Miért megy tönkre sok házasság két éven belül? Egy furcsa jelenség áll a háttérben

A férfiak hibája lenne a sok válás? Ezt mondja a kutatás.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már a fiatalabb generációk is tényként kezelik, hogy az utóbbi évtizedekben messze nem olyan stabilak a házasságok, mint régebben voltak. Ennek főként az az oka, hogy könnyebben el lehet válni. De ez talán önmagában még kevés lenne ahhoz, hogy tendencia legyen a válás.

Amerikai kutatók közelebbről vizsgálták a kérdést, és sajátos magyarázatot adtak a jelenségre.

A Notre Dame-i Egyetem professzora, Elizabeth McClintock nemrégiben publikált tanulmányában a fizikai vonzerő és az udvarlás összefüggését vizsgálta, valamint ezek hatásait a párkapcsolatra.

Szép nők rossz házasságban

McClintock professzor gazdasági metaforákban gondolkodott, és azt találta, hogy a szép nőknek nagyobb értéke van a piacon, így nagyobbak az elvárásaik is. Ők több tartós kapcsolatot, mint egyéjszakás kalandot létesítenek, és inkább a hagyományos elköteleződés hívei.

Irántuk érdeklődnek leginkább a férfiak is, akiknek a vágyai viszont a könnyen hozzáférhető szex korában gyakran elsősorban testiek. Minél szebb tehát egy nő, annál többen pályáznak a kegyeire, vagyis lényegében arra, hogy ágyba vihessék, de annál több kompromisszumot is hajlandó kötni a tartós kapcsolat érdekében - a férfi a kedvéért.

Így gyakran előfordul, hogy inkább átadják neki az irányítást, hagyják, hogy ő diktálja a tempót, és gyakran azt is, hogy ő legyen a főnök. Persze azért, hogy cserébe ők is megkapják, amit akarnak. Hosszú távon - már amennyire hosszúak ezek a távok - azonban ez a stratégia visszaüt. Ugyanakkor sok férfi azzal tölti a rendelkezésre álló időt, hogy igyekezzen minél inkább olyannak látszani, amilyennek a nő látni szeretné, és könnyen elsiklik afelett, hogy esetleg nem is illenek össze.

12 jel, hogy hosszú távon számíthatsz a pasira

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az üzlet, az üzlet

Ilyenkor nemcsak elnyomja a vágyait, de másnak is mutatja magát, mint amilyen valójában. Így könnyebben belemegy a házasságba is. Később viszont, miután megszerezte a nőt, és alábbhagy a kezdeti szenvedély, szeretné visszaszerezni az identitását. Ennek aztán nem ritkán a kapcsolat vagy a könnyelműen megkötött házasság látja kárát.

Férfiszemmel

Tényleg leáldozott a házasságnak? Vagy akad férfi, aki még hisz benne? Hallgasd meg az utca emberét.

Régi, szép idők?

Persze régen is voltak rossz házasságok, de annyiban volt más a helyzet, hogy mindkét félnek nagyobb érdeke volt, hogy elkerülje azt, hogy egy életre össze legyen zárva egy hozzá nem illő figurával. Ezért voltak lefektetett szabályai az ismerkedésnek és az udvarlásnak, vagyis a férfinak és a nőnek nem volt más választása, mint hogy rászánja az időt arra, hogy alaposan megismerje a másikat, mielőtt kimondja a boldogító igent.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Természetesen manapság sem lehetetlen párt találni, és nem mindegyik férfi hajt kizárólag a szexre. Ám sokan vannak, akik pusztán a külsőre alapozva választanak társat, anélkül, hogy meggyőződnének róla, egymáshoz valók-e egyáltalán.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük