Miért megy tönkre sok házasság két éven belül? Egy furcsa jelenség áll a háttérben
A férfiak hibája lenne a sok válás? Ezt mondja a kutatás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már a fiatalabb generációk is tényként kezelik, hogy az utóbbi évtizedekben messze nem olyan stabilak a házasságok, mint régebben voltak. Ennek főként az az oka, hogy könnyebben el lehet válni. De ez talán önmagában még kevés lenne ahhoz, hogy tendencia legyen a válás.

Amerikai kutatók közelebbről vizsgálták a kérdést, és sajátos magyarázatot adtak a jelenségre.

A Notre Dame-i Egyetem professzora, Elizabeth McClintock nemrégiben publikált tanulmányában a fizikai vonzerő és az udvarlás összefüggését vizsgálta, valamint ezek hatásait a párkapcsolatra.

Szép nők rossz házasságban

McClintock professzor gazdasági metaforákban gondolkodott, és azt találta, hogy a szép nőknek nagyobb értéke van a piacon, így nagyobbak az elvárásaik is. Ők több tartós kapcsolatot, mint egyéjszakás kalandot létesítenek, és inkább a hagyományos elköteleződés hívei.

Irántuk érdeklődnek leginkább a férfiak is, akiknek a vágyai viszont a könnyen hozzáférhető szex korában gyakran elsősorban testiek. Minél szebb tehát egy nő, annál többen pályáznak a kegyeire, vagyis lényegében arra, hogy ágyba vihessék, de annál több kompromisszumot is hajlandó kötni a tartós kapcsolat érdekében - a férfi a kedvéért.

Így gyakran előfordul, hogy inkább átadják neki az irányítást, hagyják, hogy ő diktálja a tempót, és gyakran azt is, hogy ő legyen a főnök. Persze azért, hogy cserébe ők is megkapják, amit akarnak. Hosszú távon - már amennyire hosszúak ezek a távok - azonban ez a stratégia visszaüt. Ugyanakkor sok férfi azzal tölti a rendelkezésre álló időt, hogy igyekezzen minél inkább olyannak látszani, amilyennek a nő látni szeretné, és könnyen elsiklik afelett, hogy esetleg nem is illenek össze.

Az üzlet, az üzlet

Ilyenkor nemcsak elnyomja a vágyait, de másnak is mutatja magát, mint amilyen valójában. Így könnyebben belemegy a házasságba is. Később viszont, miután megszerezte a nőt, és alábbhagy a kezdeti szenvedély, szeretné visszaszerezni az identitását. Ennek aztán nem ritkán a kapcsolat vagy a könnyelműen megkötött házasság látja kárát.

Férfiszemmel

Tényleg leáldozott a házasságnak? Vagy akad férfi, aki még hisz benne? Hallgasd meg az utca emberét.

Régi, szép idők?

Persze régen is voltak rossz házasságok, de annyiban volt más a helyzet, hogy mindkét félnek nagyobb érdeke volt, hogy elkerülje azt, hogy egy életre össze legyen zárva egy hozzá nem illő figurával. Ezért voltak lefektetett szabályai az ismerkedésnek és az udvarlásnak, vagyis a férfinak és a nőnek nem volt más választása, mint hogy rászánja az időt arra, hogy alaposan megismerje a másikat, mielőtt kimondja a boldogító igent.

Természetesen manapság sem lehetetlen párt találni, és nem mindegyik férfi hajt kizárólag a szexre. Ám sokan vannak, akik pusztán a külsőre alapozva választanak társat, anélkül, hogy meggyőződnének róla, egymáshoz valók-e egyáltalán.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük