Együtt maradni a gyerekek miatt?
Ezért nem jó ötlet
Mások érdekében tűrnéd a rossz házasságot? Ezzel ártasz a legtöbbet - és nem csak magadnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a szívedre hallgatsz, régóta biztos vagy benne, hogy jobb lenne pontot tenni a házasságod végére? Ám inkább azt követed, amit az eszed súg, azaz mások - vélt - érdekeinek rendeled alá a saját vágyaidat?

Az a baj az önfeláldozásoddal, hogy senki nem lesz boldogabb tőle, és nem csupán te fizetheted meg majd az árát. Négy fontos szempont, hogy jól dönthess.

Kire tartozik a válás?

Tény, hogy a gyerekek számára az a legideálisabb, ha az édesanyjuk és édesapjuk békében él együtt. Amennyiben azonban ez az állapot nem tartható fent az idők végezetéig, mindig azt kell mérlegelni, hogyan sérülhetnek a legkevésbé.

Bármennyire furcsa, egy barátságos válás kevésbé hagy nyomot a lelkükben, mint a feszültségekkel és keserűséggel teli hétköznapi rutin. Ők ugyanis a biztonságot keresik, és ha megtarthatják azt, ami számukra a legfontosabb - azaz jó viszonyban maradhatnak mindkét szülőjükkel -, minden változást tudomásul vesznek.

A gyerekednek mindig az a jó tehát, ami neked jó. Ha pedig rá hivatkozva maradsz benne a már nem működő párkapcsolatodban, bevonod őt egy olyan játszmába, amihez valójában nincs köze, ráadásul még óriási felelősséget is kap mellé.

Önként vállalt sikertelenség

A családállítás módszere - amely a működési módodat olykor alapvetően befolyásoló, tudattalanban elrejtett összefüggéseket, kötődéseket vizsgálja - arra jött rá ugyanis, hogy a gyerekek habozás nélkül, bármit megtennének a szüleikért.

Ha például boldogtalannak hiszik őket, szolidaritásból képesek lemondani akár a maguk boldogságáról is.

- Anyám, apám miattam maradt együtt, tartozom nekik ezért. Ők nagy áldozatot hoztak értem, valahogy ezt viszonoznom kell - ilyen és hasonló téves következtetésre juthat egy utód, akinek ez a vállalás életprogramot is jelenthet. A szülők problémáját ráadásul nem oldja meg a gyermeki lemondás, ellenben ő nagyon sokat veszíthet. Nem hozza ki magából mindazt, amire képes lenne, netán nem lesz boldog párkapcsolata sem, hiszen nem nagyon marad energiája arra, hogy a saját sorsát menedzselje.

Együtt a bánat és a feldolgozás útján a februári Femina Klubban!

Szily Nóra vendége ezúttal Singer Magdolna gyásztanácsadó lesz, akivel azokra a nehéz kérdésekre keresik a válaszokat, melyek a gyászolót és a távozót egyaránt segítik abban, hogy békére leljenek. Hogyan birkózhat meg az itt maradó a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Fel lehet-e készülni szeretteink halálára? Meddig tart a gyász? Többek között ezekre is választ kapunk majd.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. február 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Mi látszik a tükörben?

Nem mindegy tehát, milyen mintát mutatsz a gyermekednek. Ha ugyanis azt látja, hogy nem engeded meg magadnak azt az életminőséget, amire egyébként lehetőséged lenne, elképzelhető, hogy dacosan úgy reagál rá: én nem akarok így járni. Biztosra megy, azaz mindenben megpróbálhat ellentétesen cselekedni, mint ahogy te éled az életedet, és ezzel végül ugyanoda jut majd, mint ha az előbbiekben ismertetett lojalitás csapdájába kerülne.

Családállítás

Ismered a családállítást? Nézd meg a videót, és tájékozódj, miben segíthet!

Az a lista befolyásolja ugyanis a lelkében, amit megúszni szeretne, hiszen mindent ehhez viszonyít, ezért - egyáltalán nem véletlenül - egyre jobban hasonlít majd rád, és elkezdi szép lassan megismételni mindazt, ami veled történt.

Ha viszont azt látja, hogy képes vagy dönteni, vállalni a felelősséget azért, amit netán elrontottál, és fontosnak tartod a saját vágyaidat, sőt, teszel is azért, hogy megvalósulhassanak, megtanulhatja tőled ezt a sikeres stratégiát.

Mindenkinek a maga útja

A gyereked nem mártírt akar látni, nem egy gondoskodó gépre van szüksége, és nem vár el tőled tökéletességet sem. Utóbbitól már csak azért is tart, mert ha te megpróbálod tökéletes szülőnek mutatni magad, azt hiszi, hogy neki meg tökéletes gyereknek kellene lennie. Ez a nézőpont pedig nagyon nyomasztó a számára, hiszen pontosan érzi és tudomásul veszi a maga tökéletlenségét, sőt, netán még fel is szabadul benne.

Akkor nem tévedsz tehát, ha a párkapcsolatodról nem szülőként döntesz, hanem nőként - azaz, ha apa vagy, férfi minőségedben. A férfi és nő dolga rendezni azt a viszonyt, amelyből nem mellesleg gyerekek is születtek. Így a férfi és nő lehet akár indulatos is, haragudhatnak átmenetileg egymásra, a szülőknek - apa és anya - lehetőleg minél előbb békét kell kötniük. A gyereknek ugyanis hozzájuk van köze, rájuk van szüksége, nem tud és nem is akar választani közöttük. Ilyet elvárni tőle kegyetlenség.

A családállítás egyik legszebb oldó mondata, amelyet kimondhatsz akár a hétköznapokban is a volt társadnak: most már a közös gyerekeinkben szeretlek és tisztellek téged tovább.

Ezt is szeretjük