18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Ezért van több orgazmusa a férfiaknak, mint a nőknek - Érdekes okokra világítottak rá a kutatók
Az orgazmusszakadék oka nem feltétlenül a biológiai különbségekben keresendő a szakértők szerint. Egészen más miatt jutnak a nők kevesebbszer a csúcsra.

par agyban

Az köztudott, hogy a férfiak sokkal többször élik át az orgazmust, mint a nők, és ez mind az alkalmi, mind a hosszú távú kapcsolatokban így van. 

A miérteket persze sokszor kutatták már, de a legtöbben úgy vélik, biológiai okok állnak a jelenség hátterében. A szakértők azonban most egészen más tényezőkre is rávilágítottak.

A férfi és a női orgazmus

David Ludden pszichológus elmondta a Psychology Today oldalán, hogy mivel a férfiorgazmus a magömléssel függ össze, a kutatók sokáig arra próbáltak rájönni, hogy a nők egyáltalán miért képesek a csúcsra jutni. Szerencsére a tudomány már elég jól érti a női reproduktív anatómiát ahhoz, hogy ezt ne övezzék kérdőjelek. A pénisz és a csikló hasonló felépítésű testrészek, mindegyikben rengeteg az idegvégződés, melyek megfelelő stimulálása egyformán orgazmushoz vezet. A nők tehát ugyanazért élveznek el, amiért a férfiaknak van mellbimbójuk - mindegyik a test alapvető része.

Természetesen az anatómiai különbségek is hozzájárulhatnak az orgazmuskülönbségekhez, de egyáltalán nem minden ezen múlik. A kutatások teljesen más, a háttérben húzódó okokra is rámutattak.

Miért van több orgazmusuk a férfiaknak?

A Michigani Egyetem pszichológusai, Verena Klein és Terri Conley a Social Psychological and Personality Science folyóiratban megjelent cikkükben hívták fel a figyelmet arra, hogy a biológiai érv nem állja meg a helyét. A csiklóban ugyanis semmi nem utal arra, hogy kisebb valószínűséggel produkálna orgazmust, mint a pénisz, hiszen mindkettőben hasonló idegvégződések találhatók. Emellett pedig a nők több orgazmusra is képesek rövid időn belül, míg a férfiak számára ez korlátozottabb. Ezeket a tényeket szem előtt tartva pedig úgy vélik, a nőknek kellene többször a csúcsra jutniuk, nem pedig fordítva.

A cikk az ajánló után folytatódik

A biológiai okokat kizárva azt vizsgálták, hogy a nemek közti orgazmusszakadék magyarázható-e a szexszel kapcsolatos társadalmi attitűdökkel. Példaként hozták fel a bérszakadékot is: bizonyított, hogy a férfiaknak általában többet fizetnek ugyanazért a munkáért, de ez nem csupán a patriarchális elnyomásnak köszönhető. Amikor a kutatók megkérdezték a fiatal férfiakat és nőket arról, hogy szerintük mennyi fizetést kellene kapniuk, kiderült, hogy a férfiak alapvetően sokkal többet várnak el, ítélnek meg maguknak, mint a hölgyek. Tehát a nőkbe tulajdonképpen belenevelték ezt, ők maguk is elhiszik, hogy kevesebbet érnek. A szakértők pedig azt feltételezik, hogy hasonló dolgok állnak az orgazmuskülönbség hátterében is.

Mivel köztudott, hogy a férfiak gyakrabban élveznek el, a nők ezt egyszerűen elfogadják, tényként kezelik, és kevesebb erőfeszítést tesznek a csúcsra jutásért. A férfiak ellenben minden alkalommal elvárják a gyönyört, sőt egyenesen kudarcnak élik meg, ha ez nem jön össze. Klein és Conley számos vizsgálatot is végeztek a témában. Az egyik során igazolták, hogy még a nők is azt hiszik, a férfiaknak több joguk van az orgazmushoz. 

par agyban
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Miért hiszik azt, hogy a férfiaknak jobban jár a gyönyör?

Egy másik vizsgálatban arról kérdezték az embereket, miért gondolják úgy, hogy a férfiaknak jobban jár az orgazmus, mint a nőknek. Sokak szerint ez társadalmi okokra vezethető vissza, például, hogy általában a férfiak kezdeményeznek, ők dominánsak az ágyban, és a gyakori felfogás szerint maga a szex is csak a magömlésig tart. Mások biológiai tényezőket említettek, és az anatómiára vezették vissza a különbségeket. A szakértők szerint a magyarázatok egy része a társadalmi normák elfogadását mutatja, másik része pedig a szexuális ismeretek hiányára utal. Nincs okunk ugyanis azt hinni, hogy a női anatómia korlátozza a kielégülésre való képességet.

Klein és Conley tehát arra mutatott rá, hogy az orgazmusszakadék a nemi egyenlőtlenségeknek, a társadalmi attitűdöknek is köszönhető. Azonban nem feltétlenül csak arról van szó, hogy a férfiak önzőek, csupán a saját szexuális kielégülésükkel törődnek, és megtagadják szeretőjük szexuális szükségleteinek kielégítését, hanem arról is, hogy a nők is elfogadják azt a hozzáállást, miszerint a férfiaknak joguk van a kielégüléshez, számukra természetes és magától értetődő, nekik viszont nem.

Trükk az intenzív női orgazmusért

Az ágyban mindig érdemes a változatosságra törekedni, és néha kísérletezgetni sem árt egy kicsit a lehető legintenzívebb orgazmusért. A póz- és a helyszínváltáson kívül még számos olyan lehetőség kínálkozik, amelyek nemcsak az izgalmat fokozzák, hanem garantálják az erőteljesebb élvezetet is. Figyelni kell többek közt a folyamatos légzésre, illetve arra, hogy a legtöbb nőnek a behatolás és a csikló ingerlése együttesen hozza csak meg a gyönyört. De létezik még egy apró módszer, ami szintén eget rengető élményt ígér a nőknek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük