Hárman egy ágyban? Így kezeld okosan az ex-kérdést
A korábbi partnerek kérdése kényes témája a kapcsolatoknak. Bár beszélni kell a múltról, tudni kell, hogyan.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vajon az őszinte kitárulkozás vagy a decens hallgatás járhatóbb út egy kapcsolat elején? Fontos-e tudnod, kik voltak előtted, jogában áll-e a párodnak tisztázni, hogyan éltél, míg nem találkoztatok össze?

A meghitt beszélgetéseknek azonban buktatói is lehetnek - így kerülheted el, hogy kísérteni kezdjenek az életed előzményei.

Veszélyes fotóalbumok

Éva nagyon szívesen megosztotta a párjával korábbi párkapcsolatainak részleteit, kibe, miért szeretett bele, majd hogyan szakított. Zsolt eleinte figyelmesen hallgatta őt, élvezte az őszinteségét, majdnem két évig ez volt a legfontosabb témájuk, a múlt boncolgatása.

Amikor aztán összeköltöztek, heteket töltöttek el azzal, hogy nézegették a másik által hozott fényképeket, így a történetekhez szép lassan arcok is társultak. Mindketten úgy ítélték meg, azzal, hogy immár nincsenek titkaik egymás előtt, még bensőségesebbé tették a viszonyukat. A fiút azonban hirtelen nyomasztani kezdte valami.

Furcsa álmokat élt át, hadakozott Éva volt barátaival, vagy épp menekült előlük, nappal meg nehezen emésztette azt is, hogy ő alig három korábbi kapcsolatot tudott felmutatni, a lány azonban több mint egy tucatnak volt részese. Sok ez vagy kevés, tipródott magában Zsolt, aki, ahogy egyre jobban elsüllyedt a múlt mocsarában, úgy bizonytalanodott el a lánnyal töltött jelenben, emiatt pedig nem szívesen tervezgette a közös jövőt.

A bizalom a tét

Nincs igazi recept rá, mi ilyenkor a valóban helyes és praktikus megoldás. Kinek-kinek a saját személyére és a párja tűrőképességére szabottan kell ugyanis adagolnia az információkat.

A teljes titoktartás, azaz az előzmények konok elhallgatása talán a legrosszabb megoldás. A múlt úgyis felbugyog valahogy, néha egy váratlan találkozás, egy telefon, egy régi levél miatt. Amit pedig nem ismersz, az misztikussá válhat, akár még félelembe is ejt, hiszen amit takargatni kell, az gyanús. Egyre intenzívebben kezdesz el tehát foglalkozni vele.

Csak azt fogadhatod el és teheted magadban helyre, amiről tudomásod van, amiről kialakul valamilyen képed. Ezt pedig a másik fél ügyesen tudja megnyugtatóra formálni. Ezért a párod megérdemli, hogy megoszd vele a legfontosabb előzményeket. Az adagolás helyes aránya nagyon fontos, a részletek pedig nem igazán tartoznak rá. Elég arról tudnia, hogy megviselt téged az őt megelőző szakításod. Ha viszont nekiállsz pocskondiázni a volt pasidat, az leértéktelenít téged a szemében, rögtön magára veszi ugyanis. Persze akadhatnak egészen különös helyzetek is.

A családállítás

Problémák adódtak a párkapcsolatodban, amelyek miatt már a szakítás gondolata is felvetődött benned? A családállítás az élet minden területén segíthet a helyes utat megtalálni.

Hárman egy ágyban

Nórának eleinte talán még tetszett is, hogy Balázs mennyire megbecsüli a volt barátnőjétől kapott ajándékokat. A fiú lakásának minden szegletébe jutott belőlük, sőt, még a kedvenc párnája - amelyet esténként szertartásosan helyezett a feje alá - is attól a lánytól származott. Nóra ismerte ezt az életszabályt: figyeld meg, hogyan és mit beszél a pasid az exéről, hiszen te - a következő nő - is valami hasonlóra számíthatsz majd, így elnézően és mosolyogva tűrt. Aztán persze fogyni kezdett a türelme.

Egyre inkább betolakodónak érezte magát Balázs életében, mellékszereplőnek, akinek az a feladata, hogy áhítattal meghallgassa az elmúlt évek történéseit. Vajon mit tehetnék, tűnődött el a lány. Magának is alig merte bevallani, de legszívesebben kidobott volna minden ex-ereklyét.

Nos, ha netán te is valami hasonló helyzetben vagy, akkor csak megerősíthetlek benne, ilyenkor bizony ez a jó megoldás. Azt mondod, túl nagy a kockázat? Attól tartasz, hogy ha a pasi kegytárgyai egy doboz mélyén, a pincében, netán a kukában végzik, akkor esetleg te is kapukon kívülre kerülhetsz? Erre az a válasz, hogy megéri a kockázatot. Még mindig jobb időben tisztázni, vajon valóban vannak-e a párodnak szabad vegyértékei, amelyekre rácsatlakozhatsz. Avagy: ilyen és hasonló fizikai kötődésekkel próbál életben tartani egy, a lelkében le nem zárt, korábbi kapcsolatot.

Legyen határa a nosztalgiázásnak!

A családállítás módszere az elődök tiszteletére tanít. Így soha nem próbálj versenyezni azokkal, akik előtted voltak a mostani kedvesed párjai. Inkább egy nagy köszönettel tartozol nekik, ők ugyanis szívességet tettek azzal, hogy kiléptek abból a kapcsolatból, így kaptál esélyt a boldogságra te.

Nagyon figyelj oda azonban arra, ha túlságosan élő még a másik jelenléte. Akár te ragadtál le a lelkedben egy korábbi férfinál, akár a pasid egy régi nőnél. Egyik esetben sem úszod meg összehasonlítgatást. Az exek legrémesebb tulajdonsága, hogy már nem tudnak hibázni, így egyre szépül a velük eltöltött időszak is. Ezért, hogy valóban a múlt részei legyenek, a tárgyi emlékeknek a fiókok, a régi érzelmeknek pedig a szíved legmélyén a helyük.

Ezt is szeretjük