét.

1978-ban készült kép.
1978-ban készült kép.

A házasságkötés előtt Sarah Kyolaba életet adott egy kisgyermeknek, akinek feltehetően Jessy Guitta Kasirivu volt az édesapja, de Idi Amin, akiről úgy tartják, hogy legalább 43 gyereket nemzett, kikiáltotta, hogy a gyermek tőle származik, és a televízióban is ezt nyilatkozták róla. Összesen négy gyermekük született, és köztük volt Jessy fia is.

A házasságuk alatt minden földi jóval elhalmozta feleségét Idi Amin, a nő úgy nyilatkozott róla, hogy „igazi afrikai hős volt, kiváló apa és egy normális, vidám ember, nem pedig egy szörnyeteg." Mindössze csak négy évig élhettek ebben a meghitt kapcsolatban, míg 1979-ben a teljesen önelégült Idi Amin megtámadta a jóval erősebb Tanzániát, és csúfos vereséget szenvedett hadserege.

A meggyengült diktátornak menekülnie kellett, először Líbiában bujdokolt Moammer Kadhafi védelme alatt, majd Szaúd-Arábiába utazott, ahol egészen 1983-ig vele élt Sarah Kyolaba is, amikor is elvált tőle, és otthagyta a férfit.

GettyImages-1213352205

Idi Amin Dada ezután feleségül kérte utolsó házastársát, Mama a Chumarut. Még négy gyermeke született a nőtől, így összesen kilenc gyermekével és vele élte le utolsó éveit száműzetésben 2003-as haláláig - veseelégtelenségben hunyt el.

Sarah Kyolaba egyetlen fiát vitte csak magával Németországba, Faisal Wangitát, három másik gyermekét maga mögött hagyta. Az országban menedékjogot kért, majd fehérneműmodellként dolgozott, végül 1997-ben Londonba költözött, ahol felszolgálóként kereste a kenyerét. Idővel már fodrászszalont vezetett, azonban nem tartott sokáig felívelő karrierje: 2015-ben rákban elhunyt. Akik ismerték, mind azt nyilatkozták a nőről, hogy kedves, közlékeny természete volt, de soha nem beszélt senkinek a korábbi életéről. Valószínűleg nem véletlenül.

Kvíz: a leghírhedtebb diktátorok asszonyai: mennyit ismersz fel közülük?

Képeken mutatjuk a leghíresebb diktátorok asszonyait. Te felismered őket?

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük