Miért és milyen gyakran lépünk félre?
Egy párkapcsolatban a hűség alapkövetelmény, mégis, mindenkinél eljön az idő, amikor kicsit másra vágyik. Félrelépni elítélendő?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kultúránk - és sok vonatkozásban a vallás hagyományainak - következményeképpen élünk monogám kapcsolatban, és tartjuk a hűséget egy kapcsolat alapszabályának. Más kultúrák többnejűsége mellett felhozhatnánk még a modern világ legújabb alkotásait, mint a metroszexualitást, annak indoklására, hogy bizonyos esetekben normális is lehet, ha többeket szeretünk.

Be kell ismerni azonban, ha valaki tényleg érdekel, kicsit mégiscsak magadnak akarod. Ez normális, és erre is kell törekedni, de ha mégis megtörténik, hogy megcsalnak, fontos, hogy jól kezeld, és jól dönts. Érdekes, hogy egyes pszichológusok szerint előnyös hatással is lehet a félrelépés egy párkapcsolatra.

Mi számít?

A hűtlenség kiváltó oka, hogy nem elégít ki a meglévő kapcsolat. Legalábbis mindenki ezt gondolná. Nem is hinnéd, hogy a félrelépések 60%-ára a kíváncsiság vagy a puszta érdeklődés ad okot, és egyáltalán nem játszik közre a tisztelet, a szerelem vagy a szexuális kielégülés hiánya. Természetesen a megcsalást illetően sem gondolkodhat hasonlóan férfi és nő.

A férfi birtokol, a nő hódít, érdeklődést tart fenn. A férfi tulajdonához senki nem érhet, a nő szíve a lelki megcsalást képtelen elviselni. Furcsán hangzik, valahogy mégis jobban fáj a nőnek, ha a férfi lelkileg másban társra talál, és nem ő az egyetlen, kivel titkait megosztja. A férfi nem bír magával, a nőknek kell, hogy mindig azt érezzék, mindenki őket akarja, és erre néha ők gyűjtenek bizonyítékot. Bánat, bosszú, alkohol, kíváncsiság, játék, fogadás - sorolhatnánk, mi minden szolgálhat a hűtlenség indokául. Nőknél többnyire érzelmi szükségletek, férfiaknál inkább a szex a félrelépések mozgatórugója.

Milyen gyakran?

Ahány ember, annyiféle érzelem, persze nem lehet szabályokat alkotni, megcsalási tendenciákat felállítani. Annyi bizonyos, hogy a megcsalás oka, és az, hogy hányszor következik be, szorosan összefügg. Mindenkinek más fáj, máshogy élünk, mást tanultunk, máshogy cselekszünk. A nők határozottan állítják, a férfiak lépnek félre többször, ők meg még határozottabban állítják az ellenkezőjét.

A férfiak portyázási kényszere elfogadottabb, sőt, némileg talán még dicsőséges is, míg a felfedezőbb típusú nők ribancok. Kész, pont, ez így van, ide vagy oda szingliség és szabad szerelem, a mai napig ez a helyzet. Még egy egyedülálló nő sem teheti meg, hogy hetente vagy havonta több férfit visz ágyba, csak úgy önmaga biztonságos szórakoztatására, legyen bármilyen jóvágású, kedves és aranyos, Gizi néni a harmadikról másnap a boltban már biztosan félreérthetetlen utalásokat tesz majd a forróvérűségére.

Miért lépünk félre?

Az igaz szerelem hűséget is jelent, ez biztos. Kérdés, hogy az annak nevezett állapot meddig tart. Ha egy kapcsolat megszokássá alakul, ellaposodik, szinte biztosan bekövetkezik, hogy az egyik fél másnál keres izgalmakat. Ez jobb esetben észrevehető és áthidalható probléma.

Vigyél színt a szexbe, folyamatosan újítani kell a kapcsolat minden területét illetően, és elkerülhető, hogy megcsaljanak. A legtöbb esetben azért ez a recept sajnos nem ilyen egyszerű, a kapcsolatok 90%-ában minden igyekezet ellenére is bekövetkezik a hűtlenség legalább egyszer.

Elkeserítő tény, de nem az egyszeri alkalmak vannak többségben, sőt, a párok nagy része egy évben egyszer így vagy úgy megbotlik. Ez az életkor növekedésével egyre csökken, de akkor is sok!

Férfiaknál gyakori oka a megcsalásnak a félelem betegsége, vagyis, ha túl hosszú ideje egy nő mellett vannak, rájuk tör a "Megöregedtem, papucsférj vagyok!" vagy a "Mit hagyok ki?"-kapuzárási pánik.

Egy baráti körben, ahol az érzelmek és a kötődés szoros, könnyebben keverednek össze egymással a párok. Ahogy múlik az idő, változunk, a barátságok is folyamatosan alakulnak, nem beszélve arról, milyen helyessé és kívánatossá is tud fejlődni valaki... Az érzelmeknek nehéz parancsolni, de egy jól működő kapcsolatban nincsen szükség közeli barátainkkal összekutyulni a dolgokat.

Mi haszna lehet?

Pszichológusok állítása szerint néha még hasznos is lehet a hűtlenség. Azt mondják, hogy az ember alapvetően felfedező típus. Általában, ha az egyik fél megcsalja a párját, az számára is meglepő és nem várt érzelmeket gerjeszt.

Vagyis vagy arra jön rá, hogy csak a párja kell neki, és bánja a történteket, vagy pont az ellenkezőjére, vagyis hogy nincs rendben valami, és épp a megcsalás készteti változtatásra.
A megbánás mindig azt eredményezi, hogy jobban törődj pároddal, és ez sokat lendíthet a kapcsolaton.

Egy régóta rosszul működő kapcsolat esetén pedig felnyithatja a szemeket az egyik fél hűtlensége. Sokszor olyan buja izgalmakat is okozhat a megcsalás a hűtlen és a megcsalt félnek egyaránt, hogy alaposan fellendíti a szexuális életüket.

Minden ember más, minden szituáció más, de mindennek oka van. A dolgok, amik történnek, nem véletlenek, meg kell próbálni mindenből tanulni és hasznodra fordítani. Ha megcsaltak, vagy te voltál hűtlen, gondold át a miérteket, és légy őszinte magaddal!

Ezt is szeretjük