3 dolog, amiből kiderül, kész vagy-e rá, hogy férjhez menj
Vess számot magaddal, hogy ha párod felteszi a nagy kérdést, tudd, mit felelj.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ez az egyik legfontosabb mérföldkő egy párkapcsolatban: igent mondani holtodiglan. Nehéz azonban elköteleződnöd, ha nem hiszel abban, hogy a szerelem örökké is tarthat.

Vajon csak a partneredet kellene lecserélned, vagy valami más rejtőzik a tartózkodásod hátterében? Három fontos szempont, hogy kideríthesd, hogyan állsz a feleség szerepköréhez.

Biztos, ami bizonytalan?

Kezdjük egy fontos kérdéssel. El tudod-e képzelni, hogy ez a férfi lesz a társad az utolsó szívdobbanásodig akkor is, ha ő netán semmiben nem változik majd az elkövetkező évtizedekben? Határozott igen esetén nincs kétség, te valóban megtaláltad a számodra megfelelő partnert.

Amennyiben habozol egy kicsit, és közben már azt a listát állítod össze magadban, mi mindenben nem felel meg az elvárásaidnak a pasid, azért még van remény. Minden attól függ, persze, milyen hosszú a listád, és mennyire vagy kész a kompromisszumokra.

Ez a vízválasztó ugyanis: a túlzó elfogadás hosszú távon nem működőképes, hiszen megalkuvássá változhat. A vágyaid háttérbe szorítása pedig sokkal inkább szétválaszt, mint összeköt. Így az önfeladó megfelelni vágyás sem az örök szerelem alapköve. Előbb vagy utóbb komoly konfliktust robbanthat ki.

A mihez képest nem jó tanácsadó

Ha tehát nem a megfelelő partner van melletted, valóban nem érdemes az esküvőt tervezgetned, akad egyéb mérlegelnivalód is. Ha viszont álmaid pasijával élsz, mégsem lelkesedsz azért, hogy hivatalosan is összekösd vele az életedet, érdemes végiggondolnod, milyen az a családi minta, amihez viszonyulni próbálsz. A szüleid folyton veszekedtek, netán elváltak? Attól tartasz, hogy ez veled is megtörténhet? Te nem akarsz úgy járni, boldogtalanul élni, mint ők, inkább biztosra mész, azaz tudatosan igyekszel mindenben másképp cselekedni?

A családállítás módszere éppen azt tanítja, hogy a saját felnőtt életünk nem attól függ, milyen volt a gyerekkorunk. Hiszen már önálló döntéseket hozhatunk, és pontosan megfogalmazhatjuk azt is, hogy mit szeretnénk. Annak, aki a kezében tartja a maga sorsának irányítását, nem kell folyton hátranéznie.

Láthatatlan bilincsek

Igen, egy lánykérés küszöbén ideje leltározni - hol tartok, merre mennék, mik a céljaim. Az is segíthet tehát a jövő tervezésében, ha a múltat békében lezárod, vagyis nem maradnak nyitott kérdések, elvarratlan szálak. Lehet ugyanis, hogy éppen az akadályoz meg a mostani kapcsolatod véglegesítésében: a lelked legmélyén még mindig az előző partneredet szereted. Azért nem tudsz elköteleződni, mert a kétely - mi lehetett volna azzal a másikkal - tudattalanul fogva tart.

Ugyanígy lehetnek olyan mély félelmek benned, amelyek feloldása nélkül képtelen vagy a boldogságra. A családállítás sokszor arra világít rá, hogy nem a kapcsolattal van a baj, ám az egyik fél - mondjuk, történetesen rólad van szó - retteg a gyerekvállalástól. Ennek oka lehet sok olyan családi tapasztalás - elvetélt, korán meghalt gyerekek, egyedül hagyott anyák, szülésbe belehalt nők és így tovább -, amelyek csökkentik a kockázatvállalási kedvedet. Teljesen érthető, hogy már a házasságkötés elnapolásával szeretnéd kiiktatni a lehetőségét is minden tragédiának, ami az esküvő logikus következménye, azaz a későbbi családalapítással függhet esetleg össze.

Mit gondolnak a pasik a házasságról?

Most megtudhatod, ugyanis megkérdeztük az utca emberét. Kattints a videóra!

Mégis mit választanál?

Sajnos nincs olyan taktika és stratégia, amivel biztosra mehetnél. Aki boldog akar lenni, annak bele kell kalkulálnia azt is a jövőjébe, hogy lehetnek akár boldogtalan, esetleg nagy csalódással járó időszakok az életében. Aki pedig képes ezt úgy bevállalni, hogy nem retteg attól, ami jöhet, hanem előbb megéli azt, ami van, biztosan túléli majd a fájdalmat is.

Egy párkapcsolatban mindig a jelen számít, és valójában mindegy, hogy a közös élet meddig tart. A szerelem minősége érzékelhető, a mennyisége azonban nem mérhető. Az előbbinek pedig vannak olyan, akár nagyon rövid ideig tartó fokozatai is, amelyekért érdemes megszületni…

Nem az a fontos tehát, hivatalosan is összekötöd-e a sorsodat egy másik emberrel. Az a fontos, hogy az itt és mostban boldog legyél. Ám jobb tisztázni, mi hat rád a lelked mélyén, nehogy csak azért maradj pártában, mert esetleg rettegsz valamitől, ami nem is a te sorsod része, nem is a te történeted.

Ezt is szeretjük