"Nem tudok benedvesedni, szex közben hamar kiszáradok" - Okok a hüvelyszárazság mögött
Ezek a leggyakoribbak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Sajnos nem tudok benedvesedni, vagy ha sikerül, akkor szex közben hamar kiszáradok, és ez megnehezíti az együttlétet, félek, hogy a kapcsolatunk is rámegy" - olvasható az egyik internetes fórumon egy nő aggodalma.

A hüvelyszárazság gyakori probléma, amely szexuális gondokat és irritációt okozhat. Sajnos sokan ahelyett, hogy tennének ellene, kínszenvedések árán megpróbálnak vele együtt élni, pedig van megoldás. Cikkünkben ezekről, illetve a hüvelyszárazság kialakulásának okairól olvashatsz.

Miért alakul ki a hüvelyszárazság?

Serdülőkor előtt és idősebb korban a hüvely szárazsága normális. Változókorban a hormonális változások gyakori velejárójának számít, ám sokan ezen az időszakon kívül is tapasztalják a hüvelyszárazságot.

A hüvely- és méhnyálkahártya nedvességéért a petefészkek és a mellékvesekéreg által termelt női nemi hormon, az ösztrogén felelős. Ha ez a hormontermelés csökken, mint a változókor idején is, akkor felléphet hüvelyszárazság. Más eredetű hormontermelődési rendellenesség egyéb életkorban is előidézhet hormonális eredetű hüvelyszárazságot.

Hüvelyszárazságot bizonyos antidepresszánsok szedése, fogamzásgátló szedése, antibiotikumok, allergiagyógyszerek, vérnyomáscsökkentők szedése, kevés folyadékfogyasztás, illetve akár intim mosakodók túlzásba vitt használata is előidézhet.

Hüvelyszárazság és szex

Hüvelyszárazság esetén a szex fájdalommal járhat, hiszen a hímvessző nem megfelelően síkos hüvelybe hatol be, így irritációt, sérülést okozhat. Fontos azonban, hogy a szexuális izgalom hatására történő nedvesedés a Bartholin-mirigyek működésének köszönhető, amelyek a hüvelyváladéknál sűrűbb, nyákos váladékot kibocsátva felkészítik a hüvelybemenetet a behatolásra.

Ha ez a külső nedvesedés marad el, akkor nem feltétlenül van szó hüvelyszárazságról. Nőgyógyász segítségét ajánlott ebben az esetben is kérni, és érdemes azon is elgondolkodni, esetleg nem annyi van-e csupán a háttérben, hogy nem a nő nem kívánja a szexet, illetve más, lelki eredetű probléma vagy stressz miatt nem tud ráhangolódni az együttlétre. Lényeges megjegyezni, hogy az attól való aggodalom, hogy nem sikerül benedvesedni, fokozza a valószínűségét annak, hogy nem is fog, így jobb inkább egymásra koncentrálni, mint félni.

Mit lehet tenni hüvelyszárazság ellen?

Mindenképpen érdemes elmenni nőgyógyászhoz, hiszen van mód a hüvelyszárazság orvoslására.

Ha változókorban lép fel a probléma, esetenként alkalmaznak ösztrogénpótlást a kellemetlen tünetek, így ennek enyhítésére is, de ez nem mindenkinél lehetséges.

Nőgyógyász adhat abban is tanácsot, hogy milyen, direkt a hüvelyszárazság fennállása esetére előállított kúpok érhetők el. Ezek pótolják a hüvely nedvességét, síkosságát, így jó eséllyel a szex sem lesz fájdalmas. Mindemellett érdemes patikában beszerezhető síkosítót is vásárolni, ami úgyszintén a szeretkezéseket teszi ismét könnyeddé és élvezetessé.

Mit nem érdemes tenni?

Elsősorban tűrni a fájdalmakat, illetve halogatni a nőgyógyászhoz való ellátogatást semmiképp sem érdemes. Emellett házi módszerekkel síkosítani sem jó döntés: sem a babaolaj, sem a testápoló, sem a vazelin nem nyújtanak jó segítséget a szexuális bajok kiküszöbölésében. Ezek nem megfelelően síkosítanak, történhet sérülés, és a hüvelyflórát is felboríthatják, teret adva így az intim fertőzéseknek.

Ezt is szeretjük