Ezeken vitázik a legtöbbet egy érzelmileg zsaroló partner: a leggyakoribb figyelmeztető jelek
Egy érzelmi zsaroló partner veszekedésekkel is igyekszik manipulálni a párját. Néhány visszatérő vita egyértelműen mérgező kapcsolatra utal.

vitatkozo par
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Olyan párkapcsolat nem létezik, melyben a felek között ne lennének kisebb-nagyobb nézeteltérések, veszekedések. Ezek teljesen normálisnak számítanak, sőt, még jót is tehetnek a viszonynak. Ám vannak olyan viták, melyekre, ha folyton visszatérnek, újra és újra konfliktusokat okoznak, akkor érdemes figyelmeztető jelként tekinteni.

Az érzelmi zsaroló partner állandóan manipulálni próbálja párját, és ezt a másikban keltett rossz érzéssel éri el. Ehhez számos módszert bevethet, de többek közt a vitázás is jellemző technika az esetükben - ez ugyanis szintén a befolyásolás eszköze. Ha a következő apróságok miatt rendszeresen veszekedést kezdeményez a másik, az mérgező kapcsolatra utalhat.

Kivel, hova és miért?

Az érzelmileg zsaroló fél arra törekszik, hogy uralkodjon, de nem látványosan, sőt, sokszor magát állítja be áldozatnak. Gyakran kelt bűntudatot a másikban, mintha annak a hibája lenne kizárólag, ha ő rosszul érzi magát. Sokszor felnagyítja a dolgokat, provokál, de fenyegetőzhet is. Szinte bármilyen apró-cseprő dologból képes drámát csinálni, ha valami nem úgy történik, ahogyan ő szeretné. 

„Ez is a te hibád!”

Jellemző, hogy a partner a legapróbb dolgok miatt is a másikat hibáztatja. Mindegy, hogy éppen arról van szó, hogy tönkrement valami, nem tiszta a lakás, vagy a saját munkahelyén történt probléma, valahogy igyekszik a párjára hárítani a felelősséget, és éreztetni vele, hogy ő tett valami olyat, ami miatt a rossz események megtörténtek. Susan Winter párkapcsolati szakértő szerint ezzel a dominanciát akarja érzékeltetni, valamint a másik önbizalmát, önértékelését lerombolni, hogy még inkább kontroll alatt tarthassa. 

„Mindig az van, amit te akarsz”

Ha valami esetleg nem úgy történik, ahogyan ő szeretné, azt igen rosszul viseli, és a legtöbbször ezt erőteljesen ki is mutatja, méghozzá veszekedéssel. Igyekszik rossz érzést kelteni a másikban úgy, hogy azt állítja, mindig, minden a szerelme akarata szerint zajlik, bezzeg az ő kérése és vágya sosem teljesülhet. Ezzel gyakran sikerül is bűntudatot kelteni a másikban, így szép lassan eléri, hogy beadja a derekát, és eleget tegyen az akaratának.

A cikk az ajánló után folytatódik

A múltbéli viták folyton visszatérnek

Az érzelmileg zsaroló ember gyakran szinte a semmiből felemlegeti a múlt problémáit. Előfordul, hogy egy másik konfliktus során hozza szóba ezeket, de az is, hogy teljesen váratlanul kezdi újra hibáztatni a párját a régi nézeteltérések miatt. Nem képes elfelejteni a régmúlt sérelmeit, és utólag mindig úgy állítja be, hogy minden a másik hibája volt. Ezzel feszültséget akar teremteni, és bűntudatot kelteni a szerelmében, hogy az áldozat szerepébe kerülhessen, és elérje, amit akar.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Ha valaki úgy érzi, érzelmi zsaroló partnerrel él együtt, akkor a szakértők szerint először is meg kell próbálnia érvényesíteni a saját akaratát, és nem szabad hagynia, hogy a párja bármilyen módszerrel manipulálja. Ezen kívül érdemes még őszintén megbeszélni a problémákat, változtatást kérni, valamint esélyt adni a párterápiának, ha a felek úgy érzik, szeretnék, és lehet is eredménye. 

Mi kell a hosszú kapcsolathoz?

A tartós, boldog párkapcsolathoz nemcsak egyenlőség és kompromisszumkészség kell: a következők is nélkülözhetetlenek hozzá, pedig sokan megfeledkeznek róluk.

Fotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük