Ezen a 6 tulajdonságon múlik a jövőd?

A tiéd mennyire lesz boldog?

Rengeteg dolgot befolyásolnak ezek a tényezők.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak bizonyos tulajdonságok, melyek az idők során keveset vagy egyáltalán nem változnak. Ezek olyan sorsformáló erővel bírnak, hogy bármelyik kristálygömbnél pontosabban jósolhatják meg, mi vár az emberre a későbbiekben, legyen szó karrierről vagy párkapcsolatról.

Susan Engel, a Williams College pszichológusa szerint elsősorban hat kulcstényező dönt arról, hogy egy gyerekből milyen felnőtt válik, illetve, hogy felnőttként mennyire lesz boldog. Ezek az intelligencia, a motiváltság, a szociabilitás, az intimitás képessége, az igazságérzet és az örülni tudás. Te mennyire vagy jó ezekben?

Intelligencia

Mivel az IQ-t elsősorban genetikai tényezők alakítják, viszonylag állandó marad az ember életében, bár a változatosság, a használat és a stimuláló környezet fejleszthetik valamennyire. Ez teszi lehetővé az élet, az élmények és a többi ember mélyebb megértését, valamint azt, hogy valaki összetett problémákat is meg tudjon oldani. Te mennyire körültekintően sorakoztatod egymás mellé az érveket és ellenérveket, ha döntéshelyzetben vagy?

Különbséget tudsz tenni aközött, amit érzel valamivel kapcsolatban, illetve amit gondolsz róla? Az intelligencia mércéje az is, hogy milyen gyorsan fogadod be és fogod fel az új információkat, és eszedbe jut-e több megoldás is az adott problémára.

Motiváltság

Van, aki szenvedélynek hívja, amikor valaki képes időről időre új, megvalósítható célokat kitűzni, és keményen dolgozik, hogy elérje őket.

Te is töröd olykor lelkesítő, új célokon a fejed? Mit csinálsz, ha közben akadályba ütközöl? Hiszel abban, hogy érdemes erőfeszítéseket tenned, melyekkel elháríthatod az akadályt - és mindez megéri, vagy könnyen feladod? Az elért eredmények optimizmussal töltenek el, arra buzdítva, hogy új területeket hódíts meg?

Örülsz?

Örülni nem tűnik túl bonyolultnak, mégis sok embernek nehezen sikerül. Az öröm sokszor abban jelenik meg, hogy elégedett vagy a körülményeiddel, és jól érzed magad az életedben. Ugyanakkor sok múlik azon is, hogy mit gondolsz az örömről, és mihez kötöd. A hedonizmusra és az anyagi haszonra alapozott öröm gyakran jár csalódással. Nem mindegy az sem, hogyan értelmezed az események okait. Sokan szűrik úgy az információkat, hogy inkább a negatív aspektusaira figyelnek fel egy-egy helyzetnek, miközben csökkentik vagy kizárják a pozitív hozadékot.

Igazságérzet

Bár első látásra nem tűnik olyan fontosnak, gyakorta ez határozza meg, hogy az ember hogyan viszonyul másokhoz - fontos-e számára, hogy segítsen, ha tud, és az, hogy elkerülje, hogy szándékosan ártson másoknak? Az sem mindegy, mennyire akar és tud kiállni a saját értékrendje mellett.

Barátkozó hajlam

Embert barátjáról, tartja a mondás, és bizony, sok mindent le lehet szűrni abból, hogy mennyire érdekel a többi ember, és milyen típusú barátságokat kötsz. Önkéntesek és egyenrangúak baráti kapcsolatait, vagy bizonyos előnyöket remélsz tőlük, esetleg az alá-fölérendeltség határozza meg őket? Szívesen bevonsz másokat az életedbe, és szeretnéd, ha jól éreznék magukat veled? Az sem mindegy, milyen régiek a barátságaid, a hosszú barátságok ugyanis türelemről és toleranciáról is árulkodnak.

Bízni tudás

A bizalom fontos eleme az intimitásnak és annak, hogy meg mered mutatni magad a gyenge pontjaiddal együtt. Ez azt jelenti, hogy vállalod a sérülésveszély kockázatát, mert hiszel abban, hogy a másik nem él vissza ezzel, és abban, hogy tudod kezelni az esetleges sérülést is.

Te miben fejlődnél?

Ezt is szeretjük