Az érzelmi bántalmazás 8 figyelmeztető jele: amikor nem túlérzékenységről van szó, hanem lelki terrorról

Az érzelmi bántalmazást nem könnyű észrevenni, pedig hasonlóképpen fáj, mint a fizikai erőszak.

GettyImages-1129638643
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

„Amikor nem ver, akkor nagyon aranyos." Biztosan sokan hallották ezt a frázist, melynek ezer meg egy verziója létezik az „amikor nem iszik, akkor kenyérre lehet kenni”-től kezdve egészen az „amikor kettesben vagyunk, nem szokott így viselkedni” című monológokig. 

Mintha csak a felszínre törne valami, nem is csak énvédő, hanem „mivédő” ösztön, ami azt hivatott szolgálni, hogy a párkapcsolatot a kívülállók ítélkezésétől óvja - ez sokszor az igen komoly problémák elbagatellizálásával zajlik. De mi a helyzet akkor, hogyha nem fizikai, hanem lelki erőszakról van szó?

Az érzelmi bántalmazás felismerése

Ha valaki a fizikai erőszak egyértelmű jeleit is tagadja, vagy netán szégyelli bevallani nem csak másoknak, hanem saját magának is, akkor nem nehéz elképzelni, mi a helyzet az egyébként láthatatlan, mégis ugyanolyan fájdalmas lelki terrorizálással.

Ezt a legnehezebb detektálni, és nemcsak külső szemlélőként, hanem az érintettek számára is. Pár árulkodó jel utalhat a pszichés abúzusra, és ezeket nem szabad félvállról venni. 

Az önbecsülés aláásása

A legkönnyebben irányítható, manipulálható emberek azok, akiknek már sikeresen aláásták az önbecsülését. Egy párkapcsolatban vagy baráti kapcsolatban is sajnos előfordulhat, ennek jelei a megalázás, a másik állandó megkérdőjelezése és kritizálása.

Ez megnyilvánulhat degradáló nevek használatában, mint a „lúzer" vagy a „hülye", miközben párhuzamosan zajlik a karaktergyilkosság, a személyiség rombolása. Ilyenkor a kommunikációban szinte állandóan megjelenik a „mindig" szócska. Te „mindig" késel, ellenkezel, elrontod a dolgokat - és sorolhatnánk tovább. Ezzel ugyan nem direkt kommunikációval, de arra utalnak, hogy nem vagy jó ember. Nemcsak a belső, hanem a külső tulajdonságaidat is sértegethetik, lehet ez frizura, ruha vagy alak is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Ha sikert érsz el, azt sajátjukként élik meg, úgy érzik, nekik köszönheted. Más esetekben teljesen lerombolják a céljaidat, álmaidat, leszólják és kritizálják a hobbijaidat. Sőt az ilyen típusú emberek felhozzák, és direkt idegesítenek, amint megtudják, mik a gyenge pontjaid - ellened használják, esetleg nagyobb társaságban is pellengérre állítanak.

Állandó kontroll

Az érzelmi bántalmazók az irányítást állandóan magukénak szeretnék tudni, folyamatos helyzetjelentést kérnek arról, merre vagy, kikkel és pontosan mit csinálsz. Némely esetekben még digitálisan is kémkedhetnek, feltörik a laptopot vagy a telefont, és beleolvasnak az üzenetekbe.

Nemcsak az idődet és a testedet szeretnék kontroll alatt tartani, hanem a pénzügyi kiadásaidat is, olykor a „közös számlához” csak nekik van bankkártyájuk, és akkor adnak pénzt, hogyha ők úgy látják jónak. Úgy bánik veled, mintha gyerek lennél, megmondja, mit hordj és mit egyél.

GettyImages-1311270594

Direkt követeléseket hangoztatnak, mint az „ülj ide, állj fel, hozd be az ebédet” és társaik, és felháborodnak, hogyha nem teljesül az akaratuk. Azt mondta, hogy töröld a programodat a barátaiddal, vagy parkold be a kocsit a garázsba, és te nem tetted? Egy piros fejű őrjöngő őrültté változik, vagy órákig, esetleg napokig tartó ignorálással, hallgatással büntet.

Ezek a kapcsolatok idővel felőrölik az embert, aki már úgy fogja érezni, hogy ennél jobbat egyébként sem érdemelne soha, és valójában annyira borzalmas személyisége van, hogy csoda, hogy egyáltalán áll még valaki mellette. Soha nem késő kilépni a kapcsolatokból, legyen szó baráti vagy párkapcsolatokról, mert a lelki bántás idővel a szellemi és a fizikai egészségnek is ártani fog.

9 kérdés, ami segít időben felismerni a bántalmazó partnert

A szakértő sorra vette azokat a kérdéseket, amelyek segítenek felismerni a bántalmazó partnert. Fontos feltenni őket magadnak a kapcsolat elején.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük